+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

GREEN ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ
ΣΤΗ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ! 30/12 - 01/01

GREEN ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ
ΣΤΗ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ! 30/12 - 01/01

GREEN ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ! 30/12-01/01

🌿 Green Πρωτοχρονιά & Πεζοπορίες στη Βάλια Κάλντα!

📆 Σάββατο 30/12 – Κυριακή 31/12 – Δευτέρα 01/01

 

💯 Πρωτοχρονιά στη Βάλια Κάλντα, Πρωτοχρονιά στη βουκολική Βοβούσα! Μία τριήμερη εορταστική εκδρομή από το Γραφείο Γενικού Τουρισμού & Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας, για φυσιολάτρες και ταξιδευτές που επιθυμούν να αλλάξουν το χρόνο σε ένα από τα πιο παρθένα μέρη της Ελλάδας! Διαμονή για 2 βράδια στο εξαιρετικό και αγαπημένο καταφύγιο Βάλια Κάλντα, που βρίσκεται πλάι στον Αώο ποταμό και μόλις 2,5 χιλ. έξω από τη Βοβούσα, συναρπαστικές πεζοπορίες σε χειμερινή φύση και φυσικά Green Oliver γιορτινές στιγμές με ατελείωτο κέφι και πολλές εκπλήξεις! Ενώ ακόμη θα επισκεφθούμε το Φαράγγι της Πορτίτσας και τα Ιωάννινα! Έλα να περάσουμε παρέα τη φετινή Πρωτοχρονιά σε ένα ακόμη ταξίδι με τη μεγαλύτερη πεζοπορική οικογένεια της Βόρ. Ελλάδας και επαγγελματίες πιστοποιημένους συνοδούς!  

 

🌲 Βάλια Κάλντα


Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου Βάλια Κάλντα, με έκταση που φτάνει τα 69.000 στρέμματα, ιδρύθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα 487/1966 με σκοπό την προστασία της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων. Ο δρυμός πήρε το όνομα Βάλια Κάλντα, που στα βλάχικα σημαίνει «ζεστή κοιλάδα», κατ’ ευφημισμό, λόγω του ότι αποτελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας!


Η κοιλάδα βρίσκεται περίπου στα 1400 μέτρα υψόμετρο κατά μέσο όρο και περικλείεται από τα βουνά Λύγκος, Μαυροβούνι και Αυγό. Τη διασχίζουν αρκετά ρέματα με σημαντικότερο το Αρκουδόρεμα, που αποτελεί παραπόταμο του Αώου.


Το τοπίο καλύπτεται από πυκνά δάση μαύρης ή λευκόδερμης πεύκης και οξιάς, που εναλλάσσονται με γκρεμούς και ορμητικά ρέματα. Η παρουσία του υγρού στοιχείου είναι έντονη και πραγματικά συναρπάζει!


Η περιοχή αποτελεί τον πιο σημαντικό βιότοπο της Ελλάδας για την καφέ αρκούδα, ενώ φιλοξενεί τουλάχιστον 70 είδη πουλιών και αρπακτικών, καθώς και μεγάλα θηλαστικά όπως το αγριόγιδο και το ζαρκάδι.


💚 Πληροφορίες Εορταστικής Πεζοπορικής Εκδρομής

 

1η ημέρα – 30 Δεκεμβρίου 2023 

 

Αναχώρηση με πούλμαν το Σάββατο 30/12 για ένα γιορτινό τριήμερο στην καρδιά της πιο παρθένας φύσης, της άγριας ζωής και της βουκολικής Ελλάδας! Αναλυτικά οι αναχωρήσεις μας:


• 07.00 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (μπροστά στα Everest). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3WhJ9cg
• 07.15 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3iKfbzM
• 07.30 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica μπροστά από το ανοικτό πάρκινγκ (διαγωνίως απέναντι από Media Markt). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3ISRxvG


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Off we go once again και το πιο Πρωτοχρονιάτικο ταξίδι ξεκίνησε! Προορισμός μας ο ομορφότερος ίσως δρυμός της Ελλάδας και το καταφύγιο Βάλια Κάλντα, που βρίσκεται στη θέση Λάριανη στη Βοβούσα! Ένας χώρος που δημιουργήθηκε με μεράκι το 2001, με σκοπό να αποτελέσει έναν τόπο συλλογής εμπειριών για τους επισκέπτες στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου!


Αλλά καθοδόν θα κάνουμε στάση για το πρώτο περπάτημα και ξεμούδιασμά μας, σταματώντας στο νομό Γρεβενών και το χωριό Σπήλαιο!


