+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

GREEN ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΡΟ! 03/12

GREEN ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΡΟ! 03/12

GREEN ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΡΟ 03/12

🌿‍Green πεζοπορία στον Τίταρο με ορμητήριο το αρχοντικό Λιβάδι Ολύμπου!

📆 Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023


💯 Αυτή τη φορά πεζοπορούμε στον Τίταρο και φτάνουμε στην κορυφή Σάπκα σε υψόμετρο 1823 μ.! Με φόντο την άγνωστη και επιβλητική δυτική πλευρά του Ολύμπου, έχοντας στα πόδια μας το αυθεντικό χωριό Λιβάδι, περνάμε ακόμη μία μέρα στο βουνό παρέα με το γραφείο Γενικού Τουρισμού & Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας! Μια διαδρομή με αδιάκοπη θέα προς τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου, όπου κινούμαστε σε μεγάλα υψόμετρα και απολαμβάνουμε την υπαλπική φύση! Αλλά και σουλατσάρισμα στο Λιβάδι, που με τη δική του αισθητική πινελιά στέκεται σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του βουνού! Μπες κι εσύ στο πιο Green λεωφορείο για μία ακόμη εξερεύνηση με επαγγελματίες πιστοποιημένους συνοδούς στην άγνωστη Ελλάδα! 


 Λιβάδι Ολύμπου


Στις παρυφές του όρους Τίταρος, σε υψόμετρο 1180 μ. δεσπόζει ένας παραδοσιακός οικισμός γνωστός για την αίγλη και τις παραδόσεις του.


Το Λιβάδι Ολύμπου ανήκει στο νομό Λάρισας και έχει πληθυσμό 2250 κατοίκων, βλάχικης κυρίως καταγωγής, οι οποίοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία.


Τόπος γέννησης του Γεωργάκη Ολύμπιου, περιβόητου αρματολού και αγωνιστή, αλλά και του Αλέξανδρου και Παύλου Ζάννα, πατέρα και γιου, που έγιναν γνωστοί στον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο αντίστοιχα.


Το Λιβάδι αποτελεί μέχρι σήμερα το πιο αρχοντικό χωριό της περιοχής, κρατώντας όσο λίγα μέρη τα έθιμα και τον τρόπο ζωής των ορεσίβιων κατοίκων.


Με μια πρώτη ματιά ο επισκέπτης παρατηρεί τα καλαίσθητα πετρόχτιστα σπίτια, τις περίτεχνες κρήνες και τα γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια.


Αλλά αυτό που κάνει το Λιβάδι να ξεχωρίζει είναι η φανταστική θέα στα ψηλά βουνά, τον Όλυμπο, τα Πιέρια και τα Σέρβια.


💚 Πληροφορίες Πεζοπορικής Εκδρομής

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην εκδρομή με ιδιωτικό πούλμαν. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως ορίζει η πολιτεία.


Ξεκινάμε τη θεαματική αυτή ανάβαση στην κορυφή Σάπκα από το βόρειο άκρο του χωριού, όπου υπάρχει πάρκινγκ και χώρος με παγκάκια, και απολαμβάνουμε τη μοναδική θέα στον Όλυμπο και στα υψίπεδα της Λάρισας!


Ακολουθούμε για λίγα μέτρα τον κεντρικό δρόμο, μέχρι να αρχίσουμε να ανηφορίζουμε στο καλντερίμι, που σκιάζεται από τεράστια πεύκα!


Σύντομα εμφανίζεται μπροστά μας το επιβλητικό ανάγλυφο του βουνού με τις απότομες ράχες, τις ρεματιές και τα υπαλπικά λιβάδια.


Φτάνουμε στο πρώτο σημείο ξεκούρασης, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.


Στη συνέχεια, στενός χωματόδρομος μας οδηγεί πιο βαθιά «στα σπλάχνα» του βουνού, ενώ ξαφνικά προβάλει μπροστά μας η ράχη που θα ακολουθήσουμε. Βρισκόμαστε τώρα σε δασικό δρόμο σε υψόμετρο 1500 μ.!


Κινούμαστε για λίγα μέτρα στο δασικό δρόμο, μέχρι να συναντήσουμε μπροστά μας χαρακτηριστικό διάσελο, όπου η βλάστηση πια σταματά και αποκαλύπτεται η άγρια ομορφιά της ελληνικής ορεινής φύσης!


Από εδώ συνεχίζουμε για λίγο ακόμα στο δασικό δρόμο, μέχρι να φτάσουμε σε κιόσκι για ανασυγκρότηση της ομάδας πριν την τελική ανάβαση!


Τώρα ξεκινάει το τελευταίο, επίπονο, αλλά θεαματικότερο τμήμα της διαδρομής προς την κορυφή Σάπκα! Ακολουθούμε τη γυμνή και βραχώδη ράχη, έχοντας συνέχεια τον Όλυμπο κάτω από τα πόδια μας!


Και φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο της ράχης, βλέπουμε ένα πυκνό πευκοδάσος στα δεξιά μας. Κινούμαστε παράλληλα με αυτό ανεβοκατεβαίνοντας μια φορά το βράχινο πεδίο, μέχρι να φτάσουμε στο κολονάκι της κορυφής στα 1823 μ.!


