+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

GREEN ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ - ΛΙΜΝΗ ΚΑΤΗ 31/03

GREEN ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ - ΛΙΜΝΗ ΚΑΤΗ 31/03

GREEN ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ – ΛΙΜΝΗ ΚΑΤΗ 31/03

🌿 Green Πεζοπορία Παλαιός Παντελεήμονας – Λίμνη Κατή

📆 Κυριακή 31 Μαρτίου 2024


💯 Μία ακόμη αγαπημένη μονοήμερη πεζοπορική εκδρομή από το Γραφείο Γενικού Τουρισμού & Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας, ξεκινώντας λίγο ψηλότερα από το γραφικό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα μέχρι τις δασωμένες πλαγιές του Κάτω Ολύμπου! Μία υπέροχη διαδρομή μέσα σε κατάφυτο δάσος, που φτάνει έως την ορεινή τεχνητή Λίμνη Κατή σε υψόμετρο 1340 μ., εξερευνώντας για μία ακόμη Κυριακή τις ομορφιές της ελληνικής φύσης! Ενώ για όσες και όσους επιθυμούν να περπατήσουν λιγότερο και να χαρούν τον Παλαιό Παντελεήμονα, θα γίνει group που θα τερματίσει νωρίτερα την πεζοπορία και θα έχει ελεύθερο χρόνο στον οικισμό. Join the Green bus and be part of the nature trip με την ωραιότερη πεζοπορική οικογένεια της Βόρ. Ελλάδας και επαγγελματίες πιστοποιημένους συνοδούς! Δυνατότητα συμμετοχής στην εκδρομή και με ΙΧ.


Παλαιός Παντελεήμονας


Ο Παλαιός Παντελεήμονας έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη Βόρεια Ελλάδα. Ο οικισμός είχε σχεδόν ερημώσει τη δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα.


Τη δεκαετία όμως του 1980 αναπαλαιώθηκε ριζικά και άρχισε η ταχεία τουριστική ανάπτυξή του. Αναπαλαιωμένα σπίτια και στενά πλακόστρωτα σοκάκια μαζί με τη γραφική πλατεία του οικισμού ταξιδεύουν τον επισκέπτη πολλά χρόνια πριν προσφέροντας την απόλυτη χαλάρωση.


Λίμνη Κατή


Η Λίμνη Κατή ή Λίμνη του Κατή είναι μία ορεινή τεχνητή λίμνη (δημιουργήθηκε το 1997) στο νοτιοανατολικό Όλυμπο σε υψόμετρο 1340 μέτρων με συνολική επιφάνεια που φτάνει μέχρι και τα 9,5 στρέμματα περίπου, όταν βρίσκεται σε πλήρωση.


Στο ξέφωτο της δασικής θέσης «Κατή» υπάρχει και πηγή, γνωστή ως η «Βρύση του Κατή».


Το όνομά της, σημαίνει Τούρκος δικαστής (Κατής). Σύμφωνα με την παράδοση, κάποιος Τούρκος δικαστής, που δίκαζε τις υποθέσεις των κατοίκων των χωριών της περιοχής, κάθισε να ξαποστάσει στη βρύση και εκεί πέθανε πίνοντας από το παγωμένο της νερό. Έτσι και πήρε τελικά την ονομασία της.


💚 Πληροφορίες Πεζοπορικής Εκδρομής


Οι ενδιαφερόμενες και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην εκδρομή με ιδιωτικό πούλμαν και ΙΧ. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως ορίζει η πολιτεία.


Η πορεία μας θα ξεκινήσει από το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα σε υψόμετρο 620 μέτρων περίπου.


Στο πρώτο χιλιόμετρο θα περπατήσουμε κυρίως πάνω σε δασωμένο δρόμο, που σταδιακά στενεύει όλο και περισσότερο.


Αφού φτάσουμε στη θέση «Γούβες», θα μπούμε έπειτα σε πανέμορφο και κατάφυτο μονοπάτι! Τα χρώματα στην περιοχή που θα κινηθούμε είναι πραγματικά παραμυθένια!


Προσεγγίζοντας τη θέση «Βαρδάκα» σε υψόμετρο 950 μέτρων, θα συναντήσουμε μία εγκαταλειμμένη καλύβα, που την είχε φτιάξει κάποτε το Δασαρχείο της περιοχής, για να καλύψει τις υλοτομικές ανάγκες.


