+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΤΡΙΗΜΕΡΟ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΥΛΙΑΝΗ! 27/10 - 29/10

ΤΡΙΗΜΕΡΟ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΥΛΙΑΝΗ! 27/10 - 29/10

ΤΡΙΗΜΕΡΟ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΥΛΙΑΝΗ! 27/10 – 29/10

🌿 Πεζοπορικό Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου στο Μονοπάτι του Εφιάλτη και την Παύλιανη!

📆 Από Παρασκευή 27/10 (μεσημέρι) έως Κυριακή 29/10 (βράδυ)


💯 Το Γραφείο Γενικού Τουρισμού & Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας, φέτος το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου εξερευνά νέους προορισμούς αναδεικνύοντας τις φυσικές ομορφιές σε όλη την Ελλάδα! Αυτή τη φορά πεζοπορούμε στα άγνωστα για τους περισσότερους μονοπάτια του ελατοσκέπαστου όρους Καλλιδρόμου, μία διαδρομή ιστορική, που χρησιμοποίησε ο Εφιάλτης για να οδηγήσει τους Πέρσες πίσω από τους 300 του Λεωνίδα στα στενά των Θερμοπυλών! Ενώ επισκεπτόμαστε ακόμη και τη μαγευτική Παύλιανη, όπου θα ανακαλύψουμε και εκεί νέες διαδρομές ,ακολουθώντας μία διαφορετική πορεία στις πλαγιές της Οίτης! Η διαμονή μας σε αυτό το ταξίδι θα γίνει στη Λαμία, ένα κομβικό σημείο που θα μας εξυπηρετήσει ώστε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, αλλά θα έχουμε και την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την αρχόντισσα της Ρούμελης στις πλαγιές του όρους Όθρυς, κοντά στο Σπερχειό ποταμό. Join the Green bus για μία ακόμη πεζοπορική εκδρομή σε άγνωστους προορισμούς με την ωραιότερη πεζοπορική παρέα της Βόρ. Ελλάδας και επαγγελματίες πιστοποιημένους συνοδούς!

  

Καλλίδρομο

 

Το Καλλίδρομο είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας με μέγιστο υψόμετρο 1399 μ. (κορυφή Γκιόζα), που βρίσκεται στο Νομό Φθιώτιδας μεταξύ του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου και της κοιλάδας του Κηφισού ποταμού. Βόρεια συνδέεται με το όρος Οίτη.


Το όνομα του Καλλιδρόμου φανερώνει ότι πρόκειται για ένα ομαλό βουνό με εύκολες προσβάσεις, με εξαίρεση κυρίως στις βόρειες πλαγιές του, όπου το βουνό έχει τις απότομες κλίσεις της κορυφής Καστράκι στα στενά των Θερμοπυλών, στο Ελαφόβουνο και στην Κνημίδα πάνω από τα Καμένα Βούρλα.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είναι από τα χαμηλότερα βουνά στα οποία κυριαρχεί το έλατο και κυρίως στη βόρεια πλευρά του, όπου καλύπτεται από πυκνό ελατόδασος από τα 500 μέτρα μόλις υψομέτρου. Ωστόσο, έχει ποικιλία βλάστησης και κατά τόπους φύονται μαυρόπευκα και δρύες. Στις πλαγιές του ακόμη σχηματίζονται αρκετά υδάτινα ρεύματα, ενώ κοντά στην κορυφή του σχηματίζεται η μικρή λίμνη Νευρόπολη. Μεγάλο τμήμα του, κυρίως στη βόρεια πλευρά του, έχει χαρακτηριστεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.


Παύλιανη

 

Κατάφυτη, με πλούσια χλωρίδα, σπάνια πανίδα, καθώς όμως και άφθονα νερά βρίσκεται 44 χιλ. νότια της Λαμίας σε υψόμετρο 1040 μ. στις πλαγιές της Οίτης.


Το μεγαλύτερο κεφάλαιο για την πολύχρωμη Παύλιανη είναι οι ίδιοι οι άνθρωποί της, που με τη μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους έχουν αναδείξει τον προορισμό, που αποτελεί σήμερα πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα.


