+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΜΕ
ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ

Η ιδιοκτησία ενός σκύλου, πέρα από τα πολύ όμορφα αλλά προφανή όπως συντροφιά, σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας, ατελείωτο παιχνίδι κλπ, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατηθείτε σε μία σχετικά καλή φυσική κατάσταση με τις ημερήσιες βόλτες που απαιτούνται για το κατοικίδιο σας. Οι περίπατοι αυτοί είναι συνήθως μικροί και δε ξεπερνούν τις 1-2 ώρες καθημερινά ή κάποια λίγα χιλιόμετρα στις καλύτερες περιπτώσεις.

Τι γίνεται όμως όταν οι ιδιοκτήτες σκύλων θέλουν να πάνε για ημερήσια πεζοπορία ή ακόμη και για περισσότερες ημέρες σε κάποιο δάσος ή βουνό; Συχνά, πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να αφήσουν το κατοικίδιο τους σε κάποιο συγγενή ή φίλο για να αποφύγουν πιθανή ταλαιπωρία και των δύο.

Ωστόσο, οι πολύωρες μονοήμερες ή ακόμη και αυτές των περισσότερων ημερών πεζοπορίες στη φύση είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αναπτυχθεί ακόμη μεγαλύτερος δεσμός φιλίας ανάμεσα στο σκύλο και τον ιδιοκτήτη του, ενώ φυσικά τα συναισθήματα χαράς που θα αισθανθεί το γλυκό τετράποδο με την επιστροφή του στο φυσικό περιβάλλον θα είναι μοναδικά.

Οπότε, αντί να ψάχνετε για το που θα αφήσετε το σκυλί σας πριν από μία πεζοπορία, κάντε καλύτερο προγραμματισμό και ετοιμάστε ταξίδι για δύο!

Σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη

– Διαμονή. Για μία πεζοπορία μεγαλύτερης διάρκειας από μία ημέρα το θέμα του καταλύματος είναι εξαιρετικά σημαντικό, από τη στιγμή μάλιστα που στα περισσότερα καταφύγια που συναντάτε στη φύση απαγορεύεται η είσοδος στους τετράποδους φίλους μας. Οπότε,η λύση του camping, από τη στιγμή που το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, είναι η καλύτερη επιλογή. Βέβαια,τα είδη camping καθιστούν ακόμη πιο κουραστική την πεζοπορία σας λόγω του επιπρόσθετου βάρους που θα προσθέσουν στην πλάτη σας. Για μονοήμερες εκδρομές, ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα με ένα μικρό πατάκι / χαλάκι για το σκύλο σας να είναι αρκετό για την ξεκούρασή του.

– Νερό. Η επαρκής παροχή νερού στο σκυλί σας είναι εξαιρετικά σημαντική! Το πυκνό τρίχωμά του το ζεσταίνει ακόμη περισσότερο, πράγμα το οποίο καθιστά κρίσιμη την ανάγκη του για συχνή ενυδάτωση, που γίνεται ακόμη πιο έντονη τις καλοκαιρινές ημέρες. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας επιπλέον νερό για να καλύψετε τις αυξημένες ανάγκες αμφότερων οργανισμών κατά τη διάρκεια μίας πεζοπορίας

– Τροφή. Οι ενεργειακές ανάγκες του σκυλιού σε μία πεζοπορία είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχει όταν βρίσκεται μέσα στο σπίτι ή σε κάποια αυλή, όπου η κίνησή του είναι περιορισμένη. Συνεπώς, πρέπει να έχετε μαζί σας επαρκή τροφή, που μάλιστα μπορεί να είναι ακόμη πιο πλούσια σε ενέργεια σε σχέση με αυτή που το ταΐζετε καθημερινά. Επιπρόσθετα, είναι χρήσιμο να έχετε την τροφή του χωρισμένη σε ισόποσες μερίδες –σακουλάκια, ώστε να κερδίζετε χρόνο και να μη καθυστερείτε σημαντικά κατά την πορεία σας, όταν είναι να το ταΐσετε. Ενώ ακόμη δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και τα αγαπημένα σνακ που του δίνετε καθημερινά!

– Εξοπλισμός. Η πετσέτα είναι απαραίτητη όταν βρίσκεστε στη φύση με το σκύλο σας, γιατί δε γνωρίζετε ποτέ τις συνθήκες που θα συναντήσετε. Μάλιστα,σε περίπτωση που βραχεί το πυκνό τρίχωμα του σκύλου (πχ βροχή, διάσχιση κάποιου μικρού ποταμιού κλπ),αργεί πολύ παραπάνω να στεγνώσει και άρα αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα να κρυώσει. Επίσης,σημαντικά είναι τα σκεύη για την τροφή και το νερό του σκύλου,που δε πρέπει να ξεχαστούν. Καλό είναι μάλιστα να είναι πλαστικά και αναδιπλούμενα για να ελαχιστοποιηθεί το βάρος και όγκος τους. Τέλος, όταν η πεζοπορία είναι μεγαλύτερη της μίας ημέρας είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας και το αγαπημένο παιχνίδι του σκύλου σας, προκειμένου στον ελεύθερο χρόνο σας να έχετε τη δυνατότητα να παίξετε μαζί του,όπως θα κάνατε και στο οικείο περιβάλλον σας.

– Ηλικία και φυσική κατάσταση του σκύλου. Για τα μικρότερα των 18 μηνών σκυλιά καλό είναι να αποφεύγετε η καταπόνησή τους σε μεγάλες πεζοπορίες, επειδή τα οστά και οι μύες τους βρίσκονται ακόμη σε ανάπτυξη και δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Η φυσική κατάσταση του σκύλου είναι επίσης ένας κρίσιμος παράγοντας που δε πρέπει να παραβλέπετε. Επειδή είναι τετράποδα,δε σημαίνει ότι είναι μαθημένα να αντέχουν στις μακρές πεζοπορίες. Επομένως, ένα μήνα πριν από κάποια απαιτητική εξόρμησή σας καλό είναι να αυξήσετε το καθημερινό περπάτημα με το σκύλο σας, προκειμένου να βελτιωθεί η φυσική κατάσταση και η δύναμή του.

– Εμβόλια & προστασία. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας είναι επαρκώς εμβολιασμένο, ενώ έχει προβλεφθεί και η κατάλληλη προστασία του από ακάρεα, ψύλλους και τσιμπούρια.Επίσης, μη ξεχάσετε να έχετε μαζί σας μαγειρική σόδα και κάποια αντισταμινική κρέμα για τα τσιμπήματα.

Λίστα κιτ για το σκύλο σας!

– Τροφή και νερό για όσες μέρες σκοπεύετε να είστε μακριά

– Φαρμακευτική αγωγή που το σκυλί σας παίρνει τακτικά

– Μπολ νερού & τροφής

– Μαντηλάκια καθαριότητας

– Μαγειρική σόδα και αντισταμινική κρέμα

– Πετσέτα

– Πατάκι/κρεβατάκι

– Κουβέρτα σε περίπτωση διανυκτέρευσης σε χαμηλές θερμοκρασίες

.. Και το αγαπημένο παιχνίδι του!