Εάν είστε νέα ή νέος στη δραστηριότητα της πεζοπορίας, προτιμήστε καλύτερα να ξεκινήσετε με group οργανωμένα για τη δική σας ασφάλεια. Στη συνέχεια μπορείτε να αποφασίσετε, εάν σας εκφράζει περισσότερο να κινείστε ομαδικά ή αυτόνομα στη φύση.
Δες όλες τις μονοήμερες εκδρομές εδώ
Βασικός Εξοπλισμός
1. Μποτάκια πεζοπορίας
Για τις πεζοπορίες προτιμήστε τα μποτάκια αντί για τα χαμηλά παπούτσια, που αγκαλιάζουν την περιοχή του αστραγάλου δίνοντας μας μεγαλύτερη σταθερότητα. Δώστε προσοχή στις σόλες του παπουτσιού, που καλό είναι να είναι αντιολισθητικές κατά το δυνατόν, ενώ ακόμη επιλέξτε μποτάκια με αδιαβροχοποίηση, που θα σας είναι χρήσιμα σε αρκετές περιπτώσεις.
Μη ξεχνάτε να αγοράζετε πάντα μποτάκια ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φοράτε συνήθως (να υπάρχει 1 σχεδόν εκατοστό κενό στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού για τα δάχτυλα που πρήζονται στο περπάτημα), όπως επίσης και να έχετε φορέσει τα μποτάκια σας 1-2 φορές πριν την πρώτη χρήση τους σε πεζοπορία, έστω και σε αστικό περιβάλλον ή το σπίτι σας.
Trail running παπούτσια είναι μία ακόμη επιλογή, για άτομα ωστόσο που είναι πολύ εξοικειωμένα σε μονοπάτια είτε τρέχοντας είτε περπατώντας πολύ συχνά. Μόνο όμως για αυτή την κατηγορία πεζοπόρων, που έχουν την απαραίτητη εμπειρία «διαβάζοντας» καλύτερα το ανάγλυφο του εδάφους, έχουν δυναμώσει τους μυς, τους τένοντες και τους συνδέσμους τους και έχουν αναπτύξει νευρομυϊκή συναρμογή.
Extra tip: πάντα να έχετε δεμένα τα κορδόνια σας, για να εξασφαλίζετε τη σταθερότητα του ποδιού μέσα στο παπούτσι και τα δάχτυλα να μην ακουμπούν στο μπροστινό τμήμα του.
2. Αδιάβροχο/αντιανεμικό
Απαραίτητο χειμώνα και καλοκαίρι, γιατί δεν παίζουμε με τον καιρό. Οι συνθήκες είναι ευμετάβλητες στα βουνά και δεν υπάρχει λόγος να το ρισκάρουμε. Θα βρείτε από μίας χρήσης πολύ φθηνά αδιάβροχα μέχρι και αρκετά ακριβά με περισσότερο τεχνικά χαρακτηριστικά (διαπνοή, εξαερισμός κλπ).
3. Σακίδιο
Αφού σας αρέσει η πεζοπορία, είναι καιρός να επενδύσετε λίγο παραπάνω. Ένα σωστό, στα μέτρα σας και καλοζυγισμένο σακίδιο είναι απαραίτητο. Για τις μονοήμερες πεζοπορίες μπορεί να είναι από 20 lt έως και 30 lt το πολύ (το χειμώνα χρειάζεται το λίγο μεγαλύτερο, που έχουμε περισσότερα ρούχα).
Σίγουρα να κοιτάξετε να έχει κάλυμμα αδιαβροχοποίησης ή αλλιώς μπορείτε να αγοράσετε ένα ξεχωριστά με μικρό κόστος. Και αν δεν έχετε καθόλου κάλυμμα, μπορείτε να τυλίγετε τα πράγματά σας μέσα σε σακούλες και στη συνέχεια να τα τοποθετείτε στο σάκο σας.
Extra tip: τα βαριά αντικείμενα τοποθετούνται στο κάτω μέρος του σάκου, για να έχουμε χαμηλότερα το κέντρο βάρους.
4. Μπατόν πεζοπορίας
Είναι πολύ χρήσιμα και προτείνονται ανεπιφύλακτα, αλλά μπορείτε να ζήσετε και χωρίς αυτά. Ενεργοποιούν ολόκληρο το σώμα, αφού και τα άνω άκρα συμμετέχουν στη βάδιση. Αλλά κυρίως μειώνουν τις καταπονήσεις στις αρθρώσεις, που είναι και ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των πεζοπόρων. Επίσης, συχνά βοηθούν να έχουμε καλύτερες στηρίξεις σε απότομα και πιο απαιτητικά σημεία των μονοπατιών.
