+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΜΟΥΡΙΩΝ
ΛΙΜΝΗ ΔΟΪΡΑΝΗ - ΥΨΩΜΑ ΟΒΕΛΙΣΚΟΥ! 30/03

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΜΟΥΡΙΩΝ
ΛΙΜΝΗ ΔΟΪΡΑΝΗ - ΥΨΩΜΑ ΟΒΕΛΙΣΚΟΥ! 30/03

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΜΟΥΡΙΩΝ – ΛΙΜΝΗ ΔΟΪΡΑΝΗ – ΥΨΩΜΑ ΟΒΕΛΙΣΚΟΥ 30/03

🌿 Green Πεζοπορία: Καταρράκτης Μουριών – Λίμνη Δοϊράνη – Ύψωμα Οβελίσκου!

📆 Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

 

💯 Μία αγαπημένη πεζοπορική εκδρομή από το Γραφείο Γενικού Τουρισμού & Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας από το 2017, που θα μας χαρίσει ανεπανάληπτες στιγμές και δυνατές εμπειρίες με γρήγορες εναλλαγές! Μία βατή σχετικά πεζοπορία στον καταρράκτη Μουριών στο όρος Μπέλλες, ένα σύντομο περπάτημα μέχρι το βρετανικό μνημείο στο λόφο του Οβελίσκου πάνω από τη λίμνη Δοϊράνη, αλλά και ελεύθερος χρόνος για φαγητό και καφεδάκι! Μία ακόμη πεζοπορική εξόρμηση, που θα ανακαλύψουμε παρέα τις πιο άγνωστες και απόμακρες φυσικές ομορφιές της Ελλάδας! Join us and be part of the nature trip με τη μεγαλύτερη πεζοπορική οικογένεια της Βόρ. Ελλάδας και επαγγελματίες πιστοποιημένους συνοδούς! Δυνατότητα συμμετοχής στην εκδρομή και με ΙΧ.

 

✅ Μπέλλες


Η οροσειρά του Μπέλλες βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της εύφορης πεδιάδας των Σερρών και βορειοανατολικά της λίμνης Δοϊράνης. Έχει μήκος περίπου 60 χιλ. και πλάτος 8 χλμ., και αποτελεί προστατευόμενο βιότοπο του Natura 2000.


Πρόκειται για ένα κατάφυτο βουνό, που το μεγαλύτερο τμήμα του καλύπτεται από πεύκα, οξιές, έλατα, βελανιδιές, αλλά και πλατάνια.


Η υψηλότερη κορυφή του ονομάζεται Καλαμπάκα ή Radomir και φτάνει σε υψόμετρο 2030 μ., ενώ το κλίμα της ευρύτερης περιοχής παρουσιάζει έντονα μεσογειακά χαρακτηριστικά.


Το Μπέλλες υπήρξε πεδίο σκληρών μαχών στους Βαλκανικούς Πολέμους, αλλά κυρίως στη διάρκεια του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σημαντικά οχυρά του στάθηκαν οι «νέες Θερμοπύλες», που κατέπληξαν την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον ηρωισμό των υπερασπιστών τους.


✅ Λίμνη Δοϊράνη


Ένας σπουδαίος υγροβιότοπος της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που βρίσκεται στα βόρεια του νομού Κιλκίς και σε απόσταση 75 χιλ. από τη Θεσσαλονίκη!


Η ονομασία της προέρχεται, πιθανώς, από τους αρχαίους Δόβηρες, που ήταν Παιονικό φύλο, εγκατεστημένο στην περιοχή. Αποτελεί κατάλοιπο της αρχαίας λίμνης Παιονίας, που καταλάμβανε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Ο Ηρόδοτος αναφέρει τη λίμνη με την ονομασία Πρασιάς και ως κατοίκους στα πέριξ αυτής τους Δόβηρες, τους Αγριάνες, και τους Οδόμαντες, περιγράφοντας μάλιστα τον τρόπο ζωής τους στις πασσαλόπηκτες καλύβες που κατασκεύαζαν επάνω σε εξέδρες.


