+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ
ΣΤΑ 1998Μ ΤΟΥ ΚΑΪMΑΚΤΣΑΛΑΝ! 19/11

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ
ΣΤΑ 1998Μ ΤΟΥ ΚΑΪMΑΚΤΣΑΛΑΝ! 19/11

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ ΣΤΑ 1998Μ ΤΟΥ ΚΑΪMΑΚΤΣΑΛΑΝ 19/11

🌿 Green Πεζοπορία Παλιός Άγιος Αθανάσιος – Κορυφή Πιπερίτσα 1998 μ. στο Καϊμακτσαλάν (Βόρας)

📆 Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

 

💯 Μία αγαπημένη μονοήμερη πεζοπορική εκδρομή από το Γραφείο Γενικού Τουρισμού & Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας, στο εντυπωσιακό Καϊμακτσαλάν (Βόρας)! Μία διαδρομή μέσα σε φθινοπωρινό τοπίο, που περιλαμβάνει ανάβαση στην κορυφή «Πιπερίτσα» στα 1998 μ., αλλά και ελεύθερο χρόνο στον ξακουστό παραδοσιακό οικισμό του Παλιού Αγίου Αθανασίου! Join the Green bus and be part of the nature trip με τη μεγαλύτερη πεζοπορική οικογένεια της Βόρ. Ελλάδας και επαγγελματίες πιστοποιημένους συνοδούς για μία ακόμη πεζοπορική Κυριακή! Δυνατότητα συμμετοχής και με ΙΧ.

 

🌲 Βόρας (Καϊμακτσαλάν)


Το όρος Βόρας εκτείνεται στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρ. Μακεδονία με το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού να ανήκει στο νομό Πέλλας και να φτάνει έως τα όρια του νομού Φλώρινας. Η υψηλότερη κορυφή του είναι στα 2524 μ., ενώ είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας!


Το βουνό καλύπτεται κυρίως από δάση δρυός, οξιάς και πεύκης. Είναι μια πολύ σημαντική περιοχή επίσης για επιδημητικά αρπακτικά, δασικά είδη και είδη των ανοικτών ορεινών οικοτόπων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του έχει προταθεί για να συμπεριληφθεί στις περιοχές Natura 2000.


Ο Βόρας συνδέεται δυτικότερα με τα βουνά Πίνοβο (2156 μ.) και Τζένα (2182 μ).


👌 Παλιός Άγιος Αθανάσιος


Το βγαλμένο από παραμύθι χειμερινό θέρετρο της Μακεδονίας!


Σε απόσταση περίπου 33 χιλ. από την Έδεσσα και μόλις 17 χιλ. από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν βρίσκεται ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του Παλιού Αγίου Αθανασίου (ή Τσέγανη, όπως ονομαζόταν παλιά), χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 1200 μ. στους πρόποδες του όρους Βόρας.


Το χωριό χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από κτηνοτρόφους και χτίστες από την Ήπειρο, που κατέφυγαν στην περιοχή, και αποτέλεσε το ανατολικό σημείο της ζώνης που ήταν υπό τον έλεγχο, ως τσιφλίκι, του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.


Το 1992 χαρακτηρίστηκε ως παραδοσιακός οικισμός, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί ίσως τον κορυφαίο χειμερινό προορισμό στη Βόρ. Ελλάδα!


Παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, που είναι δείγμα της τοπικής Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής κτισμένα από πελεκητή πέτρα, γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και κοσμική ζωή καθιστούν τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο για μία ακόμη χρονιά ως το απόλυτο «must»!


💚 Πληροφορίες Πεζοπορικής Εκδρομής


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην εκδρομή με ιδιωτικό πούλμαν και ΙΧ. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως ορίζει η πολιτεία.


«Πιπερίτσα» αγάπη μου γλυκιά!


Η πορεία μας θα ξεκινήσει από τον παραδοσιακό οικισμό του Παλιού Αγίου Αθανασίου σε υψόμετρο 1200 μ. περίπου!


Θα κινηθούμε στο ξεκίνημα για 15 λεπτά περίπου σε περιφερειακό χωματόδρομο του οικισμού μέχρι να κόψουμε μέσα σε δασική ζώνη, από όπου θα ξεκινήσει η ανάβασή μας!


Το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε είναι ανηφορικό και στο μεγαλύτερο μέρος του καλυμμένο από οξιές, βελανιδιές και έλατα. Μαγευτική φθινοπωρινή φύση, που προσφέρει απλόχερα μία πανδαισία χρωμάτων και εικόνων!


Καθώς θα κερδίζουμε ύψος θα φτάσουμε σε σημείο με εκπληκτική θέα την εντυπωσιακή απόκρημνη κορυφή του «Κόρακα» (1681 μ.) στα δεξιά μας!


Η πορεία μας θα συνεχιστεί διασχίζοντας όμορφα μονοπάτια και θα γίνει ακόμη πιο απαιτητική στα τελευταία 200 – 250 μ. της υψομετρικής ανάβασής μας, όπου θα ξεκινήσει ένα πραγματικό trekking! Αφού κινηθούμε ανηφορικά σε πλαγιά, θα βγούμε σε εκπληκτική κορυφογραμμή, την οποία και θα ακολουθήσουμε!


Μετά από 30 λεπτά περίπου πεζοπορίας θα καταλήξουμε σε υψόμετρο 1998 μ., την κουφή της «Πιπερίτσας»!