Φτάνοντας στο γραφικό χωριό, θα κατευθυνθούμε προς το φημισμένο φαράγγι της Πορτίτσας, όπου το καλά συντηρημένο γεφύρι και η εύκολη πρόσβαση σ’ αυτό, θα μας δώσουν την ευκαιρία να προσεγγίσουμε ένα φυσικό μνημείο απαράμιλλης και ασύγκριτης ομορφιάς!


Ανάμεσα στα μικρά βουνά του Σπηλαίου και της Λυκότρυπας, στους ανατολικούς πρόποδες του Όρλιακα, κυλάει ο ποταμός Βενέτικος δημιουργώντας την μικρή κοιλάδα Κανάβη! Η κοιλάδα καταλήγει σε ένα βαθύ φαράγγι, που ονομάζεται Πορτίτσα, ενώ η έξοδος του ονομάζεται Καρούτες.


Η κατασκευή της γέφυρας υπολογίζεται το 1743.


Εκεί θα ακολουθήσουμε μία σχετικά σύντομη πορεία μπρος – πίσω, που ωστόσο στην επιστροφή της θα είναι γλυκά ανηφορική! Για τα πιο καινούργια Greenoliverakia γλυκιά ανηφόρα είναι το δικό μας μυστικό από το 2017 και φανερώνει μία ανηφορίτσα που θα μας ζεστάνει και θα μας ιδρώσει για τα καλά!


Η διαδρομή μας είναι μικρή, απευθύνεται και σε αρχάριους, αλλά απαιτεί καλή φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 4,5 χιλ. (μπρος / πίσω)

• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας (με τις στάσεις): 2.30 – 3.00 ώρες

• Συνολική υψομετρική ανάβαση: 300 μ.

• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 1+/2 (κλίμακα 1 – 5, καλή φυσική κατάσταση)

• Κατάλληλο για παιδιά: 10+ (απαραίτητη η συνοδεία από γονέα/κηδεμόνα)


Και αφού ολοκληρώσουμε την πεζοπορία μας, θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο για να μετακινηθούμε στο αγαπημένο και φιλόξενο καταφύγιο Βάλια Κάλντα!


Στο καταφύγιο, λίγο έξω από τη Βοβούσα, θα φτάσουμε σε 1.30 ώρα περίπου ταξιδιού. Εκεί, αφού τακτοποιηθούμε στα δωμάτιά μας, θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας κάτω στη σάλα με το τζάκι για φαγητό, καθώς όμως και για καφέ με επιτραπέζια και τράπουλες, ενώ το βραδάκι θα συνεχίσουμε με τα ποτά και τις μουσικές μας αράζοντας μόνοι σε ένα από τα πιο απόμερα και απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας!


2η ημέρα – 31 Δεκεμβρίου 2023 


Παραμονή Πρωτοχρονιάς σήμερα και το ξύπνημα θα μας βρει σε υψόμετρο λίγο πάνω από τα 1000 μ.! Η μέρα σήμερα θα είναι μεγάλη, γι’ αυτό δε βιαζόμαστε καθόλου και θα την απολαύσουμε πέρα ως πέρα!


Θα σηκωθούμε άνετα και ωραία, θα πάρουμε ελεύθερα το πρωινό μας με ό,τι επιθυμούμε από το καταφύγιο, που μας φιλοξενεί και θα ξεκινήσουμε γύρω στις 10.00 για τη 2η πεζοπορία του εορταστικού τριημέρου μας απευθείας από το καταφύγιό μας!


Θα κινηθούμε στη δυτική πλευρά του Αώου ποταμού, αρχικά μέσα σε πυκνό δάσος και κατόπιν σε δασικό δρόμο με εντυπωσιακά σημεία θέας! Ένα τοπίο πραγματικά μαγευτικό με κυρίαρχο το υδάτινο στοιχείο παντού!


Θα περάσουμε ακόμη ρεματιά περπατώντας πάνω σε κορμό δέντρου με τη βοήθεια σχοινιού, ενώ εναλλακτικά όσες και όσοι το επιθυμούν θα μπορέσουν να διασχίσουν το κρυστάλλινο αλλά μικρό και ήρεμο ρεματάκι μέσα από τα παγωμένα του νερά!


Θα φτάσουμε μέχρι τα Σμιξώματα, το σημείο όπου το Αρκουδόρεμα ανταμώνει τον Αώο! Και αφού θαυμάσουμε την ονειρεμένη θέα και ξεκουραστούμε για λίγο, θα ακολουθήσουμε την αντίθετη πορεία, για να επιστρέψουμε στο καταφύγιο.


