+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είσαι ό,τι τρως! Όχι; H καθημερινή μας διατροφή επηρεάζει σημαντικά την υγεία μας και πρέπει να μας απασχολεί (με μέτρο). Γι’ αυτό άλλωστε η επιστήμη αναζητά διαρκώς και προτείνει νέα διατροφικά μοντέλα, που μας καθιστούν πιο υγιείς, λειτουργικούς και αποδοτικούς!

Η πεζοπορία είναι μία δραστηριότητα ήπιας άθλησης με ιδιαιτερότητες, που όπως και κάθε άλλη μορφή αθλητισμού, απαιτεί σωστή διατροφή και προετοιμασία, για να μπορέσει ο οργανισμός μας να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά και να μη τρομάζει μπροστά στις γλυκές ανηφόρες του βουνού!

Πάμε όμως να τα δούμε πιο συγκεκριμένα. Η διατροφή για τη δραστηριότητα της πεζοπορίας περιλαμβάνει γενικά τρία στάδια: πριν, κατά τη διάρκεια, στο τέλος της πεζοπορίας.

Διατροφή πριν την πεζοπορία

Όταν μας ενδιαφέρει μία ημερήσια πεζοπορία σχετικά ήπιας δυσκολίας, ξεκινάμε με  το πρωινό μας, που πρέπει να καταναλώνεται 2.30 – 3.00 ώρες πριν τη δραστηριότητα.

Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και κατά προτίμηση σύνθετους υδατάνθρακες, όπως προϊόντα ολικής άλεσης, αφομοιώνονται πιο αργά από τον οργανισμό μας και μας παρέχουν ενέργεια μακράς διάρκειας.

Για παράδειγμα, προτιμήστε γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή μπανάνα και βρώμη ή γκρανόλα, συνδυάζοντάς τα με καφέ ή τσάι που θα ξυπνήσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Σε περιπτώσεις όμως που η πεζοπορία μας είναι πολύωρη και αυξημένου βαθμού δυσκολίας, καλύτερα να ασχοληθούμε με τη διατροφή μας από το προηγούμενο βράδυ, καταναλώνοντας ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, όπως ρύζι ή μακαρόνια συνοδευόμενα από τυρί, κρέας ή φακές.

Διατροφή κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας

Είμαστε πια κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας και μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε την ενέργειά μας σε υψηλά επίπεδα, για να έχουμε την ίδια απόδοση καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας.

Άρα χρειαζόμαστε να αναπληρώνουμε τη γλυκόζη στο αίμα μας κατά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 1-2 ώρες) με ελαφριά και κατά βάση εύπεπτα σνακ, που θα μας δώσουν ένα γρήγορο ενεργειακό boost!

Για παράδειγμα, προτιμήστε παστέλια, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, μπάρες και τζελ ενέργειας, αποξηραμένα κατά προτίμηση φρούτα (αλλιώς φρέσκα, όπως μπανάνα, αχλάδι, μήλο).

Στα μεγαλύτερα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας καλές επιλογές είναι ένα τοστ με τυρί ή φυστικοβούτυρο.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ακόμη να μη ξεχνάμε ΠΟΤΕ την ενυδάτωση του οργανισμού μας! Η κατανάλωση το λιγότερο 1 – 1,5 λίτρου νερού κατά τη διάρκεια μίας ημερήσιας πεζοπορίας είναι απαραίτητη!

Διατροφή στο τέλος της πεζοπορίας

Η πεζοπορία έχει τελειώσει για σήμερα και ο οργανισμός μας χρειάζεται αναπλήρωση και αναδόμηση! Στόχος μας είναι να παραμείνουμε λειτουργικοί και αποδοτικοί για την επόμενη μέρα στη φύση, αλλά και τη ζωή μας στην πόλη.

Προτιμήστε ένα συνδυασμό τροφίμων, που περιέχουν υδατάνθρακες για την αναπλήρωση της χαμένης ενέργειάς μας και πρωτεΐνες για να δομήσουμε και πάλι τους μύες μας. Για παράδειγμα, ρύζι με κοτόπουλο ή ψάρι, πατάτες ή μακαρόνια με τυρί κλπ

Συνοπτικά

• Καλό πρωινό με υδατάνθρακες που παρέχουν ενέργεια μακράς διάρκειας
• Ενδιάμεσα εύπεπτα σνακ άμεσης ενέργειας
• Αποκατάσταση με συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεϊνών
• Κατανάλωση 1,5 λίτρου νερού κατά τη διάρκεια της ημερήσιας πεζοπορίας