Στη μυθολογία η Παύλιανη είναι ο τόπος όπου ο Ηρακλής τοποθετεί τον εαυτό του στην Πυρά στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από τον δηλητηριασμένο χιτώνα, που του έδωσε άθελά της η γυναίκα του Διηάνειρα, οδηγώντας τον σε φριχτό θάνατο.


Όσον αφορά τώρα την ονομασία της η μία εκδοχή αναφέρει ότι την οφείλει στους πρώτους της κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου, ενώ σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή το όνομα Παύλιανη οφείλεται σε Σλαβική ονομασία.


Λαμία

 

Κατά τον Μεσαίωνα η πόλη ονομαζόταν Ζητούνι. Στην Επανάσταση του 1821 είχε σημαντική παρουσία με πρωταγωνιστές τον Αθανάσιο Διάκο και τον Δυοβουνιώτη. Απελευθερώθηκε το 1832, ανακτώντας το παλιό της όνομα, Λαμία. Από την περιοχή καταγόταν και ο Άρης Βελουχιώτης, ηγετική μορφή της Εθνικής Αντίστασης την περίοδο 1941-1944.


Είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του όρους Όθρυς και αποτελεί το συχνότερο «πέρασμα» των ταξιδιωτών, χάρη στον διερχόμενο μεγαλύτερο σε μήκος αυτοκινητόδρομο της χώρας, που ενώνει την κεντρική με τη βόρεια Ελλάδα.


Η πλατεία Ελευθερίας με τον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, ενώ καφετέριες και μπαράκια γύρω από την πλατεία και στον πεζόδρομο συγκεντρώνουν τις νέες και τους νέους της πόλης (στην πλειονότητά τους φοιτητές), που προσδίδουν ζωντάνια και προσθέτουν μια «χαλαρή» νότα στους γρήγορους ρυθμούς του αστικού κέντρου.


Σημαντικά μνημεία της πόλης είναι ο ανδριάντας του 1903 του Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία, το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Πάρκου και φυσικά τα μνημεία που είναι αφιερωμένα στο Λαμιώτη αρχηγό του Ε.Λ.Α.Σ. και στην Εθνική Αντίσταση, το άγαλμα Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού και το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης απέναντι από το στρατόπεδο ΚΕΥΠ.


💚 Πληροφορίες Πεζοπορικής Εκδρομής


1η ημέρα – 27 Οκτωβρίου 2023 (μεσημέρι)

 

Αναλυτικά οι αναχωρήσεις μας:


• 16.00 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (μπροστά στα Everest). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3WhJ9cg
• 16.15 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3iKfbzM
• 16.30 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica μπροστά από το ανοικτό πάρκινγκ (διαγωνίως απέναντι από Media Markt). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3ISRxvG


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Προορισμός μας η Λαμία, όπου θα φτάσουμε μετά από 4.30 ώρες περίπου ταξιδιού, ενώ καθοδόν θα κάνουμε στάση και για καφεδάκι.


Εκεί, αφού τακτοποιηθούμε στο κεντρικότατο ξενοδοχείο μας, θα ανανεώσουμε το ραντεβού μετά από λίγο για βραδινή βολτούλα στο κέντρο της πόλης, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το βραδινό γεύμα μας ή ποτάκι στην κεντρική πλατεία και τον πεζόδρομο.


2η ημέρα – 28 Οκτωβρίου 2023


Ανήμερα της μεγάλης Εθνικής Εορτής, θα σηκωθούμε και θα πάρουμε ένα δυναμωτικό πρωινό, γιατί η μέρα σήμερα αναμένεται μεγάλη!


Θα αναχωρήσουμε με το λεωφορείο μας γύρω στις 09.00 με κατεύθυνση νότια, για να προσεγγίσουμε την Ιερά Μονή Δαμάστας, το γυναικείο μοναστήρι που βρίσκεται σε απόσταση 23 χιλ. από τη Λαμία σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων στο Καλλίδρομο όρος.


Και από εκεί θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας, ακολουθώντας τα βήματα του Εφιάλτη, που πριν από 2500 περίπου χρόνια οδήγησε τους Πέρσες του Ξέρξη στην πλάτη των 300 του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.


