+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ 1998 Μ. 31/10

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ 1998 Μ. 31/10

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ 1998 Μ.

🌿 Green πεζοπορία Παλιός Άγιος Αθανάσιος – Κορυφή Πιπερίτσα 1998 μ. στο Καϊμακτσαλάν (Βόρας) || Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021


💯 Μία αγαπημένη μονοήμερη πεζοπορική εκδρομή από το γραφείο γενικού τουρισμού Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας, στο Καϊμακτσαλάν (Βόρας)! Μία διαδρομή μέσα σε φθινοπωρινό τοπίο, που περιλαμβάνει ανάβαση στην κορυφή «Πιπερίτσα» στα 1998 μ. και ελεύθερο χρόνο στον ξακουστό παραδοσιακό οικισμό του «Παλιού Αγίου Αθανασίου»!


🌄 Βόρας (Καϊμακτσαλάν)


Το όρος Βόρας εκτείνεται στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια με το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού να ανήκει στο νομό Πέλλας και να φτάνει έως τα όρια του νομού Φλώρινας. Η υψηλότερη κορυφή του είναι στα 2524 μ., ενώ είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας!


Το βουνό καλύπτεται κυρίως από δάση δρυός, οξιάς και πεύκης. Είναι μια πολύ σημαντική περιοχή επίσης για επιδημητικά αρπακτικά, δασικά είδη και είδη των ανοικτών ορεινών οικοτόπων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του έχει προταθεί για να συμπεριληφθεί στις περιοχές Natura 2000.


Ο Βόρας συνδέεται δυτικότερα με τα βουνά Πίνοβο (2156 μ.) και Τζένα (2182 μ).


💚 Παλιός Άγιος Αθανάσιος


Το βγαλμένο από παραμύθι χειμερινό θέρετρο της Μακεδονίας!


Σε απόσταση περίπου 33 χιλ. από την Έδεσσα και μόλις 17 χιλ. από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν βρίσκεται ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του «Παλιού Αγίου Αθανασίου» (ή Τσέγανη, όπως ονομαζόταν παλιά), χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 1200 μ. στους πρόποδες του όρους Βόρας.


Το χωριό χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από κτηνοτρόφους και χτίστες από την Ήπειρο που κατέφυγαν στην περιοχή και αποτέλεσε το ανατολικό σημείο της ζώνης που ήταν υπό τον έλεγχο, ως τσιφλίκι, του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.


Το 1992 χαρακτηρίστηκε ως παραδοσιακός οικισμός, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί ίσως τον κορυφαίο χειμερινό προορισμό στη Βορ. Ελλάδα!


Παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, που είναι δείγμα της τοπικής Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής κτισμένα από πελεκητή πέτρα, γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και κοσμική ζωή καθιστούν τον «Παλιό Άγιο Αθανάσιο» για μία ακόμη χρονιά ως το απόλυτο «must»!


🆒 Πληροφορίες Εκδρομής


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην εκδρομή με πούλμαν (αυστηρή τήρηση μέγιστης πληρότητας και υποχρεωτική χρήση ατομικής μάσκας προσώπου στο πούλμαν για την ασφαλή διεξαγωγή της εκδρομής σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας όπως ορίζει η πολιτεία).


«Πιπερίτσα» αγάπη μου γλυκιά!


Η πορεία μας θα ξεκινήσει από τον παραδοσιακό οικισμό του «Παλιού Αγίου Αθανασίου» σε υψόμετρο 1200 μ. περίπου!


Θα κινηθούμε στο ξεκίνημα για 5 λεπτά περίπου σε περιφερειακό χωματόδρομο του οικισμού μέχρι να κόψουμε μέσα σε δασική ζώνη, από όπου θα ξεκινήσει η ανάβασή μας!


Το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε είναι ανηφορικό και στο μεγαλύτερο μέρος του καλυμμένο από οξιές, βελανιδιές και έλατα. Ειδικά την εποχή αυτή τα χρώματα είναι μαγικά με τη φύση να έχει φορέσει τα καλύτερά της και να μας περιμένει με μία πανδαισία χρωμάτων και εικόνων!


Καθώς θα κερδίζουμε ύψος θα φτάσουμε σε σημείο με εκπληκτική θέα την εντυπωσιακή απόκρημνη κορυφή του «Κόρακα» (1681 μ.) στα δεξιά μας!


Η πορεία μας θα συνεχιστεί διασχίζοντας όμορφα μονοπάτια και θα γίνει ακόμη πιο απαιτητική στα τελευταία 200 – 250 μ. της υψομετρικής ανάβασής μας, όπου θα ξεκινήσει ένα πραγματικό trekking! Αφού κινηθούμε ανηφορικά σε πλαγιά, θα βγούμε σε εκπληκτική κορυφογραμμή, την οποία και θα ακολουθήσουμε!


