+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ
ΤΟΥ ΣΜΟΛΙΚΑ & ΣΤΟ ΒΟΪΔΟΜΑΤΗ 17/09 - 19/09

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ
ΤΟΥ ΣΜΟΛΙΚΑ & ΣΤΟ ΒΟΪΔΟΜΑΤΗ 17/09 - 19/09

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΣΜΟΛΙΚΑ & ΣΤΟ ΒΟΪΔΟΜΑΤΗ

💯 Πεζοπορία στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα & στο Βοϊδομάτη || 17 – 19 Σεπτεμβρίου 2021


🌿 Μία ακόμη πεζοπορική εκδρομή από το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver, που ακροβατεί ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα! Μία μαγευτική εξόρμηση στην ξακουστή αλπική λίμνη σε υψόμετρο 2160 μ., που φιλοξενεί στα νερά της τον αλπικό τρίτωνα, τη Δρακόλιμνη του Σμόλικα! Μία πεζοπορία στο Βοϊδομάτη ποταμό, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα και για βουτιά στα κρυστάλλινα νερά του! Ενώ η διαμονή μας για δύο βράδια θα είναι στη γραφική Κόνιτσα με το περίφημο μονότοξο γεφύρι!


✅ Σμόλικας


Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο. Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και το δυτικό του νομού Γρεβενών, ενώ είναι και αυτός τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που καταλαμβάνει ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα.


Η υψηλότερη κορυφή του είναι ο Γέρος στα 2637 μ., ενώ 2η έρχεται η Μόσια στα 2600 μ. Άξιο αναφοράς είναι ότι ο Σμόλικας ή Σμόλιγγας σε υψόμετρο άνω των 2000 μ. έχει 14 κορυφές, ενώ άνω των 1000 μ. 48!


✅ Δρακόλιμνη Σμόλικα


Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα ή Λύγκα βρίσκεται σε υψόμετρο 2160 μ. στα δυτικά της κορυφής του Σμόλικα. Έχει έκταση 3 – 4 στρ., περίμετρο γύρω στα 380 ανθρώπινα βήματα, αλλά και μεγάλο βάθος. Αυτό που την χαρακτηρίζει και την καθιστά ξεχωριστή είναι το μοναδικό της σχήμα, αυτό της καρδιάς, καθώς και το έντονο γαλάζιο χρώμα της. Για το λόγο αυτό, στα βλάχικα ονομάζεται και Ντιβιρλίγκα ή «Λάκου-Βίνιτου», δηλαδή γαλάζια λίμνη!


Γαλήνια και πεντακάθαρη βρίθει από αλπικούς τρίτωνες, που είναι σα να έχουν ξεπηδήσει μόλις μέσα από παραμύθια με δράκους! Οι τρίτωνες είναι προστατευόμενο είδος, γι’ αυτό και απαγορεύεται αυστηρά το μπάνιο στη Δρακόλιμνη.


✅ Κόνιτσα


Η κωμόπολη της Κόνιτσας ανήκει στο νομό Ιωαννίνων και βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές του βουνού Τραπεζίτσα, της οροσειράς της Πίνδου! Το όνομα της προέρχεται από την σλαβική λέξη «konitza», που σημαίνει αλογοπάζαρο. Στην κοιλάδα που απλώνεται μπροστά της, σμίγει ο ποταμός Αώος με τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο δημιουργώντας ένα τοπίο μοναδικού κάλλους! Η Κόνιτσα φημίζεται για το μονότοξο γεφύρι στην είσοδο της, όπου βρίσκεται και το χαράδρα του ποταμού Αώου, αλλά και τα ιστορικά της μοναστήρια όπως η Μονή Στομίου.


✅ Βοϊδομάτης


Ο Βοϊδομάτης, που είναι γνωστός και ως «ποτάμι του Βίκου», είναι παραπόταμος του Αώου στο νομό Ιωαννίνων, με μήκος που φτάνει μέχρι και τα 15 χιλ. Οι κύριες πηγές του βρίσκονται στο φαράγγι του Βίκου, λίγο κάτω από το ομώνυμο χωριό, ενώ στο ποτάμι εισέρχονται και άλλα υδάτινα ρεύματα από τις πλαγιές της Τύμφης.


Ο Βοϊδoμάτης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Γι’ αυτό το λόγο προτιμάται για μπάνιο, καθώς και για διάφορα αθλήματα ποταμού, όπως καγιάκ και ράφτινγκ.


Αναλυτικό Πρόγραμμα


1η ημέρα


Αναχώρηση με πούλμαν την Παρασκευή 17/09 το μεσημέρι για μία εκδρομή γεμάτη δράση, εξερεύνηση και πολύ Green Oliver κέφι!