Μία πορεία βατή με μικρές υψομετρικές διαφορές, που απευθύνεται σε άτομα με μέτρια φυσική κατάσταση. Ωστόσο, εάν συναντήσουμε χιόνι, η χρήση ορειβατικών γκετών θα είναι απαραίτητη και ο βαθμός δυσκολίας θα αυξηθεί. 


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 6,5 χιλ. (μπρος / πίσω)

• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας (με τις στάσεις): 2.00 – 2.30 ώρες

• Συνολική υψομετρική ανάβαση: 150 μ.

• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 1+ (κλίμακα 1 – 5, μέτρια φυσική κατάσταση)

• Κατάλληλο για παιδιά: 10+ (απαραίτητη η συνοδεία από γονέα/κηδεμόνα)


Έπειτα, θα μετακινηθούμε με τα πόδια από άσφαλτο (θα υπάρχει η επιλογή και για μετακίνηση με το λεωφορείο μας) στο χωριό της Βοβούσας, που βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χιλ.


Εκεί θα είμαστε ελεύθεροι για το μεσημεριανό μας φαγάκι στις δυο γραφικές ταβέρνες του χωριού!


Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε με το λεωφορείο μας πίσω στο καταφύγιο, όπου θα έχουμε χρόνο ξεκούρασης, για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας για το μακρύ αποψινό βράδυ!


Στις 21.00 θα βρεθούμε ξανά στη σάλα, όπου οι άνθρωποι το καταφυγίου θα έχουν ετοιμάσει παραδοσιακές γιορτινές γεύσεις για τη ρεβεγιόν μας! Θα γευματίσουμε, θα πιούμε, θα κόψουμε βασιλόπιτα, θα χορέψουμε και θα παρτάρουμε με δυνατές μουσικές μέχρι πρωίας, για να μπει με τον καλύτερο τρόπο το 2024!


Ενώ θα έχουμε και Secret Santa party για να ανταλλάξουμε δωράκια (αξίας 10€ περίπου)! Η συμμετοχή στην ανταλλαγή είναι προαιρετική.


Μία μαγική νύχτα και αλλαγή χρόνου στη Βοβούσα, με πολλές ακόμη εκπλήξεις και ανεπανάληπτες εικόνες, που θα θυμόμαστε για πάντα!


3η ημέρα – 1 Ιανουαρίου 2024


Πρώτη μέρα του χρόνου και εμείς θα ξυπνήσουμε δίπλα στο ποτάμι και το δρυμό της Βάλια Κάλντα! Τί καλά ρεε!


Μετά από ένα μεγάλο πάρτι σήμερα δε θα πιεστούμε καθόλου! Θα σηκωθούμε χαλαρά, θα μαζέψουμε και θα συμμαζέψουμε ό,τι απέμεινε από χθες βράδυ, προαιρετικά θα πραγματοποιήσουμε μια βόλτα με τα πόδια μέχρι το χωριό της Βοβούσας και στις 11.30 θα αναχωρήσουμε με προορισμό μας τα Γιάννενα! Εκεί θα απολαύσουμε την παραμυθένια εορταστική ατμόσφαιρα και του αστικού τοπίου της Ηπείρου!


Στα Γιάννενα θα φτάσουμε γύρω στις 14.00 και θα αποβιβαστούμε κεντρικά, κοντά στη λίμνη Παμβώτιδα και το Κάστρο. Στη συνέχεια θα έχουμε ελεύθερο πρόγραμμα μέχρι τις 17.00 – 17.30, που είναι παραγραμματισμένη η αναχώρησή μας. Όσες και όσοι επιθυμείτε, μπορείτε αυτοβούλως να προβείτε σε κράτηση για το μεσημεριανό γεύμα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος της αρεσκείας σας στα Γιάννενα. Λόγω των εορταστικών ημερών αναμένεται αυξημένη κίνηση στην πόλη.


Στη Θεσσαλονίκη θα επιστρέψουμε γύρω στις 21.00, όπου και θα πραγματοποιήσουμε στάσεις σε όλα τα σημεία των αναχωρήσεων.


Και έτσι μία Πρωτοχρονιάτικη εκδρομή θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο, υποδεχόμενοι μαζί το 2024 και έχοντας βάλει τις πιο γερές βάσεις για μία ακόμη super πεζοπορική χρονιά γεμάτη ανεμελιά στη φύση!