Μετά από 20 – 30 λεπτά περίπου πεζοπορίας θα καταλήξουμε σε υψόμετρο 1998 μ., την κουφή της «Πιπερίτσας»!


Εκεί η θέα είναι πραγματικά μαγική και ανταμείβει επάξια τον ταξιδευτή – πεζοπόρο, ενώ πέρα από τα εντυπωσιακά βουνά που θα μας περιτριγυρίζουν, στο βάθος θα διακρίνουμε και τη λίμνη Βεγορίτιδα!


Η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί από την ίδια διαδρομή, ενώ μετά το τέλος της πεζοπορίας, θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος στον διατηρητέο οικισμό του «Παλιού Αγίου Αθανασίου».


Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε στο σύνολό της είναι απαιτητική και προϋποθέτει πολύ καλή φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 10 χιλ. (μπρος/πίσω)
• Υψομετρική ανάβαση: 800 μ.
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 4 – 4.30 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2+ (κλίμακα 1 – 5, πολύ καλή φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 12+ (απαραίτητη η συνοδεία από ενήλικα)


Σημείωση: Για όσους δεν επιθυμούν να ανέβουν μέχρι την κορυφή της «Πιπερίτσας», θα γίνει group που θα ξεκινήσει μαζί με τους υπόλοιπους από τα 1200 μ., αλλά θα σταματήσει την ανάβασή του μετά από πορεία 3 χιλ. περίπου μέχρι υψόμετρο 1550 μ. (συν 3 χιλ. επιστροφής από την ίδια διαδρομή – συνολική πορεία 6 χιλ.). Όσοι συμμετέχουν σε αυτό το group, θα έχουν στη συνέχεια περισσότερο ελεύθερο χρόνο στον παραδοσιακό οικισμό του «Παλιού Αγίου Αθανασίου».


Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 19.00 – 19.30, όπου θα πραγματοποιηθούν στάσεις σε όλα τα σημεία αναχωρήσεων.


🔎 Πρόγραμμα Αναχωρήσεων


Αναχώρηση του πούλμαν την Κυριακή 31/10 το πρωί. Αναλυτικά:


• 07.00 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (μπροστά στα Everest)
• 07.15 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο).
• 07.30 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica μπροστά από το ανοιχτό πάρκινγκ (διαγωνίως απέναντι από Media Markt)


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Σημείωση: Tην ώρα 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Οκτωβρίου 2021, γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 03:00.


✔️ Πληροφορίες Συμμετοχής / άτομο


• 21€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται:


• Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
• Επαγγελματίες, πιστοποιημένοι, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• ΦΠΑ


Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους παρακάτω στη φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected], με μήνυμα στη σελίδα Green Oliver ή καθημερινές 10.00 – 18.00 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534, ώστε να γίνει η κράτηση θέσης, που επιβεβαιώνεται με την κατάθεση 21€.


Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται μέχρι και 27 Οκτωβρίου 2021. Από 28 Οκτωβρίου και έπειτα δε γίνεται καμία επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής.


Τρόποι Πληρωμής εδώ


Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Απαραίτητα για την Εκδρομή


1. Ορειβατικά ή trail running παπούτσια
2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή, όπως ορειβατικό παντελόνι, χειμερινό κολάν, γιλέκο, ρούχα από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, ισοθερμικό, fleece, μπουφάν περιλαίμια/μαντήλια κλπ (στα μεγαλύτερα υψόμετρα του βουνού επικρατούν συχνά ισχυροί άνεμοι και ο εξοπλισμός κρίνεται απαραίτητος – αναλυτικά για τον καιρό ενημερώνουμε 1-2 ημέρες πριν την οργανωμένη εκδρομή)
4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως πάντα)
5. Σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα
6. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt
7. Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ
8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια
9. Είδη προσωπικής υγιεινής και αντισηπτικό χεριών
10. Μάσκα προστασίας προσώπου (απαραιτήτως για το πούλμαν)
11. Ταυτότητα


Σημαντικές παρατηρήσεις:


• Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζει η πολιτεία. Η είσοδος στο πούλμαν πραγματοποιείται με την επίδειξη πιστοποιητικών: 1. πλήρους εμβολιασμού ή 2. βεβαίωσης νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου ή 3. αρνητικού αποτελέσματος για τον κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών. Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας από τον ιδιώτη/γραφείο επαγγελματικού τουρισμού.

• Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

• Οι συμμετέχοντες αποδέχονται όλους τους όρους συμμετοχής του διοργανωτή, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