+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ
ΤΗΣ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ!

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ!

Πενήντα λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας εξερεύνησαν  με το γραφείο μας τον εθνικό δρυμό Πίνδου, γνωστότερο ως Βάλια Κάλντα, έκαναν yoga και θαύμασαν το φαράγγι της Πορτίτσας, σε ένα τριήμερο ταξίδι που σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού και υπαίθριων δραστηριοτήτων Green Oliver.

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου Βάλια Κάλντα βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών, περίπου στα 1400 μέτρα υψόμετρο, ανάμεσα από τα βουνά Λύγκος, Μαυροβούνι και Αυγό. Το όνομα σημαίνει στα βλάχικα «ζεστή κοιλάδα» και το πήρε είτε κατ’ ευφημισμό, αφού αποτελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας είτε γιατί εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις θερμοκρασίας στη διάρκεια του 24ώρου, με υψηλές την ημέρα και πολύ χαμηλές τη νύχτα. Η συνολική του έκταση φτάνει περίπου τα 69.000 στρέμματα, από τα οποία τα 35 χιλιάδες ανήκουν στη ζώνη προστατευόμενης χλωρίδας και πανίδας Natura 2000. Αποτελεί τον πιο σημαντικό βιότοπο της Ελλάδας για την καφέ αρκούδα και φιλοξενεί δεκάδες είδη πουλιών και αρπακτικών, καθώς και μεγάλα θηλαστικά.

Η μεταφορά στην περιοχή έγινε με λεωφορείο του τουριστικού γραφείου Jordan’s Travel, ενώ το ορεινό καταφύγιο Βάλια Κάλντα, μόλις 3 χλμ. έξω από τη Bωβούσα Ζαγορίου, ήταν ο τόπος διαμονής αλλά και το σημείο αφετηρίας των 18,5 χλμ. πεζοπορίας προς την κοιλάδα και την καρδιά του δρυμού. Υπήρχε βέβαια και επιλογή για ευκολότερη και πιο σύντομη πεζοπορία. Ακολουθώντας το διεθνές μονοπάτι Ε6, η βασική διαδρομή της εκδρομής είχε πολλές εναλλαγές, πυκνά δάση, έντονο ανάγλυφο, βραχώδεις εκτάσεις και υγρό στοιχείο που έκλεβε την παράσταση. Το μονοπάτι εκτείνεται άλλωστε κατά μήκος του Αρκουδορέματος, παραπόταμου του Αώου, ενώ διασχίζει και ορισμένες φορές τα κρυστάλλινα νερά του.

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με αναζωογονητικό μάθημα yoga στο καταπράσινο και γαλήνιο τοπίο, για πνευματική και σωματική ευεξία. Αργότερα, αφήνοντας πίσω τον εθνικό δρυμό της Πίνδου, προορισμός μας ήταν το γραφικό χωριό Σπήλαιο στο νομό Γρεβενών και το περίφημο φαράγγι της Πορτίτσας. Ένα πέτρινο καλντερίμι 2,5 χιλιομέτρων κατάβασης χωρίζει το χωριό από το φαράγγι. Στο τέλος του μονοπατιού είναι χτισμένο το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας, το οποίο λέγεται ότι κατασκευάστηκε το 1743 με προσφορές από το μοναστήρι του Σπηλαίου και σήμερα διευκολύνει την πρόσβαση στο φαράγγι. Η εικόνα με τα δύο πανύψηλα βράχια να χωρίζονται από τον ποταμό Βενέτικο, είναι σίγουρα μαγευτική. Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος περίπου πεντακόσια μέτρα και νερά στο μεγαλύτερο τμήμα του. Κατά τους θερινούς μήνες, συχνά η χαμηλή στάθμη των νερών σου επιτρέπει να το διασχίσεις.

Αν και τα Γρεβενά και γενικότερα οι νομοί της ηπειρωτικής Ελλάδας συγκαταλέγονται μάλλον στις φτωχότερες περιοχές της χώρας, σίγουρα οι επισκέπτες τους επιστρέφουν πλουσιότεροι, γεμάτοι εικόνες από τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία που αντίκρισαν.

Χριστίνα Μαμτουμίδου