Το γραφείο τουρισμού & υπαίθριων δραστηριοτήτων Green Oliver σε Advendure & WellnessTales!
Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι η συμμετοχή σε φυσική δραστηριότητα αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, αποτελεί σύμμαχο ενάντια σε διάφορες ασθένειες και έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία, όπως ενίσχυση της διάθεσης, καταπολέμηση του άγχους και θεραπεία/αποφυγή της κατάθλιψης. Αντίθετα, η καθιστική ζωή έχει τεράστιο κόστος για τη δημόσια υγεία καθώς μειώνει την ποιότητα και τα έτη ζωής ενώ συγχρόνως ευθύνεται για την πρόσληψη βάρους συντελώντας καθοριστικά στην επιδημία της παχυσαρκίας. Το παραπάνω πλαίσιο έχει δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για μια διαρκή ανοδική πορεία της τάσης “Get back to nature” (επιστροφή στη φύση) με παράλληλη φυγή από τα προβλήματα της σύγχρονης καθημερινότητας. Η πρόσβαση στη φύση έχει σκαρφαλώσει ψηλά στις προτιμήσεις και επιλογές των ανθρώπων, οι οποίοι στρέφονται όλο και περισσότερο στην αναζήτηση αποδράσεων για υπαίθρια αναψυχή και ευεξία. Τι είναι όμως η αναψυχή και τι η ευεξία;
Η έννοια της αναψυχής αφορά αναζητήσεις που επιδιώκονται στη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου. Περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες είτε εντός του σπιτιού (μουσική, διάβασμα, τηλεόραση, ραδιόφωνο, παιχνίδια στον υπολογιστή, γυμναστική, κηπουρική, κ.ά), είτε έξω από αυτό (αθλήματα, φαγητό και ποτό, παιχνίδια, σινεμά, θέατρο, επισκέψεις, τουρισμός). Η υπαίθρια αναψυχή αναφέρεται σε δραστηριότητες που συμβαίνουν σε εξωτερικό χώρο και σε μέρη που μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με τη φύση ή με «πράσινες» περιοχές. Τέτοια μέρη μπορεί να είναι: δάση, παραλίες, λίμνες, ποτάμια, βουνά και άλλες εντυπωσιακές τοποθεσίες που προσδιορίζονται ως εθνικά πάρκα ή γενικά προστατευόμενες περιοχές.
Ετυμολογικά, η λέξη είναι σύνθετη (ανά+ψυχή) και παραπέμπει σε ανάταση της ψυχής. Εμπεριέχει επομένως το στοιχείο της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Διακρίνεται είτε σε ενεργητική μέσω της συμμετοχής είτε σε παθητική μέσω της θέασης. Επίσης μπορεί να είναι μοναχική ή να πραγματοποιείται με παρέα (ομαδική ή και μαζική). Ο αγγλικός όρος για τη λέξη αναψυχή μας οδηγεί σε μια διαφορετική διαδρομή. Σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης «recreation», αυτή προέρχεται από τη λατινική λέξη recreo (=rest) που σημαίνει αναπαύομαι. Σε αυτή την περίπτωση προφανώς η αναψυχή αναφέρεται στα μέσα ή διαδικασίες που προσφέρουν πνευματική και σωματική αναζωογόνηση, ξεκούραση, χαλάρωση, ανακούφιση από άγχος, συναισθήματα εκπλήρωσης, απόλαυσης, ικανοποίησης. Ενσωματώνει λοιπόν μια κατάσταση εμπειρίας και συνεπώς έχει κοινωνικές και ψυχολογικές διαστάσεις.
Στις μέρες μας, ο αγχώδης ρυθμός ζωής αλλά και η παρατεταμένη πολυεπίπεδη κρίση με την εμφάνιση του κορονοϊού έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη των ανθρώπων για αναζήτηση διεξόδων και υπηρεσιών που οδηγούν στην κατάκτηση της πολυπόθητης ευεξίας. Πόσοι όμως έχουν μελετήσει το νόημα αυτής της λέξης; Η λέξη ευεξία αποτελείται από το πρόθεμα “ευ” που σημαίνει “καλό” και τη λέξη “έξη” που σημαίνει συνήθεια ή εθισμός. Δηλαδή η ευεξία αντιστοιχεί κατά λέξη σε «ευχάριστη συνήθεια» ή με μια πιο ελεύθερη ερμηνεία «εθισμό στην ευχαρίστηση». Με βάση την επιστημονική προσέγγιση, η ευεξία αποδίδεται ως μια κατάσταση ισορροπίας σώματος, ψυχής και πνεύματος που αποκτάται εφαρμόζοντας διαφορετικές μορφές αυτό-απασχόλησης, όπως φροντίδα για φυσική κατάσταση, θεραπείες ομορφιάς, υγιεινή διατροφή, χαλάρωση, διαχείριση άγχους, καθυστέρηση γήρανσης, ανακούφιση πόνου και ενοχλήσεων, πνευματική δραστηριότητα ή μάθηση.