Εκεί η θέα είναι πραγματικά μαγική και ανταμείβει επάξια τον πεζοπόρο, ενώ πέρα από τα εντυπωσιακά βουνά που θα μας περιτριγυρίζουν, στο βάθος θα διακρίνουμε και τη λίμνη Βεγορίτιδα!


Η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί από την ίδια διαδρομή, ενώ μετά το τέλος της πεζοπορίας, θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος στον διατηρητέο οικισμό του Παλιού Αγίου Αθανασίου.


Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε στο σύνολό της είναι απαιτητική και προϋποθέτει πολύ καλή φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 11 χιλ. (μπρος / πίσω)
• Υψομετρική ανάβαση: 800 μ.
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 4.30 – 5.00 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2+ (κλίμακα 1 – 5, πολύ καλή φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 13+ (απαραίτητη η συνοδεία από γονέα/κηδεμόνα)


Σημαντική Σημείωση: Για όσες και όσους δεν επιθυμούν να ανέβουν μέχρι την κορυφή της «Πιπερίτσας» θα γίνει group με συνοδούς, που θα ξεκινήσει μαζί με όλους τους συνοδοιπόρους από τα 1200 μ., αλλά θα σταματήσει την ανάβασή του μετά από πορεία 3 χιλ. περίπου μέχρι υψόμετρο 1550 μ. (συν 3 χιλ. επιστροφής από την ίδια διαδρομή – συνολική πορεία 6 χιλ.). Όσες και όσοι συμμετέχουν σε αυτό το group, θα έχουν στη συνέχεια άφθονο ελεύθερο χρόνο για φαγητό στον παραδοσιακό οικισμό του Παλιού Αγίου Αθανασίου.


Αναχώρηση από τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο στις 16.45 και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 19.00 – 19.30, όπου θα πραγματοποιηθούν στάσεις σε όλα τα σημεία αναχωρήσεων.


🔎 Πρόγραμμα Αναχωρήσεων


Αναχώρηση του πούλμαν την Κυριακή 19/11 το πρωί. Αναλυτικά:


• 07.00 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (μπροστά στα Everest). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3WhJ9cg
• 07.15 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3iKfbzM
• 07.30 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica μπροστά από το ανοικτό πάρκινγκ (διαγωνίως απέναντι από Media Markt). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3ISRxvG


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Μετακίνηση με αυτοκίνητα:


Για όσες και όσους συμμετέχουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, η συνάντησή μας θα είναι στις 10.00 στο πάρκινγκ έξω από τον οικισμό του Παλιού Αγίου Αθανασίου. Το γραφείο τουρισμού Green Oliver δε φέρει καμία ευθύνη για τη μετακίνηση και μεταφορά των συμμετεχόντων με ΙΧ.


👌 Πληροφορίες Συμμετοχής


• Με ιδιωτικό λεωφορείο: 24€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:


• Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
Επαγγελματίες, πιστοποιημένοι, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• ΦΠΑ


Για όσες και όσους συμμετέχουν με IX το κόστος / άτομο είναι 13€.


✔️ Πώς Κάνετε Κράτηση

 

1. Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected] ή καθημερινές 09.30 – 17.30 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534.
2. Το Τμήμα Κρατήσεων θα σας ενημερώσει για τη διαθεσιμότητα της εκδρομής και για τους τρόπους εξόφλησης.
3. Σε συνέχεια της επιβεβαίωσης διαθεσιμότητας, πραγματοποιείται η κράτηση θέσης και καλείστε για την εξόφληση της συμμετοχής σας τις επόμενες 4 εργάσιμες ημέρες.


Παρακαλούμε μην πραγματοποιείτε καταθέσεις, εάν δεν έχετε λάβει επιβεβαίωση διαθεσιμότητας από το Τμήμα Κρατήσεων.


Για όσες και όσους συμμετέχουν με ΙΧ, η διαδικασία κράτησης θέσης είναι η ίδια και η προεξόφληση απαραίτητη.

 

Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται μέχρι και 14 Νοεμβρίου 2023. Από 15 Νοεμβρίου και έπειτα δε γίνεται καμία επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής. Μεταφορές χρημάτων σε επόμενη εκδρομή μπορούν να γίνουν μέχρι και 14 Νοεμβρίου 2023.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τυχόν τραπεζικά έξοδα βαρύνουν τον καταθέτη.

 

Τρόποι Πληρωμής Εδώ

 

Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.

 

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

📌 Απαραίτητα για την Εκδρομή

 

1. Ορειβατικά μποτάκια (απαραιτήτως)

2. Μπατόν πεζοπορίας και ορειβατικές γκέτες (προαιρετικά)

3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή όπως ορειβατικό παντελόνι, χειμερινό κολάν, γιλέκο, ρούχα από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, ισοθερμικό, fleece, μπουφάν, περιλαίμιο, σκούφο, γάντια κλπ

4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως πάντα)

5. Σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα

6. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt

7. Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ

8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια

9. Είδη προσωπικής υγιεινής και αντισηπτικό χεριών

10. Μάσκα προστασίας προσώπου (προαιρετικά για το πούλμαν)

11. Αλλαξιά ρούχων και κάλτσες, που αφήνουμε μέσα στο λεωφορείο

 

Σημαντικές Παρατηρήσεις:

 

• Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζει η πολιτεία.
• Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
• Οι συμμετέχοντες αποδέχονται όλους τους όρους συμμετοχής του διοργανωτή, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