Για την επιστροφή μας θα ακολουθήσουμε την αντίθετη πορεία ή κυκλική διαδρομή ίδιου μήκους ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.


Μία πεζοπορία που απευθύνεται σε άτομα με πολύ καλή φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 10 χιλ. (μπρος / πίσω ή κυκλική ίδιου μήκους, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες)

• Συνολική υψομετρική ανάβαση: 600 μ.

• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας (με τις στάσεις): 5.00 – 5.30 ώρες

• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2/2+ (κλίμακα 1 – 5, πολύ καλή φυσική κατάσταση)

• Κατάλληλο για παιδιά: 14+ (απαραίτητη η συνοδεία από γονέα/κηδεμόνα)


Αφού ολοκληρώσουμε την πεζοπορία μας, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στο Λιβάδι Ολύμπου. Εκεί θα απολαύσουμε τον καφέ μας με πανοραμική θέα προς τον Όλυμπο ή αναλόγως του διαθέσιμου χρόνου θα γευτούμε τις παραδοσιακές πίτες, τα μαγειρευτά εδέσματα και τις σπεσιαλιτέ στις παραδοσιακές ταβέρνες.


Σημαντική Σημείωση: Για όσες και όσους δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή σε ολόκληρο το ανάπτυγμά της, θα σχηματιστεί δεύτερη ομάδα, που θα περπατήσει τμήμα της πορείας, χωρίς όμως να χάσει τη μοναδική θέα και την ομορφιά της υπαλπικής βλάστησης! Έπειτα θα επιστρέψει στο Λιβάδι, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή προς τα πίσω, έχοντας φυσικά περισσότερο ελεύθερο χρόνο για περιήγηση στο χωριό!


Συγκεκριμένα για τη μικρότερη πορεία:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 7 χλμ. (μπρος / πίσω)
• Συνολική υψομετρική ανάβαση: 200 μ.
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 3.00 – 3.30 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 1+/2 (κλίμακα 1 – 5, καλή φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 11+ (απαραίτητη η συνοδεία από γονέα/κηδεμόνα)


Η αναχώρησή μας υπολογίζεται ως τις 16.30 και η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 19.00, όπου και θα πραγματοποιήσουμε στάσεις σε όλα τα σημεία αναχωρήσεων.


🔎 Πρόγραμμα Αναχωρήσεων

 

Αναχώρηση του πούλμαν την Κυριακή 03/12 το πρωί. Αναλυτικά:


• 07.00 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (μπροστά στα Everest). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3WhJ9cg
• 07.15 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3iKfbzM
• 07.30 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica μπροστά από το ανοικτό πάρκινγκ (διαγωνίως απέναντι από Media Markt). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3ISRxvG


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


👌 Πληροφορίες Συμμετοχής


24€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:


• Μεταφορά με λεωφορείο από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
• Επαγγελματίες, πιστοποιημένοι, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• ΦΠΑ


✔️ Πώς Κάνετε Κράτηση

 

1. Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected] ή καθημερινές 09.30 – 17.30 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534.
2. Το Τμήμα Κρατήσεων θα σας ενημερώσει για τη διαθεσιμότητα της εκδρομής και για τους τρόπους εξόφλησης.
3. Σε συνέχεια της επιβεβαίωσης διαθεσιμότητας, πραγματοποιείται η κράτηση θέσης και καλείστε για την εξόφληση της συμμετοχής σας τις επόμενες 3 εργάσιμες ημέρες.


Παρακαλούμε μην πραγματοποιείτε καταθέσεις, εάν δεν έχετε λάβει επιβεβαίωση διαθεσιμότητας από το Τμήμα Κρατήσεων.


Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται μέχρι και 28 Νοεμβρίου 2023. Από 29 Νοεμβρίου και έπειτα δε γίνεται καμία επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής. Μεταφορές χρημάτων σε επόμενη εκδρομή μπορούν να γίνουν μέχρι και 28 Νοεμβρίου 2023.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τυχόν τραπεζικά έξοδα βαρύνουν τον καταθέτη.


Τρόποι Πληρωμής Εδώ


Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


 

📌 Απαραίτητα για την Εκδρομή

 

1. Ορειβατικά μποτάκια (απαραιτήτως)

2. Μπατόν πεζοπορίας και ορειβατικές γκέτες (προαιρετικά)

3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή όπως ορειβατικό παντελόνι, χειμερινό κολάν, γιλέκο, ρούχα από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, ισοθερμικό, fleece, μπουφάν, περιλαίμιο, σκούφο, γάντια κλπ

4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως πάντα)

5. Σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα

6. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt

7. Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ

8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια

9. Είδη προσωπικής υγιεινής και αντισηπτικό χεριών

10. Μάσκα προστασίας προσώπου (προαιρετικά για το πούλμαν)

11. Αλλαξιά ρούχων και κάλτσες, που αφήνουμε μέσα στο λεωφορείο

 

Σημαντικές Παρατηρήσεις:

 

• Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζει η πολιτεία.
• Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
• Οι συμμετέχοντες αποδέχονται όλους τους όρους συμμετοχής του διοργανωτή, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