+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΥΛΙΑ ΟΡΗ
ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΟΧΟ 19/03

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΥΛΙΑ ΟΡΗ
ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΟΧΟ 19/03

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΥΛΙΑ ΟΡΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΟΧΟ 19/03

🌿‍ Green Πεζοπορία στα Κερδύλια Όρη, Ανάβαση από Στεφανινά στην Κορυφή «Γιαννίτσι» & Επίσκεψη στο Σοχό

📆 Κυριακή 19 Μαρτίου 2023


💯 Το Γραφείο Γενικού Τουρισμού & Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας, επισκέπτεται για πρώτη φορά τα γειτονικά αλλά λιγότερο γνωστά Κερδύλια Όρη, έναν ορεινό όγκο που μοιάζει να χάνεται στο Στρυμονικό Κόλπο! Η πεζοπορική διαδρομή που θα ακολουθήσουμε φανερώνει τον ιδιαίτερο και αυθεντικό τρόπο ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, καθώς περνάμε από κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιέργειες, παλιά λατομεία και απάγκιες θέσεις απόλαυσης της φύσης! Μία πορεία που έχει στόχο να φτάσει μέχρι την κορυφή Γιαννίτσι, που αγγίζει τα 1090 μ.! Ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούμε με το λεωφορείο μας στο Σοχό, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο, ένα γνωστό χωριό για τη φυσική ομορφιά του και τις παραδόσεις του! Άλλη μια Green Κυριακή στην πανέμορφη ελληνική ύπαιθρο που θα μείνει αξέχαστη, με την ωραιότερη πεζοπορική παρέα της Βόρ. Ελλάδας και επαγγελματίες πιστοποιημένους συνοδούς! Δυνατότητα συμμετοχής στην εκδρομή και με ΙΧ.


Κερδύλια Όρη


Τα κοντινά, αλλά λιγότερο γνωστά στους περισσότερους, Κερδύλια Όρη «αγγίζουν» τα άκρα των νομών Θεσσαλονίκης και Σερρών και αποτελούν το φυσικό όριο διαχωρισμού τους. Ψηλότερη κορυφή τους είναι η κορυφή Φούντες με υψόμετρο 1100 μ. και αμέσως επόμενη η κορυφή Γιαννίτσι που θα επισκεφτούμε!


Ο μικρός αλλά ιδιαίτερος αυτός ορεινός όγκος αποτελεί την ανατολική απόληξη του ευρύτερου ορεινού συμπλέγματος Βερτίσκος – Κερδύλια Όρη. Πρόκειται για μία εκτενή και άγνωστη κορυφογραμμή τοξοειδούς μορφής, που ξεκινά στα δυτικά από το χωριό Δρυμιά και καταλήγει στα ανατολικά στην Αρεθούσα, περνώντας από την Αρετή, το Κρυονέρι, την Αυγή, το Σοχό, τη Μαυρούδα και τα Στεφανινά, απ’ όπου τελικά «σβήνει» ομαλά στη θάλασσα του Στρυμονικού Κόλπου.


Το πλούσιο δάσος του βουνού και ειδικά αυτό της περιοχής των Στεφανινών είναι ένα αρμονικό μωσαϊκό από οξιές, βελανιδιές, καστανιές και φλαμουριές, η συγκομιδή και καλλιέργεια των οποίων αποδίδει σημαντικά οικονομικά οφέλη σε πολλές οικογένειες της περιοχής.


Στεφανινά


Ο ορεινός αυτός οικισμός είναι σκαρφαλωμένος στα 500 μ. και παρά το μικρό πληθυσμό του, 362 μόλις κάτοικοι, αποτελεί το μεγαλύτερο χωριό του Δήμου Βόλβης.


Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολυάριθμες λαϊκές εκδοχές σχετικά με την προέλευση του ονόματός του. Ξεχωρίζουν δύο, με την πρώτη να υποστηρίζει πως τα Στεφανινά ονομάστηκαν έτσι από το στεφάνι, επειδή «στεφανώνονται» από πλούσιους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, όπως κορυφές, δάση και ρεματιές, παίρνοντας έτσι τη μορφή τόξου. Η δεύτερη ερμηνεία συσχετίζει το χωριό με τα ζευγάρια που συνήθιζαν να επιλέγουν τον τόπο αυτό για να «στεφανωθούν», αφού αποτελούσε ένα από τα πιο αρχοντικά και όμορφα κεφαλοχώρια της περιοχής.


