+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

VIA FERRATA
ΓΙΑ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΣΤΑ ΥΨΗ

VIA FERRATA ΓΙΑ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΣΤΑ ΥΨΗ

Οι υπαίθριες και αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής αποτελούν μέσο απόδρασης και επαφής με τη φύση για όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων της πόλης, αλλά ταυτόχρονα και ένα εναλλακτικό τρόπο δραστηριοποίησης και αναζωογόνησης. Χαρίζουν υγεία και ευεξία, ενώ ανάλογα με την έντασή τους εκτοξεύουν και την αδρεναλίνη!


Για τους περισσότερους η πιο συχνή υπαίθρια δραστηριότητα είναι η αξιολάτρευτη για όλους μας πεζοπορία στη φύση. Κάποιοι άλλοι όμως αναζητούν ακόμη πιο extreme στιγμές!


Έχετε ποτέ σκεφτεί τον εαυτό σας να περπατάει σε πακτωμένα στο βράχο μεταλλικά σκαλιά και μονοπάτια κρεμασμένα σε μια βράχινη πλαγιά; Να διασχίζετε εναέριες συρμάτινες γέφυρες πάνω από ποτάμια, ενώ από κάτω ρέουν κρυστάλλινα νερά;


Εάν και ακούγεται παράτολμο, με ειδικό εξοπλισμό και καθοδήγηση από επαγγελματίες ο καθένας μπορεί να τα καταφέρει και να αποκομίσει συναρπαστικές εμπειρίες!


Αν λοιπόν είστε λάτρης της περιπέτειας, τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε τη Via Ferrata: μια ιδιαίτερη δραστηριότητα, που παρά τον extreme χαρακτήρα της δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία παρά μόνο έλλειψη υψοφοβίας και μέτρια συνήθως φυσική κατάσταση.


Τι είναι η Via Ferrata;


Η Via Ferrata, που στα ιταλικά σημαίνει «σιδερένιος δρόμος»,  είναι ένα είδος «αναρριχητικού μονοπατιού» πάνω σε απότομη πλαγιά, που ακολουθεί συρματόσχοινα, σκαλοπάτια και σιδερένιες σκάλες στα πιο εκτεθειμένα σημεία, αλλά και εναέριες γέφυρες σε σημεία όπου πρέπει να περάσουμε από ένα μέρος σε άλλο, όπως για παράδειγμα όταν πρέπει να περάσουμε πάνω από ένα ποτάμι ή από ένα βράχο σε κάποιον άλλον απέναντι σε μακρινή απόσταση.


Η κίνηση στη Via Ferrata πραγματοποιείται πάντα με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, που περιλαμβάνει μποντριέ, κράνος, ιμάντες απορρόφησης/εκτόνωσης  και καραμπίνερ.


Η δραστηριότητα της Via Ferrata ξεκίνησε από τους Δολομίτες της Ιταλίας, όπου οφείλει και την ονομασία της. Πρόκειται για ένα μέρος πόλο έλξης  για τους λάτρεις του είδους από κάθε μέρος της γης!


Στην Ελλάδα τα μονοπάτια αυτά τα συναντάμε κυρίως σε απότομες πλαγιές βουνών και φαράγγια, με γνωστότερο αυτό στον ποταμό Αώο στην Κόνιτσα, ενώ στο εξωτερικό μία διαδρομή Via Ferrata μπορεί να συνδέει ακόμη μεγάλους ορεινούς όγκους ή και να διασχίζει γειτονικά χωριά.


Via Ferrata στην Κόνιτσα


Πρόκειται για μία μικτή διαδρομή σε πανέμορφη φύση, που κινείται παράλληλα με τον ποταμό Αώο. Για να την προσεγγίσεις, χρειάζεται περπάτημα περίπου 45 λεπτών κοντά στις όχθες του ποταμού, ενώ η συνέχεια είναι συναρπαστική!


Εντυπωσιακές αναβάσεις σε μεταλλικά σκαλοπάτια πάνω στους κάθετους βράχους του φαραγγιού και δύο γέφυρες, από τις όποιες η μία είναι μικρή μήκους 7 μ. και διασχίζει το ρέμα Γράβος, ενώ η άλλη μεγάλη μήκους 17 μ. και αποκαλείται «η Θιβετιανή γέφυρα του Αώου» που περνάει πάνω από το ποτάμι σε ύψος 35 μ.! Η συνολική διάρκεια της διαδρομής φτάνει τις 5-6 ώρες.


Και αν νομίζετε ότι όσα ήδη διαβάσατε είναι ενδιαφέροντα και σας γαργαλούν την αδρεναλίνη, ας σταθούμε για λίγο και σε σημαντικές Via Ferrata του εξωτερικού.


Via Ferrata που ξεχωρίζουν


• Mount Kinabalu, Βόρνεο: πρόκειται για την υψηλότερη Via Ferrata στον κόσμο, σε υψόμετρο 3.776 μ.!
• La Guagua, Ισπανία: μία απίστευτη ηφαιστειακή διαδρομή συνολικού μήκους 7.500μ. πάνω από ηφαιστειακή πέτρα με απίστευτους σχηματισμούς βράχων και παλιά κτίσματα ιθαγενών!
• Roc de la Toviere, Γαλλία: μία από τις δυσκολότερες Via Ferrata διαδρομές των δυτικών Άλπεων!
• Roc du Vent, Γαλλία: μία διαδρομή που διασχίζει τη γραφική Lac de la Gittaz στο Σαβουά της Γαλλίας περπατώντας πάνω σε τεντωμένο σχοινί!


Eάν λοιπόν είσαι ένας αληθινός adventurer και επιζητείς την αδρεναλίνη σε κάθε σου απόδραση, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η Via Ferrata αποτελεί αναμφίβολα μία εμπειρία, που εάν ζήσεις μία φορά, σίγουρα θα επαναλάβεις!