+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

GREEN ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΑ – ΟΜΒΡΙΑΝΟΣ 27/01

GREEN ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΑ – ΟΜΒΡΙΑΝΟΣ 27/01

GREEN ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΑ – ΟΜΒΡΙΑΝΟΣ 27/01

🌿 Green πεζοπορία στο δάσος Ομβριανού, ανάβαση στην κορυφή του Προφήτη Ηλία (1004 μ.) και επίσκεψη στα γραφικά Πετροκέρασα!

📆 Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

 

💯 Μία μονοήμερη πεζοπορική εκδρομή από το Γραφείο Γενικού Τουρισμού & Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας, στον ορεινό όγκο του Ομβριανού και τα Πετροκέρασα! Μία διαδρομή μέσα σε πυκνό δρυοδάσος και επιβλητικά πλατύφυλλα, όπως οξιές και καστανιές! Παλιές γιδόστρατες και μονοπάτια που εξυπηρετούσαν τους ντόπιους κτηνοτρόφους θα χαρίσουν σε μας, τους λιγότερο μυημένους στον αγροτικό τρόπο ζωής, μία βουκολική εμπειρία, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και τη μαγευτική θέα προς το Θερμαϊκό και τις χιονισμένες οροσειρές! Μπες κι εσύ στο πιο Green λεωφορείο της Θεσσαλονίκης για ένα ακόμη Σάββατο με την ωραιότερη πεζοπορική οικογένεια και επαγγελματίες πιστοποιημένους συνοδούς! Δυνατότητα συμμετοχής στην εκδρομή και με ΙΧ.

 

🌲 Πετροκέρασα


Τα Πετροκέρασα αποτελούν μια ορεινή κοινότητα 200 περίπου κατοίκων στο νότιο άκρο του Νομού Θεσσαλονίκης σε υψόμετρο 580 μ. Αξίζει να παρατηρήσει κανείς πως, παρά τη σχετικά μικρή απόσταση που χωρίζει τον οικισμό από τη Θεσσαλονίκη (55 χιλ.), τα Πετροκέρασα έχουν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των οικισμών της ελληνικής υπαίθρου και την αισθητική που πηγάζει από την πέτρα και το ξύλο.


Αυτό που προστάτεψε τα Πετροκέρασα από την αλόγιστη και αυθαίρετη δόμηση δεν είναι άλλο παρά η οροσειρά του Χορτιάτη-Χολομώντα, καθιστώντας την πρόσβαση στον οικισμό δύσκολη, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες και δημιουργώντας παράλληλα ένα ηπειρωτικό μικροκλίμα στα γύρω χωριά. Καπνοπαραγωγή, αμπελουργία, κτηνοτροφία και γεωργία ήταν οι κύριες πηγές εισοδήματος για τις οικογένειες του χωριού, πριν να εγκαταλείψουν οι νεότερες γενιές το δύσκολο αυτό τρόπο ζωής και να εγκατασταθούν στις μεγάλες πόλεις. Ο επισκέπτης μπορεί σήμερα να απολαύσει την πλακόστρωτη πλατεία και τα γραφικά σοκάκια του χωριού, τις ταβέρνες με τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και τη ζεστασιά των ανθρώπων.


Αλλά επειδή η φύση είναι αυτή που κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις, σκοπός της επίσκεψής μας στην περιοχή είναι η πεζοπορία στο δάσος του Ομβριανού και στην κορυφή του Προφήτη Ηλία!  Θα διασχίσουμε εποχιακές ρεματιές που διακοσμούνται από παλιές κρήνες και παρόχθια βλάστηση, πυκνές συστάδες φυλλοβόλων δέντρων και ράχες με θέα στα εύφορα λιβάδια, στο Θερμαϊκό και στον Όλυμπο!


💚 Πληροφορίες Πεζοπορικής Εκδρομής


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην εκδρομή με ιδιωτικό πούλμαν και ΙΧ. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως ορίζει η πολιτεία.


Ξεκινάμε την πορεία μας από την πλατεία του χωριού και αφού διασχίσουμε τα ήσυχα και γραφικά δρομάκια του οικισμού, φτάνουμε σε δασικό δρόμο, που εξυπηρετεί τους υλοτόμους και τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Βαδίζουμε σε αυτόν τον χωματόδρομο, που σταδιακά γίνεται στενό δρομάκι και κινείται ανάμεσα σε θαμνώδη βλάστηση με κουμαριές και αριές.


Ακολουθούμε ράχη δίπλα σε ρέμα που μας οδηγεί σε ψηλά λιβάδια με πολλές εναλλαγές στο τοπίο, ενώ από εκεί θα μπούμε σε μονοπάτι που χάνεται μέσα στο δρυοδάσος! Το μονοπάτι αυτό ελίσσεται πάνω στη ράχη, μέχρι να βγούμε σε διάσελο, ενώ από εκεί ξεκινάμε τη σύντομη τελική ανάβασή μας στην κορυφή του Προφήτη Ηλία στα 1004 μ.! Στην κορυφή θα έχουμε χρόνο να απολαύσουμε την πανοραμική θέα στην πόλη και στα γύρω βουνά με φόντο το Θερμαϊκό κόλπο!


Για την επιστροφή μας θα ακολουθήσουμε διαφορετική κυρίως πορεία, για να έχουμε ακόμη περισσότερες εμπειρίες στη φύση!


Πρόκειται για μία πεζοπορία κατάλληλη για τις ημέρες που οι περισσότεροι ορεινοί όγκοι της χώρας μας καλύπτονται από μεγάλες ποσότητες χιονιού. Η πορεία μπορεί να πραγματοποιηθεί και με χιονισμένο πεδίο, καθώς δεν υπάρχουν επικίνδυνα σημεία. Ενώ το τοπίο αναδεικνύει την ομορφιά του με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες!


Η πορεία μας μέχρι την κορυφή του Προφήτη Ηλία είναι ανηφορική αλλά με ήπια κλίση, που μας επιτρέπει να απολαύσουμε τη διαδρομή. Μετά τη στάση μας στην κορυφή κατηφορίζουμε προς το χωριό χωρίς επιπλέον ανάβαση και κόπο.


Μία πεζοπορία μεσαίου βαθμού δυσκολίας, που απευθύνεται σε πεζοπόρους και λάτρεις της φύσης με καλή φυσική κατάσταση. Τα ορειβατικά μποτάκια είναι απαραίτητα, ενώ αναλόγως των καιρικών συνθηκών (ίσως συναντήσουμε χιονισμένο τερέν) ενδέχεται να χρειάζονται και ορειβατικές γκέτες.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 12 χιλ. (κυκλική)
• Συνολική υψομετρική ανάβαση: 550 μ.
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας (με τις στάσεις): 4.30 – 5.00 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2 (κλίμακα 1 – 5, καλή φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 12+ (απαραίτητη η συνοδεία από γονέα/κηδεμόνα)


Μετά την ολοκλήρωση της πεζοπορίας θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στα γραφικά Πετροκέρασα, για να απολαύσουμε την τοπική κουζίνα, που είναι ξακουστή σε όλο το νομό, στη σκιά των πλατάνων και στη ζεστασιά της παραδοσιακής ατμόσφαιρας.


Αναχώρηση ως τις 17.30 και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 19.00, όπου θα πραγματοποιήσουμε στάσεις σε όλα τα σημεία αναχωρήσεων.


🔎 Πρόγραμμα Αναχωρήσεων


Αναχώρηση του πούλμαν το Σάββατο 27/01 το πρωί. Αναλυτικά:


• 08.00 απέναντι από το φανάρι στο ύψος του One Salonica (απέναντι από το ανοικτό πάρκινγκ στην κεντρική οδό Σταθμού). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3CX4Mrh
• 08.15 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3iKfbzM
• 08.30 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (αμέσως μετά το φανάρι). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3wgMlKk


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Μετακίνηση με αυτοκίνητα:


Για όσες και όσους συμμετέχουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα η συνάντησή μας θα είναι στις 09.40 στην πλατεία του χωριού Πετροκέρασα. Ακριβές σημείο εδώ: bit.ly/3DvEEUJ. Το γραφείο τουρισμού Green Oliver δε φέρει καμία ευθύνη για τη μετακίνηση και μεταφορά των συμμετεχόντων με ΙΧ.


👌 Πληροφορίες Συμμετοχής


• 22€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:


• Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
• Επαγγελματίες, πιστοποιημένοι, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• ΦΠΑ


• Για όσους συμμετέχουν με IX το κόστος / άτομο είναι 13€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


✔️ Πώς Κάνετε Κράτηση


1. Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected] ή καθημερινές 09.30 – 17.30 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534.
2. Το Τμήμα Κρατήσεων θα σας ενημερώσει για τη διαθεσιμότητα της εκδρομής και για τους τρόπους εξόφλησης.
3. Σε συνέχεια της επιβεβαίωσης διαθεσιμότητας, πραγματοποιείται η κράτηση θέσης και καλείστε για την εξόφληση της συμμετοχής σας τις επόμενες 3 εργάσιμες ημέρες.


Παρακαλούμε μην πραγματοποιείτε καταθέσεις, εάν δεν έχετε λάβει επιβεβαίωση διαθεσιμότητας από το Τμήμα Κρατήσεων.


Για όσες και όσους συμμετέχουν με ΙΧ, η διαδικασία κράτησης θέσης είναι η ίδια και η προεξόφληση απαραίτητη.


Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται μέχρι και 23 Ιανουαρίου 2024. Από 24 Ιανουαρίου και έπειτα δε γίνεται καμία επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής. Μεταφορές χρημάτων σε επόμενη εκδρομή μπορούν να γίνουν μέχρι και 23 Ιανουαρίου 2024.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τυχόν τραπεζικά έξοδα βαρύνουν τον καταθέτη.


Τρόποι Πληρωμής Εδώ


Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


📌 Απαραίτητα για την Εκδρομή


1. Ορειβατικά μποτάκια (απαραιτήτως)

2. Μπατόν πεζοπορίας και ορειβατικές γκέτες (προαιρετικά)

3. Ζεστά ρούχα κατάλληλα για την εποχή, όπως ορειβατικό παντελόνι, χειμερινό κολάν, γιλέκο, ρούχα από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, ισοθερμικό, fleece, μπουφάν, περιλαίμιο, σκούφο, γάντια κλπ

4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως πάντα)

5. Σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα

6. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt

7. Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ

8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια

9. Είδη προσωπικής υγιεινής και αντισηπτικό χεριών

10. Μάσκα προστασίας προσώπου (προαιρετικά για το πούλμαν)

11. Αλλαξιά ρούχων και κάλτσες


Σημαντικές Παρατηρήσεις:

 

• Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζει η πολιτεία.
• Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
• Οι συμμετέχοντες αποδέχονται όλους τους όρους συμμετοχής του διοργανωτή, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