Αναλυτικά οι αναχωρήσεις μας:


• 16.00 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (μπροστά στα Everest).
• 16.15 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο).
• 16.30 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica (διαγωνίως απέναντι από Media Markt).


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Θα πραγματοποιείται ενημέρωση κατά την είσοδό μας στο λεωφορείο, όπου θα καθόμαστε στις θέσεις μας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την ασφαλή διεξαγωγή της εκδρομής σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως ορίζει η πολιτεία.


Προορισμός μας η μαγευτική Κόνιτσα, όπου και θα τακτοποιηθούμε στο πολυτελές 4* ξενοδοχείο μας, το Konitsa Mountain Hotel, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για βραδινές τσάρκες στα σοκάκια και φαγητό!


2η ημέρα


Σήμερα είναι η μέρα μας! Σμόλικα ερχόμαστε να θαυμάσουμε την παραμυθένια Δρακόλιμνη σου!


Αφού πάρουμε ένα δυναμωτικό πρωινό, θα επιβιβαστούμε νωρίς το πρωί στο πούλμαν μας για να μεταφερθούμε στο χωριό Πάδες σε υψόμετρο 1140 μ.!


Εκεί, από την πλατεία του χωριού ακριβώς, θα ξεκινήσουμε την ανάβαση μας προς τη Δρακόλιμνη!


Θα κινηθούμε πρώτα για λίγο βόρεια στα όμορφα σοκάκια του χωριού μέχρι να βγούμε στο μονοπάτι μας. Περπατώντας μέσα σε δασωμένη περιοχή θα βρεθούμε μπροστά από διχάλα, όπου η μία διαδρομή μας οδηγεί προς το λιβάδι του Πάντε Αλέξαρχου και η άλλη, η λίγο πιο απαιτητική, προς το ρέμα διασχίζοντας λίγη σάρα. Οι δύο διαδρομές συναντιούνται τελικά μετά από λίγο και ακολουθούν το ίδιο μονοπάτι, οπότε θα επιλέξουμε κατά βούληση στη διχάλα.


Αφού περάσουμε το Λιβάδι Πάντε Μπιζάνιο, θα μπούμε σε ανηφορικό τμήμα που καταλήγει σε χωματόδρομο κοντά σε βρύση.


Φτάνοντας και στο τελευταίο μαντρί, θα αρχίσουμε να ανηφορίζουμε μέχρι τη ράχη της Μουγκουρίδας στα 2000 μ. περίπου. Το σημείο αυτό είναι πραγματικά μαγικό, γιατί θα έχουμε απέναντί μας τις κορυφές της οροσειράς της Τύμφης πάνω από τη χαράδρα του Αώου!


Μέχρι τελικά που θα φτάσουμε στο πλάτωμα που βρίσκεται η Δρακόλιμνη του Σμόλικα στα 2160 μ.! Μία εικόνα πραγματική μαγική, που μένει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό!


Ενώ με όσους θέλουν να συνεχίσουν την ανάβαση μέχρι και την κορυφή του Σμόλικα, θα γίνει group που θα πεζοπορήσει σε έντονη κλίση για μία ώρα και κάτι μέχρι να φτάσει στο Γέρο στα 2637 μ.!


Η επιστροφή θα γίνει από την ίδια διαδρομή απολαμβάνοντας τη μαγευτική φύση σε όλο της το μεγαλείο, μη χορταίνοντας τις μαγευτικές εικόνες που απλόχερα χαρίζει ο Σμόλικας στους επισκέπτες του!


Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε μέχρι τη Δρακόλιμνη προϋποθέτει καλή φυσική κατάσταση. Ενώ όσοι ακολουθήσουν και το τελευταίο κομμάτι μέχρι την κορυφή, πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και την τελευταία γλυκιά ανηφόρα του βουνού!


• Συνολικό μήκος διαδρομής για Δρακόλιμνη με επιστροφή: 16 χιλ. (+3 χιλ. για κορυφή 2637 μ. με επιστροφή)
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας για Δρακόλιμνη με επιστροφή: 6 – 7 ώρες (+2.30 ώρες για κορυφή 2637 μ. με επιστροφή)
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2+/3 (κλίμακα 1 – 5, καλή/πολύ καλή φυσική κατάσταση αντιστοίχως)


Αφού έχουμε ολοκληρώσει τη συναρπαστική πεζοπορία μας, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για φαγητό και ρόφημα στον αγαπημένο παραδοσιακό ξενώνα Munti Smolikas!


Έως τις 19.00 περίπου θα αναχωρήσουμε με το πούλμαν για την Κόνιτσα, όπου, αφού φτάσουμε στο ξενοδοχείο μας, όσοι έχουν ακόμη δυνάμεις θα είναι ελεύθεροι για νέα νυχτοπερπατήματα!


3η ημέρα


Σήμερα ξυπνάμε άνετα, παίρνουμε το πρωινό μας και κάνουμε check-out από το ξενοδοχείο μας.


Επόμενος προορισμός μας με το πούλμαν το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς στην έξοδο του φαραγγιού του Βοϊδομάτη, που κτίστηκε το 1853!


Από εκεί, θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας πλάι πλάι στον ποταμό! Μία βατή πορεία σε εντυπωσιακή βλάστηση, που περνάει από τη θέση «Κλειδί» όπου στο μεγάλο βραχοσκεπές κοίλωμα της πλαγιάς έχουν εντοπιστεί ευρήματα ανθρώπινης δραστηριότητας από την παλαιολιθική εποχή, που διασχίζει ακόμη πλατανόδασος μέχρι να καταλήξει στη γέφυρα που βρίσκεται ανάμεσα στην Αρίστη και το Πάπιγκο!


Εκεί, όποιος το επιθυμεί, θα έχει τη δυνατότητα και για βουτιά στα παγωμένα νερά του Βοϊδομάτη, οπότε σκεφτείτε το καλά από πριν να φοράτε το μαγιό σας όσοι ενδιαφέρεστε!


Η πορεία που θα ακολουθήσουμε προϋποθέτει ικανοποιητική φυσική κατάσταση.


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 6 χιλ. (διάσχιση)
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 2 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 1+ (κλίμακα 1 – 5, ικανοποιητική φυσική κατάσταση)


Στη συνέχεια, θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν που θα μας μεταφέρει τώρα στην πετρόχτιστη Αρίστη με την εντυπωσιακή θέα προς τις βουνοκορφές της Τύμφης! Εκεί, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για μεσημεριανό φαγητό, παραδοσιακές πίτες, γλυκό και καφέ!


Η αναχώρησή μας από την Αρίστη υπολογίζεται περίπου στις 16.00, ενώ η επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη ως τις 21.00. Θα πραγματοποιηθούν στάσεις σε όλα τα σημεία αναχωρήσεων.


Πληροφορίες Συμμετοχής / άτομο


• Μονόκλινο δωμάτιο: 248€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ
• Δίκλινο δωμάτιο/άτομο: 204€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ
• Τρίκλινο δωμάτιο/άτομο: 189€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται:


• Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
• 2 διανυκτερεύσεις με πρωινό στο 4* ξενοδοχείο Konitsa Mountain Hotel στην Κόνιτσα https://www.konitsahotel.gr/
• Φόρος διαμονής / δωμάτιο / διανυκτέρευση
• 2 επαγγελματίες, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• ΦΠΑ


Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους παρακάτω στη φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected], με μήνυμα στη σελίδα Green Oliver στο Facebook ή καθημερινές 10.00 – 18.00 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534, ώστε να γίνει η κράτηση θέσης, που επιβεβαιώνεται με την κατάθεση προκαταβολής 30% του συνολικού ποσού τις επόμενες 5 ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση η θέση απελευθερώνεται αυτόματα.


Εξόφληση υπολοίπου το αργότερο μέχρι και 21 ημέρες πριν από την ημέρα έναρξης της εκδρομής.


Επιστροφή ολόκληρου του χρηματικού ποσού για ακύρωση συμμετοχής μπορεί να γίνει μέχρι και 21 ημέρες πριν από την ημέρα έναρξης της εκδρομής. Επιστροφή 70% του χρηματικού ποσού (παρακράτηση προκαταβολής 30%) για ακύρωση συμμετοχής μπορεί να γίνει μέχρι και 14 ημέρες πριν από την ημέρα έναρξης της εκδρομής. Σε διαφορετική περίπτωση δε γίνεται επιστροφή λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής.


Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Για την καλύτερη διοργάνωση της εκδρομής μας, σας παρακαλούμε ολοκληρώστε την εγγραφή σας καταθέτοντας άμεσα την προκαταβολή 30%.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Απαραίτητα για την Εκδρομή


1. Ορειβατικά παπούτσια
2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή όπως κολάν, ορειβατικό παντελόνι, βερμούδα, γιλέκο, fleece, ισοθερμικό, ρούχα από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, t-shirt, αντιανεμικό, μπουφάν κλπ (ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες γίνεται λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εκδρομής)
4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως)
5. Ορειβατικό σακίδιο πλάτης για τις πεζοπορίες
6. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt
7. Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ
8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια
9. Μαγιό, πετσέτα, σαγιονάρες (προαιρετικά για το Βοϊδομάτη)
10. Καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό
11. Αντισηπτικό χεριών
12. Μάσκα προστασίας προσώπου


Σημείωση: Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζει η πολιτεία. Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Οι συμμετέχοντες αποδέχονται όλους τους όρους συμμετοχής του διοργανωτή, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