Αυτή η γενική αίσθηση εσωτερικής ακτινοβολίας μπορεί να θεωρηθεί και ως τρόπος ζωής που στοχεύει στη δημιουργία διανοητικής, σωματικής και ψυχολογικής υγείας, η οποία εκδηλώνεται σε απόλυτη αρμονία με τη φύση και το περιβάλλον, στα πλαίσια της πρόληψης παρά της θεραπείας. Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, οι δραστηριότητες στη φύση προσφέρουν πολλαπλά οφέλη (ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και του ανοσοποιητικού, καλύτερο ύπνο και μνήμη, απαλλαγή από άγχος, ασπίδα κατά της κατάθλιψης, μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον) κι επομένως συμβάλλουν καταλυτικά στην εμπειρία μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.
Κάπου εδώ αναβιώνουν και οι πρωτοποριακές ιδέες του Ρουσσώ…«Οι άνθρωποι δεν είναι φτιαγμένοι για να στοιβάζονται σε μυρμηγκοφωλιές, αλλά για να ζουν διάσπαρτοι στη γη, που οφείλουν να καλλιεργούν. Όσο περισσότερο συγκεντρώνονται, τόσο πιο πολύ διαφθείρονται. Οι πόλεις είναι η άβυσσος του ανθρώπινου γένους. Ύστερα από λίγες γενιές, οι φυλές φθείρονται ή εκφυλίζονται. Πρέπει να τις ανανεώσουμε και πάντα η ύπαιθρος είναι αυτή που τροφοδοτεί την ανανέωση των φυλών».
Ανατρέξτε λοιπόν στη φύση όπου μπορείτε να νιώσετε ανεξάρτητοι και απαλλαγμένοι από επιθυμίες και ανάγκες που δημιουργεί η κοινωνική ζωή στη σύγχρονη πραγματικότητα. Κάντε ένα διάλλειμα και αφιερώστε χρόνο στη φύση για την ψυχική σας υγεία. Εάν μάλιστα είστε κάτοικος της συμπρωτεύουσας ή και των γύρω περιοχών και αναρωτιέστε πού μπορείτε να διοχετεύσετε την ενέργειά σας ή ποιος θα ικανοποιήσει το ένστικτο περιπέτειας και αναζήτησης, ρίξτε μια ματιά στο γραφείο τουρισμού Green Oliver! Είναι το πρώτο γραφείο εναλλακτικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη με άδεια ΕΟΤ (2017) και εξειδίκευση στις πεζοπορίες και δραστηριότητες στη φύση με ασφάλεια, και είναι έτοιμο να σας υποδεχτεί στην παρέα του! Επικοινωνήστε σήμερα με τον ιδρυτή της εταιρείας, Χρυσόστομο Ζερβόπουλο, και πολύ γρήγορα θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εσάς που ψάχνετε τρόπους να απομακρυνθείτε από το αστικό τοπίο και να βρεθείτε στη φύση! Ο ίδιος έχει εμπειρία στον επαγγελματικό τουρισμό από το 2009 (στις υπαίθριες δραστηριότητες από το 2007), ενώ το δυναμικό της ομάδας αποτελείται από έμπειρους επαγγελματίες του τουρισμού με διεθνή πιστοποίηση πλήρους εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών και με διπλώματα δραστηριοτήτων, και είναι αυτοί που με χαμόγελο σας συνοδεύουν σε κάθε εξόρμηση! Ήδη έχουν σχεδιάσει οργανωμένες εκδρομές για Τήνο, Ζαγόρια, Λήμνο, Άγραφα και Όλυμπο αφού με το που θα ανοίξει η περίοδος και θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού (στην μετά covid-19 εποχή), το πιθανότερο είναι ότι δε θα «μαζεύονται»! Ακολουθήστε τους…
Έλενα Αλεξίου: Founder Wellnesstales (Lost in Nature), MSc ‘Ασκηση & Υγεία
Αναδημοσίευση από Advendure & WellnessTales, 10/03/2021
Πηγή: