+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΑΒΔΟ
ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟ 24/02

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΑΒΔΟ
ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟ 24/02

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΑΒΔΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟ 24/02

🌿 Green πεζοπορία στην ορεινή Βάβδο και επίσκεψη στον Άγιο Πρόδρομο!

📆 Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

 

💯 Μία νέα μονοήμερη πεζοπορική εκδρομή από το Γραφείο Γενικού Τουρισμού & Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας, αυτή τη φορά στην ορεινή Βάβδο! Ένας ακόμη σχετικά άγνωστος προορισμός της ελληνικής υπαίθρου, που θα ανακαλύψουμε παρέα! Μία διαδρομή μέσα σε πυκνό δάσος, που φτάνει σε υψόμετρο 1050 μ. στον Αηλιά της Βάβδου! Ενώ περνάει και από σημεία με εξαιρετική θέα προς τον Όλυμπο, το Χορτιάτη και το 1ο πόδι της Χαλκιδικής! Και φυσικά μετά από μία πεζοπορία, ένα γεύμα για να ολοκληρώσουμε με τον καλύτερο τρόπο την ημέρα μας είναι απαραίτητο, οπότε θα επισκεφθούμε και τον αγαπημένο Άγιο Πρόδρομο! Μπες κι εσύ στο πιο Green λεωφορείο της Θεσσαλονίκης για ένα ακόμη Σάββατο με την ωραιότερη πεζοπορική οικογένεια της Βόρ. Ελλάδας και επαγγελματίες πιστοποιημένους συνοδούς! Δυνατότητα συμμετοχής στην εκδρομή και με ΙΧ.

 

🌲 Βάβδος


Η Βάβδος κατά πολλούς (που προέκυψε όταν ξένοι άκουγαν τους ντόπιους να αναφέρονται στο χωριό σύμφωνα με την τοπική διάλεκτο, όπου το αρσενικό άρθρο ταυτίζεται φωνολογικά με το θηλυκό – ι Γιάννς, ι Γιώργους , ι Μήτσους κ.λ.π. έτσι λοιπόν και ι Βάβδους) ή ο Βάβδος είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 800 μ. ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους. Είναι χωριό της κεντρικής Χαλκιδικής στον αυχένα του Χολομώντα, που καταλήγει στο μεγάλο έμβολο του Θερμαϊκού κόλπου. Η κορυφή του βουνού Βίγλα έχει υψόμετρο 1050 μ. (Αηλιάς Βάβδου).


Η ονομασία του χωριού πιθανότατα οφείλεται σε Ρωμαίο χιλίαρχο, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην περιοχή περίπου στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ.


Στη Βάβδο γεννήθηκε και ο Νικόλαος Γερμανός, ο πολιτικός και βουλευτής από τη Βόρεια Ελλάδα, που ίδρυσε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1926.


Ως ένα από τα Μαντεμοχώρια, γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση, που οφειλόταν στα μεταλλεία αργύρου και μολύβδου που υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή των Μαντεμοχωρίων. Τα μεταλλεία στο χωριό σταμάτησαν να λειτουργούν μετά το 1997.


Στην κεντρική πλατεία της Βάβδου βρίσκεται ένας τεράστιος πλάτανος, από τους μεγαλύτερους και παλαιότερος σε επίπεδο νομού, ο οποίος το 1976 ανακηρύχθηκε διατηρητέο φυσικό μνημείο. Πλακόστρωτα σοκάκια, καλντερίμια και παλιά σπίτια συνθέτουν ένα μοναδικό ορεινό τοπίο, που μοιάζει με καρτ ποστάλ!


💚 Πληροφορίες Πεζοπορικής Εκδρομής


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην εκδρομή με ιδιωτικό πούλμαν και ΙΧ. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως ορίζει η πολιτεία.


Ξεκινάμε την πορεία μας από το κέντρο του χωριού και ακολουθούμε ανηφορικό, πέτρινο στην αρχή, μονοπάτι. Περνάμε από σημεία με πολύ όμορφη θέα, που μας χαρίζουν μαγευτικές εικόνες του χιονισμένου Ολύμπου, του Χορτιάτη.


Βγαίνουμε σε δασικό δρόμο και φτάνουμε στο Πολιτιστικό Πάρκο της Βάβδου και μετά από λίγο στην κορυφή του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 1050μ.! Εκεί βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι με μοναδική θέα στον κάμπο και τις ακτές της Χαλκιδικής!


Συνεχίζουμε για 1 περίπου χιλιόμετρο σε δασικό δρόμο, μέχρι που μπαίνουμε σε δασωμένο μονοπάτι ανάμεσα σε βελανιδιές και πεύκα.


Μέχρι τελικά να ολοκληρώσουμε την κυκλική μας πορεία και να επιστρέψουμε στο χωριό.


