Η επιλογή της σωστής σκηνής είναι μια σημαντική υπόθεση και καλό είναι πριν την αγορά της, που μπορεί να κοστίζει και αρκετά, να το σκεφτόμαστε λίγο παραπάνω.
Οι 2 πιο βασικοί παράγοντες που πρέπει να αξιολογήσουμε είναι:
• Μέγεθος σκηνής
• Εποχή χρήσης σκηνής
Μέγεθος σκηνής
Ως μέγεθος της σκηνής ορίζεται η χωρητικότητα, το βάρος και οι διαστάσεις της.
Η χωρητικότητα αναφέρεται στο μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορούν να κοιμηθούν μαζί στη σκηνή, χωρίς να υπολογίζεται ο εξοπλισμός τους. Οι κατασκευαστές συνήθως υπολογίζουν ότι ένα άτομο χρειάζεται για να κοιμηθεί περίπου μια επιφάνεια 60 x 185 cm.
Το βάρος της σκηνής είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας, που πρέπει να προσέχουμε και ειδικά εάν είμαστε ορειβάτες και την κουβαλάμε μαζί μας για μεγάλες αποστάσεις. Για παράδειγμα, μία ελαφριά σκηνή 2 ορειβατών ζυγίζει περίπου 2 kg. Επομένως, ανάλογα με τη χρήση που θα κάνουμε στη σκηνή μας, καλό είναι να υπολογίζουμε πόσο σημαντικό είναι το βάρος της σε πιθανή μεταφορά της.
Όσον αφορά τις διαστάσεις μίας σκηνής, οι κατασκευαστές μας ενημερώνουν για το μέγιστο ύψος, το μήκος και το πλάτος της. Ωστόσο, αυτό πρέπει να το εξετάζουμε πάντα σε συνάρτηση με το σχήμα της σκηνής, δηλαδή τις κλίσεις που έχει στις πλευρές της. Πιο κάθετες πλευρές σημαίνει μεγαλύτερος χώρος, ενώ όταν οι πλευρές κλείνουν προς τα μέσα περιορίζουν τον εσωτερικό χώρο.
Ένα μήκος 220 cm είναι ικανοποιητικό για μία σκηνή 2 ατόμων για ορειβατική χρήση, ένα πλάτος στα 135 cm εξυπηρετεί αντιστοίχως, ενώ όσον αφορά το ύψος της καλό είναι όταν καθόμαστε να μην ακουμπάμε πάνω στη σκηνή. Εάν βέβαια μας ενδιαφέρει περισσότερο η άνεση και όχι η σταθερότητά της στον απαιτητικό καιρό, τότε σαφώς μπορούμε να επιλέξουμε μία άλλη ψηλότερη σκηνή.
Εποχή χρήσης σκηνής
Ανάλογα με τις εποχές που χρησιμοποιούμε τη σκηνή μας, πρέπει να κάνουμε και την επιλογή μας.
Για παράδειγμα, το καλοκαίρι μας ενδιαφέρει ο εξαερισμός της σκηνής (πχ παράθυρα με σίτες, διαπνέοντα υφάσματα, δύο πόρτες καλύτερα και όχι μία κλπ), ενώ όσον αφορά την αδιαβροχοποίησή της καλό είναι να επιλέγουμε στα 1500 – 2000 mm, που θα μας εξασφαλίσουν και από ξαφνικές καλοκαιρινές μπόρες.
Άλλες εποχές όμως με πιο συχνές βροχοπτώσεις και έντονα καιρικά φαινόμενα, ο παράγοντας αδιαβροχοποίηση γίνεται εξαιρετικά σημαντικός και σίγουρα πρέπει να αναζητήσουμε ακόμη μεγαλύτερη. Σημειώστε εδώ ότι η αδιαβροχοποίηση συχνά διαφέρει στο εξωτερικό ύφασμα από το πάτωμα της σκηνής, όπου αρκετοί κατασκευαστές παρέχουν ακόμη μεγαλύτερη αδιαβροχοποίηση.
Επίσης, για πιο δύσκολες εποχές με φαινόμενα σημαντικό είναι να εξετάζουμε και τις ραφές της σκηνής, που καλό είναι να επιλέγουμε με θερμοκόλληση.
Ενώ ακόμη, γενικά είναι καλύτερα να προτιμούμε σκηνές με διπλό ύφασμα, όπου η υγροποίηση συμβαίνει στο εξωτερικό ύφασμα και οι σταγόνες δε κυλάνε στο ύφασμα που έχουμε άμεσα πάνω από το κεφάλι μας.
Κάποιοι ακόμη παράγοντες που πρέπει να εξετάζουμε σε μία σκηνή, ώστε να είναι πιο ανθεκτική σε δύσκολο καιρό:
• Ποιοτικές μπανέλες
• Σκοινιά εγκατάστασης, που σταθεροποιούν ακόμη καλύτερα τη σκηνή
• Πασαλάκια αλουμινίου ή τιτανίου, όπου προτιμούμε τα φαρδιά σε άμμο, μαλακό χώμα κλπ και τα πιο μυτερά σε σκληρό και βραχώδες έδαφος
• Πάτωμα από ανθεκτικό αδιάβροχο υλικό, ώστε να μας προστατεύει από την υγρασία
Μικρά tips για το στήσιμο της σκηνής
Επιλέγουμε αρχικά να στήσουμε τη σκηνή μας σε επίπεδο/ίσιο έδαφος, καθώς επίσης και σε υπερυψωμένα σημεία και όχι κοιλότητες, όπου από τη μία μαζεύονται νερά όταν βρέχει, ενώ από την άλλη συχνά δημιουργείτε κουφόβραση από την απουσία αέρα.
Κοιτάμε ακόμη το έδαφος να μην είναι ούτε πολύ μαλακό, από όπου θα βγαίνουν εύκολα τα πασαλάκια, αλλά ούτε πολύ σκληρό, όπου τα πασαλάκια θα μπαίνουν δύσκολα. Μία ενδιάμεση κατάσταση σε συνδυασμό με τα σωστά πασαλάκια είναι η καλύτερη επιλογή.
Δε ξεχνάμε να καθαρίσουμε την περιοχή που θα στήσουμε τη σκηνή μας όσο το δυνατόν καλύτερα από πέτρες, κλαδιά και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να «τραυματιστεί» το πάτωμα της σκηνής μας.
Επιπλέον προστασία μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση έξτρα δαπέδου – μουσαμά, που θα καλύπτει τις διαστάσεις της σκηνή μας.
Οποιαδήποτε σκιά με τεχνητά μέσα είναι καλή, αλλά δε μπορεί να συγκριθεί με τη φυσική σκιά των δέντρων. Οπότε εκμεταλλευόμαστε τη σκιά των δέντρων, προσέχοντας όμως από την άλλη τις διάφορες ουσίες που μπορεί να εκκρίνουν αυτά και να λερώνουν τη σκηνή μας.
Τέλος, πριν στήσουμε το σκηνή μας, δε ξεχνάμε ποτέ να προσανατολιστούμε και να κατανοήσουμε την κίνηση του ήλιου. Πολύ σημαντικό, που θα μας γλυτώσει από άσχημα πρωινά ξυπνήματα, όπου λόγω λάθους επιλογής σημείου στησίματος ο αγαπημένος μας κατά τ’ άλλα ηλιάτορας ήρθε πρωί και πρωί και μετέτρεψε στη σκηνή μας σε φούρνο!
Η επαφή με τη φύση είναι ανθρώπινη ανάγκη και η σκηνή ένα ακόμη μέσο για να μας φέρει κοντά της!