+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ
VS ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ VS ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Το τρέξιμο είτε γίνεται μέσα στο δάσος σε κάποιο χωμάτινο μονοπάτι είτε πάνω ασφάλτινο δρόμο χωρίς καμία αμφιβολία ενισχύει το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα, ενώ γενικότερα συμβάλει στη βελτίωση της σωματικής και ψυχική μας υγείας.

Ωστόσο, πέρα από τα πολλά κοινά που υπάρχουν μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων, η εμπειρία που προσφέρει η καθεμία είναι διαφορετική. Συνεπώς, αξίζει να δοκιμάσουμε μία άτυπη σύγκριση ανάμεσα στα δύο είδη τρεξίματος, προκειμένου ο καθένας να αντιληφθεί καλύτερα ποιο ταιριάζει περισσότερο στις προτιμήσεις και τις ανάγκες του.

Μονοπάτι Vs Δρόμος

Τα μονοπάτια που συναντάμε στα δάση και στα βουνά είναι φυσικά διαμορφωμένα, οπότε οι κλίσεις που υπάρχουν αλλάζουν διαρκώς χωρίς να υπάρχει κάποια επιλεγμένη περιοδικότητα από τον άνθρωπο. Ως εκ τούτου, το ανθρώπινο σώμα δεν έχει τη δυνατότητα να “συνηθίσει” σε κάποιο ρυθμό, αλλά αναγκάζεται να προσαρμόζεται συνεχώς στις κλίσεις της διαδρομής καταναλώνοντας μεγαλύτερη ενέργεια. Επίσης, στην προσπάθειά του να ισορροπήσει στο ανώμαλο χωμάτινο έδαφος χρησιμοποιεί περισσότερους μύες του κάτω σώματος, ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της διαδρομής.

Αντίθετα, το τρέξιμο στην άσφαλτο που πραγματοποιείται σε πιο ομαλό έδαφος, δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα στην ενεργοποίηση όλων των μυών του κάτω σώματος, χωρίς ωστόσο να παραβλέπεται ότι και σε αυτή την περίπτωση βελτιώνει εξαιρετικά την αντοχή και τη δύναμη των βασικών μυών.

Επιπρόσθετα, οι κλίσεις που συναντάμε στην άσφαλτο είναι συνήθως ήπιες και με ομαλές διακυμάνσεις, πράγμα το οποίο καθιστά το τρέξιμο στο δρόμο σχετικά ευκολότερο, αφού το σώμα έχει τη φυσική τάση να συνηθίζει σε έναν όμοιο βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζει.

Μαλακό Vs Σκληρό Έδαφος

Το μαλακό έδαφος στο χωμάτινο μονοπάτι είναι καλύτερο για τις αρθρώσεις, αφού η καταπόνηση είναι πιο ήπια, με τους κραδασμούς να απορροφούνται περισσότερο. Ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και πάλι, γιατί στο χωμάτινο δρόμο συχνά υπάρχουν πέτρες, λακκούβες κλπ, τις οποίες εάν δε αποφύγουμε, υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού.

Από την άλλη, το σκληρό έδαφος της ασφάλτου καταπονεί περισσότερο τις αρθρώσεις. Ιδίως, όταν το τρέξιμο στο δρόμο δεν εκτελείται σωστά (πχ σκληρά και όχι μαλακά παπούτσια που ενδείκνυνται για τρέξιμο στην άσφαλτο, σωστή τεχνική κλπ), αυτό ενδέχεται μετά από μακροχρόνια έντονη δραστηριότητα να δημιουργήσει σοβαρότερα προβλήματα στις αρθρώσεις. Ο δρομέας όμως της ασφάλτου έχει πιο ασφαλή πορεία και καλύτερη ισορροπία, αφού τα εμπόδια που συναντάει είναι πολύ λιγότερα.