Πριν αγοράσετε πάντως μπατόν, μπορείτε να δοκιμάσετε και με κάποιο ξύλο/κλωνάρι, που εύκολα θα βρείτε στο δάσος.
Αλλά όταν τα πάρετε, θυμηθείτε ότι ρυθμίζουμε το ύψος τους, έτσι ώστε στο ίσιο έδαφος ο αγκώνας μας ακουμπισμένος στα πλευρά μας να κάνει ορθή γωνία με το σώμα μας, στην ανηφόρα τα «κονταίνουμε» παραπάνω ανάλογα με την κλίση του εδάφους, ενώ στην κατηφόρα τα «μακραίνουμε» αντιστοίχως.
5. Παντελόνι
Παντελόνι με κάποια μικρή αδιαβροχοποίηση ή softsell για το χειμώνα, που να έχει κανονική / στενή σχετικά εφαρμογή, για να μη σκαλώνει στα κλαδιά των δέντρων και τους θάμνους (όχι παντελόνι σκι, που κινδυνεύει να σκιστεί).
Ακόμη και το καλοκαίρι όμως προτείνεται το μακρύ παντελόνι, ωστόσο ελαφρύ, για να μας προστατεύει από γρατσουνιές σε κλαδιά, χτυπήματα σε βράχους, καθώς επίσης και από φίδια.
6. Μπλούζα
Μακρυμάνικη ισοθερμική το χειμώνα, κοντομάνικη τύπου dri-fit το καλοκαίρι. Αποφεύγουμε τα βαμβακερά υφάσματα, που κρατούν τον ιδρώτα πάνω τους και αργούν να στεγνώσουν.
Δες όλες τις μονοήμερες εκδρομές εδώ
Επιπλέον Απαραίτητος Εξοπλισμός
7. Αλλαξιά ρούχων (μη ξεχνάτε και το 2ο ζευγάρι κάλτσες)
8. Αντηλιακό
9. Γυαλιά ηλίου
10. Καπέλο
11. Χαρτομάντιλα
12. Σακούλα (για τα σκουπίδια μας)
13. Σφυρίχτρα
14. Αντισηπτικό χεριών
15. Κινητό τηλέφωνο (Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης στο 112)
Νερό & Τροφή
16. 1 lt νερό για το χειμώνα είναι αρκετό για μία ημερήσια πεζοπορία, ενώ το καλοκαίρι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 1,5 lt.
17. Σνακ όπως σάντουιτς, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, φρέσκα φρούτα με προτίμηση στην μπανάνα, μπάρες δημητριακών και σοκολάτες είναι εξαιρετικές επιλογές, ενώ μεταφέρονται και εύκολα χωρίς να πιάνουν πολύ χώρο.
Επιπλέον Εξοπλισμός για το χειμώνα
Η βασική αρχή του χειμώνα είναι ότι ντυνόμαστε σαν «κρεμμύδι», δηλαδή σε στρώσεις, έτσι ώστε όταν ζεσταινόμαστε να αφαιρούμε ρούχα, ενώ όταν κρυώνουμε να προσθέτουμε (τα ισοθερμικά είναι πάντα η πρώτη στρώση και πρέπει να ακουμπάνε στο δέρμα μας).
1. Ορειβατικές γκέτες (αδιάβροχες)
2. Σκούφος
3. Γάντια
4. Fleece ή softsell
5. Puffer jacket με συνθετικά υλικά ή πούπουλα
6. Περιλαίμιο
Επιπλέον Εξοπλισμός για όσους κινούνται μόνοι τους στη φύση
Όταν κινούμαστε αυτόνομα στη φύση, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας σε κάθε ενδεχόμενο.
1. Ατομικό φαρμακείο (μη ξεχνάτε εντομοαπωθητικά και αντιισταμινικά για επάλειψη)
2. Φακός κεφαλής
3. GPS, χάρτης, πυξίδα
4. Πολυεργαλείο – σουγιάς
5. Αναπτήρας
6. Αλουμινοκουβέρτα
Συνοπτικά
Ο σωστός εξοπλισμός είναι σημαντικός για τη δική μας ασφαλή συμμετοχή σε πεζοπορίες, είτε οργανωμένες είτε όταν κινούμαστε μεμονωμένα.
Ωστόσο, όταν είμαστε νέες και νέοι στη δραστηριότητα, είναι λογικό να μην έχουμε ή μπορούμε να αγοράσουμε τα πάντα στο ξεκίνημα της ενασχόλησής μας με την πεζοπορία.
Δώστε αρχικά έμφαση στα σωστά πεζοπορικά μποτάκια, που είναι απαραίτητα, μαζί με ένα φθηνό αδιάβροχο. Όσο ασχολείστε περισσότερο, θα διαπιστώνετε από μόνοι σας την ανάγκη να επενδύετε σταδιακά σε καλύτερο και πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό.