+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΚΟ
ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΚΟΛΑ ΤΣΟΥΚΑ 1650Μ. 18/03

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΚΟ
ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΚΟΛΑ ΤΣΟΥΚΑ 1650Μ. 18/03

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΚΟΛΑ ΤΣΟΥΚΑ 1650Μ. 18/03

🌿 Πεζοπορία στο Πάικο και ανάβαση στην κορυφή Γκόλα Τσούκα 1650μ.

📆 Σάββατο 18 Μαρτίου 2023


💯 Το Σάββατο 18/03 το Γραφείο Γενικού Τουρισμού & Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορικές εκδρομές και τον τουρισμό περιπέτειας, επισκέπτεται το όρος Πάικο! Αποχαιρετά το χειμώνα και καλωσορίζει την άνοιξη στην υψηλότερη κορυφή του, την Γκόλα Τσούκα στα 1650μ.! Μία διαδρομή μέσα σε ένα πλούσιο δάσος από δρύες, οξιές και καστανιές, που θα μας αναζωογονήσει και θα μας γεμίσει ενέργεια και όρεξη για περιπέτεια! Θα πεζοπορήσουμε σε έναν φυσικό λαβύρινθο από ορεινές εξάρσεις, κρυμμένες κορυφές και κατάφυτες ρεματιές με επαγγελματίες πιστοποιημένους συνοδούς και ατελείωτο κέφι από την ωραιότερη πεζοπορική παρέα της Βόρ. Ελλάδας! Μετακίνηση με πολυτελές Green bus, αλλά δυνατότητα για συμμετοχή στην εκδρομή και με ΙΧ.

 

✅ Πάικο


Το όρος Πάικο βρίσκεται στην καρδιά της Μακεδονίας και αποτελεί φυσικό όριο των νομών Πέλλας και Κιλκίς. Αυτό που το κάνει τόσο μαγευτικό και ξεχωριστό σε σύγκριση με τα άλλα βουνά της ευρύτερης περιοχής είναι το πλούσιο και εκτενές δάσος πλατύφυλλων δένδρων, που σχεδόν σκεπάζει κάθε κορυφή του βουνού. Η εξήγηση γι’ αυτό δεν είναι άλλη από τη γειτνίαση του με την επιβλητική οροσειρά που συνδέει τα όρη Καϊμακτσαλάν, Πίνοβο και Τζένα, τα οποία μοιάζουν πραγματικά να το «αγκαλιάζουν», προστατεύοντάς το από τις ψυχρές αέριες μάζες του βορρά και εφοδιάζοντάς το έτσι με μεγάλες ποσότητες βροχής.


Και υπό αυτές τις ιδανικές συνθήκες εδάφους, υγρασίας και θερμοκρασίας δε θα μπορούσε να φύεται άλλο από το πιο απαιτητικό και «καλομαθημένο» φυτικό είδος, την καστανιά. Στο Πάικο δεσπόζει ένα από τα εκτενέστερα και υγιέστερα δάση καστανιάς της χώρας μας, ενώ περισσότερες από 250 οικογένειες της περιοχής εξαρτώνται οικονομικά από την καλλιέργεια αυτού του είδους, τόσο για τη συγκομιδή καρπών όσο και για την ξυλεία.


Άλλα εντυπωσιακά δασικά είδη που εντοπίζονται στο Πάικο σε μεγάλους πληθυσμούς είναι οι βελανιδιές, τα σκλήθρα, οι οστρυές και τα σφενδάμια.


Αντίθετα, στη νότια πλευρά του βουνού απλώνονται εύφορες κοιλάδες και υψίπεδα, όπως η κοιλάδα του Αξιού, ο κάμπος των Γιαννιτσών και της Αριδαίας, που τροφοδοτούνται από τα κατακρημνίσματα και τα υπόγεια ύδατα του μεγάλου αυτού ορεινού συμπλέγματος.


Τι σημαίνει όμως «Πάικο»; Οι μαρτυρίες λένε πως «pajak» στη σλάβικη διάλεκτο σημαίνει αράχνη, έννοια που αντιστοιχεί απόλυτα στη μορφολογία του βουνού. Πεζοπορώντας κανείς εκεί, αισθάνεται την ποικιλία της ορεογραφίας, όπως τις αμέτρητες ρεματιές, τις κόψεις και τις κορυφές, που σχηματίζουν ένα αραχνοΰφαντο μοτίβο με φυσική αρμονία.


Γκόλα Τσούκα 


Η βλάχικη λέξη «gola», που σημαίνει γυμνή, μαρτυρά και τη μορφή της κορυφής, ξεχωρίζοντας ανάμεσα στις γειτονικές λόγω της απουσίας δένδρων. Η θέα από τα 1650μ. στα γύρω βουνά, όπως το Καϊμακτσαλάν, το Πίνοβο, τη Τζένα, αλλά και προς την απέραντη κοιλάδα του Αξιού είναι μοναδική και αξέχαστη!


💚 Πληροφορίες Πεζοπορικής Εκδρομής


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην εκδρομή με ιδιωτικό πούλμαν και ΙΧ. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως ορίζει η πολιτεία.


Ξεκινάμε την πορεία μας από τη θέση Παλαιοχώρι, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1100μ. και λίγο ψηλότερα από το χωριό της Καστανερής. Εκεί βρίσκεται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του δασαρχείου της Γουμένισσας.