Προσβασιμότητα

Για το σύγχρονο άνθρωπο που κατοικεί κυρίως σε μεγαλουπόλεις η πρόσβαση σε κάποιο μονοπάτι σε δασικό περιβάλλον απαιτεί συνήθως τη χρήση αυτοκινήτου, άρα περισσότερο χρόνο αλλά και χρήμα.

Στον αντίποδα, το τρέξιμο σε κάποιο δρόμο της πόλης είναι σχετικά εύκολο και άμεσο, αφού ο καθένας μπορεί να βρει μία διαδρομή να τρέξει κοντά στο σπίτι, τη δουλειά του κλπ χωρίς να απαιτείται επιπρόσθετος χρόνος μετακίνησης.

Ασφάλεια

Το τρέξιμο στη φύση δεν προσφέρει ιδιαίτερη ασφάλεια, καθώς ο κόσμος που βρίσκεται κοντά είναι λίγος, ενώ πολλές φορές είναι πιθανό να μην υπάρχει κανείς άλλος σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων! Επομένως, σε περίπτωση κάποιου τραυματισμού θα είναι δύσκολο να ζητηθεί βοήθεια.

Το τρέξιμο στην πόλη είναι διαφορετικό. Υπάρχει κόσμος παντού γύρω, ο δρομέας δεν είναι μόνος! Οπότε, ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση κάποιου τραυματισμού είναι εύκολο να ζητηθεί άμεσα βοήθεια χωρίς επιπρόσθετη ταλαιπωρία.

Ταχύτητα Vs Δυσκολία

Το χωμάτινο και ανώμαλο έδαφος του μονοπατιού στο δάσος καθιστά το τρέξιμο του δρομέα πιο απαιτητικό και δύσκολο, με συνέπεια να μη μπορεί να αναπτύξει μεγάλη μέση ταχύτητα.

Από την άλλη, το σκληρό και πιο λείο έδαφος της ασφάλτου στο δρόμο δίνει τη δυνατότητα στο δρομέα να αναπτύξει υψηλότερη μέση ταχύτητα, όπως επίσης και να προπονηθεί με σπριντ πετυχαίνοντας ακόμη και μέγιστες ταχύτητες, εφόσον το επιθυμεί.

Ομορφιά Διαδρομής

Το τρέξιμο σε ένα δάσος δίνει τη δυνατότητα στο δρομέα να γίνει ένα πραγματικά με τη φύση, καθώς πραγματοποιείται κάτω από καταπράσινα δέντρα, δίπλα σε λουλούδια ακόμη και ποτάμια!

Στην πόλη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το περιβάλλον δε μπορεί να τον ταξιδέψει κάπου αλλού, αφού κινείται πάλι μέσα στο καθημερινό αστικό τοπίο. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν επιλογές και μέσα στην πόλη, όπως για παράδειγμα δίπλα στη θάλασσα, γύρω από ένα πάρκο κλπ, που θα βελτιώσουν τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία του.

Αίσθηση της Ελευθερίας!

Η σιγουριά και ασφάλεια που αισθάνεται κανείς όταν τρέχει στο δρόμο μίας πόλης είναι μεγάλη. Ωστόσο, η αίσθηση της ελευθερίας που νιώθει κάποιος όταν τρέχει μέσα σε ένα δάσος, με όποιους μικρούς κινδύνους μπορεί να ελλοχεύει αυτό, είναι μαγική!

Συμπεράσματα Άτυπης Σύγκρισης

Δεν υπάρχει νικητής, δεν υπάρχει χαμένος σε αυτή τη σύγκριση. Η επιλογή του καθένα είναι προσωπική σύμφωνα με τις προτιμήσεις, τις δυνατότητες και το διαθέσιμο χρόνο του. Σε κάθε περίπτωση, το τρέξιμο είτε γίνεται στην άσφαλτο μέσα στην πόλη είτε στο χωμάτινο μονοπάτι ενός δάσους είναι μία από τις καλύτερες συνήθειες που μπορεί να αποκτήσει κάθε σύγχρονος άνθρωπος. Go for it!