Σήμερα διατηρούνται ακόμη οι λιθόστρωτοι δρόμοι, κάποια αρχοντικά πέτρινα σπίτια και μικρά καφενεία. Με μια επίσκεψη εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως πρόκειται για έναν δυσπρόσιτο και καλά κρυμμένο τόπο, χαρακτηριστικό που συνέβαλε στην καθοριστική συμμετοχή των ντόπιων στην Ελληνική Επανάσταση, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Εθνική Αντίσταση.


Σοχός


Ανήκει γεωγραφικά στο Νομό Θεσσαλονίκης και βρίσκεται βορειότερα της λίμνης Βόλβης. Εκτείνεται αμφιθεατρικά στις κλιτύες τους όρους Βερτίσκου και το υψόμετρό του είναι 675 μ.


Γνωστός για την πλούσια κτηνοτροφική παραγωγή και τη γεωργία του, ο Σοχός αριθμεί σήμερα περισσότερους από 3000 κατοίκους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι και τη δεκαετία του ’70 αποτελούσε έναν γραφικό και αρχοντικό οικισμό, με έντονα τα στοιχεία της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, επιβλητικές πέτρινες κρήνες και καλντερίμια. Οι καταστροφές όμως του σεισμού του 1978 ήταν ισοπεδωτικές και ελάχιστες μόνο κατοικίες και ιστορικά κτήρια άντεξαν, όπως ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Γεωργίου με το χαρακτηριστικό πέτρινο καμπαναριό.


Σήμερα πλήθος επισκεπτών εκδράμουν στο Σοχό, για να γευτούν την τοπική κουζίνα και να προμηθευτούν προϊόντα υψηλής ποιότητας απ’ ευθείας από τους παραγωγούς, όπως μέλι, τυρί, καρύδια και τσίπουρο. Η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση παρατηρείται κατά την αναβίωση των εθίμων των Κουδουνοφόρων, που κορυφώνεται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Πρόκειται για δρώμενο που έχει κατάλοιπα Διονυσιακής τελετής και συνδέεται με την γονιμότητα της γης και την καρποφορία, ενώ κατά τις περισσότερο συντηρητικές εποχές του παρελθόντος οι νέοι κρύβονταν πίσω από τη βαριά αμφίεση του Κουδουνοφόρου και με μεγαλύτερο θάρρος φλέρταραν την κοπέλα που προκαλούσε το ενδιαφέρον τους!


💚 Πληροφορίες Πεζοπορικής Εκδρομής


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην εκδρομή με ιδιωτικό πούλμαν και ΙΧ. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως ορίζει η πολιτεία.


Ξεκινάμε την πορεία μας από την καρδιά του ορεινού χωριού Στεφανινά και κινούμαστε βορειοδυτικά προς το πλούσιο δάσος. Σύντομα αφήνουμε πίσω μας τον οικισμό και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε ανάμεσα σε αγροικίες και παραδοσιακές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.


Χαρακτηριστικός τρακτερόδρομος μας κατευθύνει στο στενό και καθαρό μονοπάτι, το οποίο θα ακολουθήσουμε. Ανηφορίζουμε ομαλά και σταθερά σε όμορφη και κατάφυτη δασωμένη πλαγιά ήπιας κλίσης και τελικά φτάνουμε σε επόμενη διασταύρωση με δασικό δρόμο.


Μπροστά μας βλέπουμε τώρα τα ερείπια παλιού λατομείου και εντοπίζουμε το επόμενο τμήμα του μονοπατιού. Αφήνουμε πίσω μας και πάλι το δρόμο, για να απολαύσουμε την κατάφυτη πλαγιά με οξιές, καστανιές και βελανιδιές. Συναντάμε το δρόμο άλλη μια φορά και ακολουθούμε ξανά το μονοπάτι στην απέναντι πλευρά που μας οδηγεί σε στέρνα, χτιστή δεξαμενή συλλογής νερού για ζώα.


Έπειτα δασικό δρομάκι θα μας πάει ξεκούραστα μέχρι την κορυφή Γιαννίτσι σε υψόμετρο 1090 μ.! Απολαμβάνουμε την αρμονία της φύσης, αφήνουμε τα καθημερινά προβλήματα να πετάξουν μακριά και γεμίζουμε το μυαλό μας με εικόνες από το έντονο ανάγλυφο της περιοχής και την ξεσηκωτική θέα στον ορίζοντα!


Για την επιστροφή μας ακολουθούμε την ίδια διαδρομή προς τα Στεφανινά και μετράμε κάθε στιγμή στη φύση που τόσο απλόχερα μας χαρίζεται!


Μία πεζοπορία που είναι ανηφορική μέχρι την κορυφή, ενώ στη συνέχεια κατηφορίζει γλυκά πίσω στο χωριό. Μία διαδρομή κατάλληλη για πεζοπόρους με καλή φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 12,5 χιλ. (μπρος / πίσω)
• Συνολικό υψομετρική ανάβαση: 650 μ.
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας (με τις στάσεις): 5.00 – 5.30 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2/2+ (κλίμακα 1 – 5, καλή φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 12+ (απαραίτητη η συνοδεία από γονέα/κηδεμόνα)


Σημαντική Σημείωση: Για όσες και όσους δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή σε ολόκληρο το ανάπτυγμά της, θα γίνει group με συνοδό που θα περπατήσει τμήμα της διαδρομής και θα επιστρέψει από το ίδιο μονοπάτι πίσω στα Στεφανινά. Εκεί θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος μέχρι να επιστρέψει και η ομάδα της κορυφής (συνολικό μήκος πορείας περίπου 7 χιλ.).


Αφού ολοκληρώσουμε τις πεζοπορικές δραστηριότητές μας, θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο μας με προορισμό τώρα το Σοχό! Εκεί θα έχουμε περίπου μιάμιση ώρα ελεύθερο χρόνο για φαγητό, καφεδάκι (ή τσιπουράκι) και σουλάτσο!


Η αναχώρηση μας υπολογίζεται ως τις 18.00 και η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 19.00 – 19.30, όπου και θα πραγματοποιήσουμε στάσεις σε όλα τα σημεία αναχωρήσεων.


🔎 Πρόγραμμα Αναχωρήσεων


Αναχώρηση του πούλμαν την Κυριακή 19/03 το πρωί. Αναλυτικά:


• 07.30 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (μπροστά στα Everest). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3WhJ9cg
• 07.45 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3iKfbzM
• 08.00 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica μπροστά από το ανοικτό πάρκινγκ (διαγωνίως απέναντι από Media Markt). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3ISRxvG


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Μετακίνηση με αυτοκίνητα:


Για όσες και όσους συμμετέχουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα η συνάντησή μας θα είναι στις 09.15 στα Στεφανινά. Ακριβές σημείο εδώ: bit.ly/3XjhcRS. Το γραφείο τουρισμού Green Oliver δε φέρει καμία ευθύνη για τη μετακίνηση και μεταφορά των συμμετεχόντων με ΙΧ.


👌 Πληροφορίες Συμμετοχής


22€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:


• Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
Επαγγελματίες, πιστοποιημένοι, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• ΦΠΑ


Για όσους συμμετέχουν με IX το κόστος / άτομο είναι 12€.


✔️ Πώς Κάνετε Κράτηση


Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected] ή καθημερινές 09.30 – 17.30 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534, ώστε να γίνει η κράτηση θέσης, που επιβεβαιώνεται με την κατάθεση 22€ τις επόμενες 3 εργάσιμες ημέρες.


Για όσες και όσους συμμετέχουν με ΙΧ η δήλωση συμμετοχής στην εκδρομή και η προεξόφληση είναι απαραίτητη. Το κόστος ανά άτομο είναι 12€.

 

Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται μέχρι και 14 Μαρτίου 2023. Από 15 Μαρτίου και έπειτα δε γίνεται καμία επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής. Μεταφορές χρημάτων σε επόμενη εκδρομή μπορούν να γίνουν μέχρι και 14 Μαρτίου 2023.


Τρόποι Πληρωμής Εδώ


Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


📌 Απαραίτητα για την Εκδρομή


1. Ορειβατικά μποτάκια
2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή όπως ορειβατικό παντελόνι, χειμερινό κολάν, γιλέκο, ρούχα από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, ισοθερμικό, fleece, μπουφάν, περιλαίμιο κλπ
4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως πάντα)
5. Σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα
6. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt
7. Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ
8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια
9. Είδη προσωπικής υγιεινής και αντισηπτικό χεριών
10. Μάσκα προστασίας προσώπου
11. Αλλαξιά ρούχων και κάλτσες, που αφήνουμε μέσα στο λεωφορείο μας


Σημαντικές Παρατηρήσεις:


• Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζει η πολιτεία.
• Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
• Οι συμμετέχοντες αποδέχονται όλους τους όρους συμμετοχής του διοργανωτή, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