Πρόκειται για μία πεζοπορία κατάλληλη για τις ημέρες που οι περισσότεροι ορεινοί όγκοι της χώρας μας καλύπτονται από μεγάλες ποσότητες χιονιού. Η πορεία μπορεί να πραγματοποιηθεί και με χιονισμένο πεδίο, καθώς δεν υπάρχουν επικίνδυνα σημεία. Ενώ το τοπίο αναδεικνύει την ομορφιά του με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες!


Μία πεζοπορία σύντομη σχετικά, αλλά με ανηφορικό ξεκίνημα, που απευθύνεται σε πεζοπόρους και λάτρεις της φύσης με καλή φυσική κατάσταση. Τα ορειβατικά μποτάκια είναι απαραίτητα, ενώ αναλόγως των καιρικών συνθηκών (ίσως συναντήσουμε χιονισμένο τερέν) ενδέχεται να χρειάζονται και ορειβατικές γκέτες.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 6,5 χιλ. (κυκλική)
• Υψομετρική ανάβαση: 250 μ.
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας (με τις στάσεις): 2.30 – 3.00 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 1+/2 (κλίμακα 1 – 5, καλή φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 12+ (απαραίτητη η συνοδεία από γονέα/κηδεμόνα)


Μετά την ολοκλήρωση της πεζοπορίας θα μεταβούμε με το λεωφορείο στον Άγιο Πρόδρομο, που είναι διάσημος για τα σουβλάκια του! Η αναγνώρισή του αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αφού πριν από κάποια χρόνια τα σουβλάκια του Αγίου Προδρόμου βραβεύτηκαν μέχρι και από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας! Εκεί θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για φαγητό και καφέ περίπου μέχρι τις 16.30.


Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 17.30 – 18.00, όπου θα πραγματοποιήσουμε στάσεις σε όλα τα σημεία αναχωρήσεων.


🔎 Πρόγραμμα Αναχωρήσεων


Αναχώρηση του πούλμαν το Σάββατο 24/02 το πρωί. Αναλυτικά:


• 08.30 απέναντι από το φανάρι στο ύψος του One Salonica (απέναντι από το ανοικτό πάρκινγκ στην κεντρική οδό Σταθμού). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3CX4Mrh
• 08.45 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3iKfbzM
• 09.00 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (αμέσως μετά το φανάρι). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3wgMlKk


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Μετακίνηση με αυτοκίνητα:


Για όσες και όσους συμμετέχουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα η συνάντησή μας θα είναι στις 10.30 στoν Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στη Βάβδο. Ακριβές σημείο εδώ: https://maps.app.goo.gl/4LKKEowcruP1Yvvz6. Το γραφείο τουρισμού Green Oliver δε φέρει καμία ευθύνη για τη μετακίνηση και μεταφορά των συμμετεχόντων με ΙΧ.


👌 Πληροφορίες Συμμετοχής


• 23€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:


• Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
• Επαγγελματίες, πιστοποιημένοι, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• ΦΠΑ


• Για όσους συμμετέχουν με IX το κόστος / άτομο είναι 13€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


✔️ Πώς Κάνετε Κράτηση


1. Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected] ή καθημερινές 09.30 – 17.30 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534.
2. Το Τμήμα Κρατήσεων θα σας ενημερώσει για τη διαθεσιμότητα της εκδρομής και για τους τρόπους εξόφλησης.
3. Σε συνέχεια της επιβεβαίωσης διαθεσιμότητας, πραγματοποιείται η κράτηση θέσης και καλείστε για την εξόφληση της συμμετοχής σας τις επόμενες 3 εργάσιμες ημέρες.


Παρακαλούμε μην πραγματοποιείτε καταθέσεις, εάν δεν έχετε λάβει επιβεβαίωση διαθεσιμότητας από το Τμήμα Κρατήσεων.


Για όσες και όσους συμμετέχουν με ΙΧ, η διαδικασία κράτησης θέσης είναι η ίδια και η προεξόφληση απαραίτητη.


Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται μέχρι και 20 Φεβρουαρίου 2024. Από 21 Φεβρουαρίου και έπειτα δε γίνεται καμία επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής. Μεταφορές χρημάτων σε επόμενη εκδρομή μπορούν να γίνουν μέχρι και 20 Φεβρουαρίου 2024.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τυχόν τραπεζικά έξοδα βαρύνουν τον καταθέτη.


Τρόποι Πληρωμής Εδώ


Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


📌 Απαραίτητα για την Εκδρομή


1. Ορειβατικά παπούτσια
2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή, όπως ορειβατικό παντελόνι, κολάν, γιλέκο, ρούχα από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, ισοθερμικό, fleece, μπουφάν κλπ
4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως πάντα)
5. Σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα
6. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt
7. Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ
8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια
9. Είδη προσωπικής υγιεινής και αντισηπτικό χεριών
10. Μάσκα προστασίας προσώπου (προαιρετικά για το πούλμαν)
11. Αλλαξιά ρούχων και κάλτσες


Σημαντικές Παρατηρήσεις:

 

• Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζει η πολιτεία.
• Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
• Οι συμμετέχοντες αποδέχονται όλους τους όρους συμμετοχής του διοργανωτή, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