Στην περιοχή διεξήχθη η ομώνυμη μάχη μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών στρατευμάτων το 1913. Η λίμνη επίσης αποτέλεσε τη νοτιότερη γραμμή του Μακεδονικού Μετώπου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η νότια ακτή της υπήρξε το πεδίο μίας ακόμη μάχης, αυτή τη φορά, μεταξύ των συμμαχικών ελληνικών και βρετανικών στρατευμάτων, που επιτίθονταν από το νότο και των βουλγαρικών στρατευμάτων, που βρίσκονταν στα ανατολικά της λίμνης.


Η Δοϊράνη, που το 1/3 της ανήκει στην Ελλάδα, είναι ενταγμένη στο δίκτυο «Natura 2000» και αποτελεί καταφύγιο για πλήθος πουλιών, είτε ως μόνιμη κατοικία είτε ως ενδιάμεσο σταθμό κατά τη μετανάστευσή τους. Συνολικά έχουν καταγραφεί περί τα 36 είδη πουλιών, με σημαντικότερα τη λαγγόνα και τον αργυροπελεκάνο, που είναι παγκοσμίως απειλούμενα. Στη λίμνη ζουν επίσης 19 είδη ψαριών, όπως γριβάδια, τσιρόνια, πλατίτσες, γοβιοί, πεταλούδες, χέλια, πέρκες, κυπρίνοι κ.α.


Στη χλωρίδα της λίμνης περιλαμβάνονται μυριόφυλλα, ποταμογείτονες, αγριοκάλαμα και ψαθιά, ενώ στις όχθες της συναντάμε πυκνή βλάστηση από βούρλα και θίνες. Περιβάλλεται ακόμη από παρόχθια δάση, αποτελούμενα από λευκές ιτιές και πλατάνια.


💚 Πληροφορίες Πεζοπορικής Εκδρομής


Οι ενδιαφερόμενες και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην εκδρομή με ιδιωτικό πούλμαν και ΙΧ. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως ορίζει η πολιτεία.


Προορισμός μας το χωριό Μουριές του νομού Κιλκίς στους πρόποδες της οροσειράς του Μπέλλες!


Από εκεί σε υψόμετρο περίπου 400 μ. θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας αρχικά σε δασικό δρόμο και στη συνέχεια σε μονοπάτι μέσα σε δάσος από οξιές, για να φτάσουμε μέχρι τον εντυπωσιακό καταρράκτη των Μουριών στα 715 μ. περίπου! Έναν καταρράκτη με έντονη ροή νερού όλο το χρόνο, που δημιουργείται από ρέμα που πηγάζει από το όρος Μπέλλες σε υψόμετρο 1450 μ.


Για την επιστροφή μας θα ακολουθήσουμε την αντίθετη πορεία, απολαμβάνοντας το μεγαλείο της φύσης!


Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι σχετικά σύντομη, ωστόσο χρειάζεται την προσοχή μας σε περίπτωση που το έδαφος είναι σε κάποια σημεία ολισθηρό. Απευθύνεται σε άτομα με μέτρια φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 7,2 χιλ. (μπρος / πίσω)
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας (με τις στάσεις): 3.00 – 3.30 ώρες
• Συνολική υψομετρική ανάβαση: 310 μ.
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 1+/2 (κλίμακα 1 – 5, μέτρια φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 11+ (απαραίτητη η συνοδεία από γονέα/κηδεμόνα)


Στη συνέχεια θα μεταβούμε με το λεωφορείο μας στη λίμνη Δοϊράνη, που ξεχωρίζει τόσο για τη σαγηνευτική φυσική ομορφιά της όσο και για τη βαριά ιστορία του τόπου!


Εκεί με όσες και όσους το επιθυμούν, θα επισκεφθούμε το ύψωμα του Οβελίσκου, όπου βρίσκεται το βρετανικό μνημείο της Δοϊράνης, που ανεγέρθηκε το 1926 στο λόφο πάνω από τη λίμνη για να τιμήσει τις απώλειες των Βρετανών κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις μάχες της περιοχής. Είναι γνωστό ως «Ύψωμα του Οβελίσκου» ή «Colonial Hill», ενώ οι ντόπιοι το αποκαλούν απλώς ως «Λιοντάρια» λόγω των γλυπτών λεόντων, που χαρακτηρίζουν το μνημείο. Το σημείο προσφέρει ένα από τα πλέον όμορφα πανοράματα της λίμνης και της γύρω περιοχής.