Ακολουθούμε τον δασικό δρόμο για 1 χιλ. περίπου, μέχρι να συναντήσουμε το σαφές λιθόστρωτο μονοπάτι, που οι ντόπιοι ονομάζουν «πέτρινο» και εξυπηρετούσε αγωγιάτες στο παρελθόν. Βαδίζουμε σε πυκνό δάσος οξιάς και μετά από 300μ. περίπου βρισκόμαστε μπροστά σε άλλο ένα τμήμα ενός ερημικού δασικού δρόμου. Τον δρόμο στολίζει πλούσια βλάστηση κάνοντας την ατμόσφαιρα μαγευτική!


Σιγά σιγά οδηγούμαστε στην καρδιά του δάσους, καθώς ελισσόμαστε στην πλαγιά περνώντας από ξέφωτα και καταπράσινα λιβάδια. Κινούμαστε πλέον ανηφορικά στο ωραιότερο τμήμα του ευδιάκριτου μονοπατιού, μέχρι να φτάσουμε σε χαρακτηριστικό υψίπεδο, χαμηλότερα της κορυφής.


Αφού κάνουμε μία στάση, για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας, ξεκινάμε το τελευταίο τμήμα της ανάβασης προς την κορυφή Γκόλα Τσούκα στα 1650μ.! Φτάνουμε πια στο ψηλότερο σημείο της πορείας μας και η ανταμοιβή για την προσπάθειά μας είναι μοναδική! Μας υποδέχεται ένας μεταλλικός ορειβάτης, φύλακας την κορυφής και στη συνέχεια παίρνουμε θέση στα αμφιθεατρικά βράχινα σκαλιά, για να απολαύσουμε τη μοναδική θέα στα γύρω βουνά και την κοιλάδα του Αξιού!


Για την επιστροφή μας θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδρομή προς τα πίσω, απολαμβάνοντας καλύτερα και πιο ξεκούραστα πλέον τη μυστικιστική ατμόσφαιρα του βουνού!


Μία πεζοπορία μεσαίου βαθμού δυσκολίας, που απευθύνεται σε πεζοπόρους και λάτρεις της φύσης με καλή φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 11 χιλ. (μπρος / πίσω)
• Συνολική υψομετρική ανάβαση: 530 μ.
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας (με τις στάσεις): 4.00 – 4.30 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2 (κλίμακα 1 – 5, καλή φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 10+ (απαραίτητη η συνοδεία από γονέα/κηδεμόνα)


Μετά την ολοκλήρωση της πεζοπορίας θα μεταβούμε με το πούλμαν μας στη γραφική Γουμένισσα για φαγητό και καφέ.


Αναχώρηση στις 17.45 περίπου και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 19.00, όπου θα πραγματοποιήσουμε στάσεις σε όλα τα σημεία αναχωρήσεων.


🔎 Πρόγραμμα Αναχωρήσεων


Αναχώρηση του πούλμαν το Σάββατο 18/03 το πρωί. Αναλυτικά:


• 07.30 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (μπροστά στα Everest). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3WhJ9cg
• 07.45 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3iKfbzM
• 08.00 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica μπροστά από το ανοικτό πάρκινγκ (διαγωνίως απέναντι από Media Markt). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3ISRxvG


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Μετακίνηση με αυτοκίνητα:


Για όσους συμμετέχουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα η συνάντησή μας θα είναι λίγα χιλιόμετρα μετά την Καστανερή στις 10.15. Ακριβές σημείο εδώ: bit.ly/3jzScIe. Το γραφείο τουρισμού Green Oliver δε φέρει καμία ευθύνη για τη μετακίνηση και μεταφορά των συμμετεχόντων με ΙΧ.


👌 Πληροφορίες Συμμετοχής


• 22€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:


• Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
• Επαγγελματίες, πιστοποιημένοι, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• ΦΠΑ


Για όσους συμμετέχουν με IX το κόστος / άτομο είναι 12€.


✔️ Πώς Κάνετε Κράτηση

 

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected] ή καθημερινές 09.30 – 17.30 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534, ώστε να γίνει η κράτηση θέσης, που επιβεβαιώνεται με την κατάθεση 22€ τις επόμενες 3 εργάσιμες ημέρες.


Για όσους συμμετέχουν με ΙΧ η δήλωση συμμετοχής στην εκδρομή και η προεξόφληση είναι απαραίτητη. Το κόστος ανά άτομο είναι 12€.

 

Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται μέχρι και 14 Μαρτίου 2023. Από 15 Μαρτίου και έπειτα δε γίνεται καμία επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής. Μεταφορές χρημάτων σε επόμενη εκδρομή μπορούν να γίνουν μέχρι και 14 Μαρτίου 2023.

 

Τρόποι Πληρωμής Εδώ


Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

📌 Απαραίτητα για την Εκδρομή


1. Ορειβατικά μποτάκια (απαραιτήτως)
2. Μπατόν πεζοπορίας και ορειβατικές γκέτες (προαιρετικά)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή όπως ορειβατικό παντελόνι, χειμερινό κολάν, γιλέκο, ρούχα από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, ισοθερμικό, fleece, μπουφάν, περιλαίμιο κλπ
4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως πάντα)
5. Σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα
6. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt
7. Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ
8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια
9. Είδη προσωπικής υγιεινής και αντισηπτικό χεριών
10. Μάσκα προστασίας προσώπου
11. Αλλαξιά ρούχων και κάλτσες, που αφήνουμε μέσα στο λεωφορείο μας


Σημαντικές Παρατηρήσεις:


• Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζει η πολιτεία.
• Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
• Οι συμμετέχοντες αποδέχονται όλους τους όρους συμμετοχής του διοργανωτή, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