✔️ Πληροφορίες Συμμετοχής


151€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:


• Μεταφορά με ιδιωτικό λεωφορείο από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή

• Διαμονή 2 ημερών στο καταφύγιο Βάλια Κάλντα σε δωμάτια με κουκέτες

• Ατομικά βασιλοπιτάκια

Επαγγελματίες, πιστοποιημένοι, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver

• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού

• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver

• ΦΠΑ


Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται:


• Πρωινό, επιπλέον διατροφή, προσωπικά έξοδα, αχθοφορικά

• Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα


 Σημαντικές Παρατηρήσεις:


• Το καταφύγιο διαθέτει 5 δωμάτια με κουκέτες, όπου συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν 50 άτομα.

• Στο καταφύγιο υπάρχουν γυναικείες και αντρικές τουαλέτες, όπως και ντουζιέρες με ζεστό νερό.

• Στο καταφύγιο υπάρχει οργανωμένη κουζίνα, που σερβίρει πρωινό και γεύματα όλη την ημέρα.

• Στο καταφύγιο υπάρχει θέρμανση.

• Το καταφύγιο είναι προσβάσιμο με το λεωφορείο και δε θα χρειαστεί να περπατήσουμε καθόλου για να το προσεγγίσουμε. 


✔️ Πώς Κάνετε Κράτηση


Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας παρακάτω στη φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected] ή καθημερινές 09.30 – 17.30 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534. Το τμήμα κρατήσεων θα επικοινωνήσει ακολούθως μαζί σας.


Η κράτηση της θέσης επιβεβαιώνεται με την κατάθεση προκαταβολής 60€ τις επόμενες 4 εργάσιμες ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση η θέση απελευθερώνεται αυτόματα.


Η προκαταβολή μπορεί να επιστραφεί ή να μεταφερθεί σε άλλη εκδρομή μέχρι και 20 Νοεμβρίου 2023. Αφού παρέλθει η συγκεκριμένη ημερομηνία, η προκαταβολή δεν επιστρέφεται ούτε μεταφέρεται παρά μόνο σε περίπτωση ακύρωσης της εκδρομής από το ίδιο το τουριστικό γραφείο.


Εξόφληση του υπόλοιπου ποσού συμμετοχής στην εκδρομή το αργότερο μέχρι 7 Δεκεμβρίου 2023. Μετά την 7η Δεκεμβρίου δε γίνεται καμία επιστροφή ούτε μεταφορά χρημάτων σε άλλη εκδρομή λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής (σημείωση: η προκαταβολή μπορεί να επιστραφεί μέχρι και 20 Νοεμβρίου 2023).


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τυχόν τραπεζικά έξοδα βαρύνουν τον καταθέτη.

 

Τρόποι Πληρωμής Εδώ


Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


🔎 Απαραίτητα Για Την Εκδρομή


1. Ορειβατικά μποτάκια (απαραιτήτως)

2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)

3. Ζεστά ρούχα κατάλληλα για την εποχή όπως ορειβατικό παντελόνι, χειμερινό κολάν, γιλέκο, fleece, ισοθερμικά, μπουφάν, περιλαίμιο, γάντια, σκούφο κλπ

4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως πάντα)

5. Σακίδιο πλάτης για τις μονοήμερες πεζοπορίες

6. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt

7. Επαρκή σνακ για όλο το τριήμερο, όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ.

8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια

9. Είδη προσωπικής υγιεινής, εσώρουχα, κάλτσες

10. Αντισηπτικό χεριών

11. Μάσκα προστασίας προσώπου (προαιρετικά για το πούλμαν)

12. Αστυνομική ταυτότητα

13. Μικρή πετσέτα, σε περίπτωση που μας χρειαστεί για το μικρό ρεματάκι

14. Επιτραπέζια παιχνίδια και τράπουλες

15. Πετσέτα σώματος, σαγιονάρες και sleeping bag

16. Έξτρα αλκοόλ (στο καταφύγιο υπάρχει κυρίως κρασί, τσίπουρο, μπύρες και αναψυκτικά)


Σημαντικές Παρατηρήσεις:

 

• Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Το τουριστικό γραφείο μας δε φέρει καμία ευθύνη, εάν κάποιος/κάποια συμμετέχων/ουσα δεν επιθυμεί να συμμορφωθεί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν κατά τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της εκδρομής. Όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν να ακολουθούν τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τη συμμετοχή τους στην εκδρομή.

• Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί μερικώς αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

• Η συμμετοχή σε οποιοδήποτε οργανωμένο ταξίδι του τουριστικού γραφείου µας προϋποθέτει την προσεκτική μελέτη του προγράμματος του συγκεκριμένου ταξιδιού και σημαίνει την ανεπιφύλακτη αποδοχή από τον πελάτη όλων των όρων συμμετοχής, όπως αναφέρονται κατά περίπτωση στην κάθε εκδρομή μας και πάντα στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