​Πρόκειται για μία πανέμορφη διαδρομή μέσα σε καταπράσινη φύση, που έχει συνδεθεί με τον πιο διάσημο ίσως «προδότη» της παγκόσμιας ιστορίας το 480 π.Χ. Ωστόσο, το ίδιο μονοπάτι χρησιμοποίησαν και οι Γαλάτες στην επιδρομή τους στην Ελλάδα το 278 π.Χ., προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση των Ελλήνων στα στενά των Θερμοπυλών. Όπως όμως και οι Γερμανοί τον Απρίλη του 1941, με σκοπό να αποκόψουν δυνάμεις Νεοζηλανδών στρατιωτών, που φύλαγαν τα πασίγνωστα πια Στενά.


Από την ΙΜ Δαμάστας θα μπούμε σε μονοπάτι με πανύψηλα πεύκα και πυκνόφυτα έλατα και θα ακολουθήσουμε ανηφορική πορεία μέχρι την Παναγία Θερμοπυλών  στα 1040 περίπου μέτρα, όπου θα χαλαρώσουμε και θα απολαύσουμε τη φθινοπωρινή φύση.


Στη συνέχεια θα αρχίσουμε να κατηφορίζουμε απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα προς τον κάμπο του Σπερχειού και τον Μαλιακό κόλπο, μέχρι να καταλήξουμε στο χωριό των Θερμοπυλών!


Πρόκειται για μία αρκετά μεγάλη διαδρομή σε μήκος με ανηφορική πορεία στα πρώτα 5 περίπου χιλ. και κατάβαση στη συνέχεια. Απευθύνεται σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 14,5 χιλ. (διάσχιση)
• Συνολική υψομετρική ανάβαση: 500 μ.
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας (με τις στάσεις): 6.00 – 6.30 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2/2+ (κλίμακα 1 – 5, καλή φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 12+ (απαραίτητη η συνοδεία από γονέα/κηδεμόνα)


Σημαντική Σημείωση: Όσες και όσοι δεν επιθυμούν περπατήσουν ολόκληρη τη διαδρομή, θα πεζοπορήσουν τα πρώτα 3,5 ανηφορικά χιλιόμετρα, θα κάνουν διάλειμμα και θα επιστρέψουν πίσω με συνοδό ακολουθώντας την αντίθετη κατηφορική τώρα πορεία (συνολική διαδρομή 7 χιλιομέτρων). Στη συνέχεια θα επισκεφθούν την Ιερά Μονή Δαμάστας, πριν μεταφερθούν με το λεωφορείο στις Θερμοπύλες και το άγαλμα του Λεωνίδα.


Αφού ολοκληρώσουμε όλες και όλοι τις πεζοπορίες και τις περιηγήσεις μας, θα συναντηθούμε στις Θερμοπύλες για μεσημεριανό φαγάκι σε παραδοσιακή ταβέρνα. Ενώ το απόγευμα γύρω στις 18.30 θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο μας για να επιστέψουμε στη Λαμία.


Εκεί, θα ανανεώσουμε και πάλι το ραντεβού μας για Greenoliveristika νυχτερινά περπατήματα, όπως εμείς ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα!


3η ημέρα – 29 Οκτωβρίου 2023


Αφού ξυπνήσουμε και πάρουμε το πρωινό μας, σήμερα έχουμε check-out!


Αφήνουμε τη Λαμία στις 08.30 με νέο προορισμό μας την πολύχρωμη Παύλιανη! Εκεί θα είμαστε ως τις 10.00, όπου μας περιμένει μία νέα εμπειρία!


Θα ακολουθήσουμε διαφορετική πορεία από τα συνηθισμένα, που κερδίζει εξίσου κάθε πεζοπόρο και φυσιολάτρη!


Μας περιμένουν πολλά νερά και καταρρακτάκια μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον, αμέτρητα γεφυράκια, παγκάκια, κούνιες κρεμασμένες από δέντρα και πολλές ακόμη γλυκές εκπλήξεις!


Πρόκειται για μία σχετικά βατή διαδρομή, που απευθύνεται στους περισσότερους.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 6,5 χιλ. (κυκλική)
• Συνολική υψομετρική ανάβαση: 200 μ.
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας (με τις στάσεις): 2.00 – 2.30 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 1+ (κλίμακα 1 – 5, μέτρια φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 9+ (απαραίτητη η συνοδεία από γονέα/κηδεμόνα)


Αφού ολοκληρώσουμε την πορεία μας, θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο μας για να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, ενώ καθοδόν θα κάνουμε στάση για το μεσημεριανό μας.