Έπειτα, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στη Δοϊράνη για φαγητό σε παραδοσιακά τοπικά ταβερνάκια ή καφεδάκι.


Η αναχώρησή μας υπολογίζεται γύρω στις 17.00 – 17.30 και η επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 19.00 – 19.30, όπου θα πραγματοποιηθούν στάσεις σε όλα τα σημεία αναχωρήσεων.


🔎 Πρόγραμμα Αναχωρήσεων


Αναχώρηση του πούλμαν το Σάββατο 30/03 το πρωί. Αναλυτικά:


• 07.30 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (μπροστά στα Everest). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3WhJ9cg
• 07.45 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3iKfbzM
• 08.00 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica μπροστά από το ανοικτό πάρκινγκ (διαγωνίως απέναντι από Media Markt). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3ISRxvG


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Μετακίνηση με αυτοκίνητα:


Για όσες και όσους συμμετέχουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα η συνάντησή μας θα είναι στις 10.05 εδώ: https://maps.app.goo.gl/4hU74LeYpA4VbLeW9 . Το γραφείο τουρισμού Green Oliver δε φέρει καμία ευθύνη για τη μετακίνηση και μεταφορά των συμμετεχόντων με ΙΧ.


👌 Πληροφορίες Συμμετοχής

 

• 23€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:


• Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
• Επαγγελματίες, πιστοποιημένοι, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• ΦΠΑ

 

• Για όσες και όσους συμμετέχουν με IX το κόστος / άτομο είναι 13€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


✔️ Πώς Κάνετε Κράτηση


1. Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected] ή καθημερινές 09.30 – 17.30 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534.
2. Το Τμήμα Κρατήσεων θα σας ενημερώσει για τη διαθεσιμότητα της εκδρομής και για τους τρόπους εξόφλησης.
3. Σε συνέχεια της επιβεβαίωσης διαθεσιμότητας, πραγματοποιείται η κράτηση θέσης και καλείστε για την εξόφληση της συμμετοχής σας τις επόμενες 4 εργάσιμες ημέρες.


Παρακαλούμε μην πραγματοποιείτε καταθέσεις, εάν δεν έχετε λάβει επιβεβαίωση διαθεσιμότητας από το Τμήμα Κρατήσεων.


Για όσες και όσους συμμετέχουν με ΙΧ, η διαδικασία κράτησης θέσης είναι η ίδια και η προεξόφληση απαραίτητη.


Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται μέχρι και 26 Μαρτίου 2024. Από 27 Μαρτίου και έπειτα δε γίνεται καμία επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής. Μεταφορές χρημάτων σε επόμενη εκδρομή μπορούν να γίνουν μέχρι και 26 Μαρτίου 2024.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τυχόν τραπεζικά έξοδα βαρύνουν τον καταθέτη.


Τρόποι Πληρωμής Εδώ


Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


📌 Απαραίτητα για την Εκδρομή

 

1. Ορειβατικά παπούτσια (απαραιτήτως)
2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή όπως ορειβατικό παντελόνι, κολάν, γιλέκο, ρούχα από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, t-shirt, ισοθερμικό, fleece ή ελαφρύ μπουφάν κλπ
4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως πάντα)
5. Σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα
6. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt
7. Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ
8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια
9. Είδη προσωπικής υγιεινής και αντισηπτικό χεριών
10. Μάσκα προστασίας προσώπου (προαιρετικά για το πούλμαν)
11. Αλλαξιά ρούχων και κάλτσες

12. Αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, καπέλο

 

Σημαντικές Παρατηρήσεις:


• Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζει η πολιτεία.
• Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
• Οι συμμετέχοντες αποδέχονται όλους τους όρους συμμετοχής του διοργανωτή, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