+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ:
ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ!

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ: ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ!

Στο ορεινό χωριό Μηλιές Πηλίου φτάνει ένα πολύ γραφικό τρένο της ελληνικής παράδοσης. Ο θρυλικός Μουτζούρης, σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή, έμεινε γνωστός με αυτό το όνομα από τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του!

Η κατασκευή του ιστορικού σιδηροδρόμου Βόλου- Μηλιές ξεκίνησε το 1894 και ολοκληρώθηκε το 1903 υπό την επίβλεψη του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο Ντε Κίρικο. Μέχρι και το 1950 o συρμός με τις βελγικές μηχανές “Μηλαίαι”, “Ιάσων”, “Πήλιον”, “Βόλος”, “Τσαγκαράδα” αποτελούσε τη βασική σύνδεση μεταξύ του τότε αναπτυσσόμενου δυτικού Πηλίου και του αστικού κέντρου του Βόλου. Η ανάπτυξη του τοπικού οδικού δικτύου κατά τη δεκαετία του ’60 έφερε σταδιακά την απαξίωσή του, ως μεταφορικό μέσο, μέχρι που τέθηκε εκτός λειτουργίας την 1η Αυγούστου του 1971.

Μετά την κατάργηση του, έγιναν προσπάθειες από τον τοπικό πληθυσμό για την επαναλειτουργία του ως τουριστικού σιδηροδρόμου. Έτσι, κατά τη δεκαετία του ’80, το τρένο του Πηλίου ξεκίνησε να εμφανίζεται περιστασιακά και το 1985 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Ακολούθησαν σημαντικά έργα αποκατάστασης το 1994 από τον ΟΣΕ, για να λειτουργήσει και πάλι στις 25 Μαΐου του 1996, όταν έκανε το πρώτο επίσημο δρομολόγιο, 25 χρόνια μετά την απόσυρσή του.

Σήμερα, τα τέσσερα βαγόνια του Μουτζούρη καλύπτουν σε μιάμιση ώρα μια διαδρομή 16 χιλιομέτρων στο μυθικό βουνό των Κενταύρων, πάνω σε μια πολύ στενή σιδηροδρομική γραμμή, πλάτους μόλις 60 εκατοστών. Με ταχύτητα 20 χλμ./ ώρα δίνουν στον επιβάτη το χρόνο που χρειάζεται για να θαυμάσει το μοναδικό φυσικό τοπίο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, αλλά και τις περίτεχνες γέφυρες και τις μικρές σήραγγες, που το συμπληρώνουν αρμονικά.

Το τρένο ξεκινά από τα Άνω Λεχώνια. Στη διαδρομή περνά από τους παραδοσιακούς οικισμούς Αγία Τριάδα, Άγιο Αθανάσιο Πινακάτων, Αργυρέϊκα και κάνει μια 15λεπτη στάση στην Άνω Γατζέα. Πλησιάζοντας στις Μηλιές, είναι ξεχωριστό το πέρασμα της μεταλλικής γέφυρας του Ταξιάρχη, που ονομάζεται πια και γέφυρα Ντε Κίρικο, προς τιμήν του σχεδιαστή της, καθώς έχει την ιδιομορφία της καμπύλωσης της σιδηροδρομικής γραμμής στον ευθύ δρόμο. Στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό των Μηλεών, το τέρμα δηλαδή της διαδρομής, γίνεται η χειροκίνητη αναστροφή της κατεύθυνσης της πάνω στην ειδική πλατφόρμα, που φυσικά μπορεί κανείς να παρακολουθήσει, ενώ στο χώρο έκδοσης εισιτηρίων λειτουργεί μια μικρή έκθεση με πληροφορίες για την ιστορία και την λειτουργία του τρένου.

Από το σημείο αυτό, ξεκινάει το καλντερίμι που οδηγεί στο κέντρο του χωριού, όπου βρίσκονται οι ξενώνες, οι ταβέρνες και τα διάφορα μαγαζιά. Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την πλούσια ιστορία των Μηλεών, προτείνουμε να επισκεφθούν το ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, το Λαογραφικό Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη Μηλεών.

Info

Το ορεινό χωριό των Μηλεών με το γραφικό καλντερίμι, τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό και τη γέφυρα Ντε Κίρικο επισκεφθήκαμε με το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού και υπαίθριων δραστηριοτήτων Green Oliver, στο πλαίσιο τριήμερης εξόρμησης στο μαγικό βουνό του Πηλίου, που περιλάμβανε πεζοπορίες, εξερεύνηση και γνωριμία με την τοπική κουλτούρα και παράδοση.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα αναχωρήσεων- αφίξεων του τρένου και με την έκδοση των εισιτηρίων παρέχουν όλα τα φυσικά σημεία πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά μπορείτε να βρείτε και ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Χριστίνα Μαμτουμίδου