Στη Θεσσαλονίκη θα είμαστε ως τις 21.00, όπου θα πραγματοποιήσουμε στάσεις σε όλα τα σημεία των αναχωρήσεων.


✔️ Πληροφορίες Συμμετοχής


• Μονόκλινο δωμάτιο: 262€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ
• Δίκλινο δωμάτιο/άτομο: 212€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ
• Τρίκλινο δωμάτιο/άτομο: 205€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:


• Μεταφορά με ιδιωτικό πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
• 2 διανυκτερεύσεις με πρωινό στο 3* Hotel Αθηνά στο κέντρο της Λαμίας
• Φόρος διαμονής / δωμάτιο / διανυκτέρευση
Επαγγελματίες, πιστοποιημένοι, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• ΦΠΑ


Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται:


• Επιπλέον διατροφή, προσωπικά έξοδα, αχθοφορικά
• Ότι δεν αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα


✔️ Πώς Κάνετε Κράτηση


Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας παρακάτω στη φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected] ή καθημερινές 09.30 – 17.30 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534. Το τμήμα κρατήσεων θα επικοινωνήσει ακολούθως μαζί σας.


Η κράτηση της θέσης επιβεβαιώνεται με την κατάθεση προκαταβολής 75€ τις επόμενες 4 εργάσιμες ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση η θέση απελευθερώνεται αυτόματα.


Η προκαταβολή μπορεί να επιστραφεί ή να μεταφερθεί σε άλλη εκδρομή μέχρι και 18 Σεπτεμβρίου 2023. Αφού παρέλθει η συγκεκριμένη ημερομηνία, η προκαταβολή δεν επιστρέφεται ούτε μεταφέρεται παρά μόνο σε περίπτωση ακύρωσης της εκδρομής από το ίδιο το τουριστικό γραφείο.


Εξόφληση του υπόλοιπου ποσού συμμετοχής στην εκδρομή το αργότερο μέχρι 6 Οκτωβρίου 2023. Μετά την 6η Οκτωβρίου δε γίνεται καμία επιστροφή ούτε μεταφορά χρημάτων σε άλλη εκδρομή λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής (σημείωση: η προκαταβολή μπορεί να επιστραφεί μέχρι και 18 Σεπτεμβρίου 2023).


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τυχόν τραπεζικά έξοδα βαρύνουν τον καταθέτη.

 

Τρόποι Πληρωμής Εδώ


Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


🔎 Απαραίτητα Για Την Εκδρομή


1. Ορειβατικά παπούτσια
2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή, όπως ορειβατικό παντελόνι, χειμερινό κολάν, γιλέκο, ρούχα από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, t-shirt, αντιανεμικό, fleece, ισοθερμικό, μπουφάν κλπ
4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως)
5. Ορειβατικό σακίδιο πλάτης για τις πεζοπορίες
6. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt
7. Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ
8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια
9. Είδη προσωπικής υγιεινής, εσώρουχα, κάλτσες, σαγιονάρες
10. Αντισηπτικό χεριών
11. Μάσκα προστασίας προσώπου (προαιρετικά για το λεωφορείο)
12. Αστυνομική ταυτότητα


Σημαντικές Παρατηρήσεις:


• Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Το τουριστικό γραφείο μας δε φέρει καμία ευθύνη, εάν κάποιος/κάποια συμμετέχων/ουσα δεν επιθυμεί να συμμορφωθεί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν κατά τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της εκδρομής. Όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν να ακολουθούν τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τη συμμετοχή τους στην εκδρομή.
• Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί μερικώς αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
• Η συμμετοχή σε οποιοδήποτε οργανωμένο ταξίδι του τουριστικού γραφείου µας προϋποθέτει την προσεκτική μελέτη του προγράμματος του συγκεκριμένου ταξιδιού και σημαίνει την ανεπιφύλακτη αποδοχή από τον πελάτη όλων των όρων συμμετοχής, όπως αναφέρονται κατά περίπτωση στην κάθε εκδρομή μας και πάντα στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