Στο σημείο αυτό θα τερματιστεί η διαδρομή προς τα εμπρός για όσες και όσους θέλουν να περπατήσουν λιγότερο. Αφού απολαύσουν ένα διάλειμμα μέσα στο εντυπωσιακό δάσος, θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής με συνοδό προς τα πίσω ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι, αλλά φτάνοντας τελικά μέχρι την πλατεία του Παλαιού Παντελεήμονα, όπου θα έχουν ελεύθερο χρόνο 2 – 3 ωρών για φαγητό και καφεδάκι!


Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε την ανάβασή μας κινούμενοι αρχικά προς τη θέση «Πεύκος», από όπου θα στρίψουμε αριστερά πάνω στην πλαγιά, για να συνεχίσουμε την πορεία μας μέχρι να καταλήξουμε τελικά στη Λίμνη Κατή σε υψόμετρο 1340 μέτρων!


Η λίμνη μπορεί να είναι τεχνητή, αλλά έχει τόσο καλά αφομοιωθεί πλέον από το περιβάλλον, που θυμίζει λίγο από τις Δρακόλιμνες! Εκεί θα αράξουμε για λίγο και θα απολαύσουμε το μαγευτικό τοπίο!


Η επιστροφή μας θα πραγματοποιηθεί από την ίδια διαδρομή και θα καταλήξει στον οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα. Όσες και όσοι συμμετέχουν σε αυτό το group μέχρι τη λίμνη Κατή κατά πάσα πιθανότητα δε θα έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο στον οικισμό, γι’ αυτό και πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με επαρκή σνακ και νερό για όλη την ημέρα.


Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε σε ολόκληρο το ανάπτυγμά της προϋποθέτει πολύ καλή φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 15,5 χιλ. (μπρος / πίσω)
• Συνολική υψομετρική ανάβαση: 760 μ.
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας (με τις στάσεις): 6.30 – 7.30 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2/2+ (κλίμακα 1 – 5, πολύ καλή φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 14+ (απαραίτητη η συνοδεία από γονέα/κηδεμόνα)


Η μικρή διαδρομή που θα ακολουθήσουμε με όσες και όσους θέλουν να περπατήσουν λιγότερο προϋποθέτει ικανοποιητική φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 7 χιλ. (μπρος / πίσω)
• Συνολική υψομετρική ανάβαση: 340 μ.
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας (με τις στάσεις): 3.00  – 3.30 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 1+/2 (κλίμακα 1 – 5, ικανοποιητική φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 9+ (απαραίτητη η συνοδεία από γονέα/κηδεμόνα)


Η αναχώρησή μας από τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα υπολογίζεται γύρω στις 17.15 και η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη στις 19.00 – 19.30, όπου θα πραγματοποιηθούν στάσεις σε όλα τα σημεία αναχωρήσεων.


🔎 Πρόγραμμα Αναχωρήσεων


Αναχώρηση του πούλμαν την Κυριακή 31/03 το πρωί. Αναλυτικά:


• 07.30 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (μπροστά στα Everest). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3WhJ9cg
• 07.45 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3iKfbzM
• 08.00 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica μπροστά από το ανοικτό πάρκινγκ (διαγωνίως απέναντι από Media Markt). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3ISRxvG


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Μετακίνηση με αυτοκίνητα:


Για όσες και όσους συμμετέχουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα η συνάντησή μας θα είναι στις 10.10 στο Εκκλησάκι Προφήτη Ηλία, 3,5 χιλ. μετά τον Παλαιό Παντελεήμονα. Ακριβές σημείο εδώ: https://maps.app.goo.gl/WzJtkZ1vNqRJZTay7. Το γραφείο τουρισμού Green Oliver δε φέρει καμία ευθύνη για τη μετακίνηση και μεταφορά των συμμετεχόντων με ΙΧ.


👌 Πληροφορίες Συμμετοχής

 

• 24€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:


• Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
• Επαγγελματίες, πιστοποιημένοι, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• ΦΠΑ

 

• Για όσες και όσους συμμετέχουν με IX το κόστος / άτομο είναι 13€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


✔️ Πώς Κάνετε Κράτηση


1. Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected] ή καθημερινές 09.30 – 17.30 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534.
2. Το Τμήμα Κρατήσεων θα σας ενημερώσει για τη διαθεσιμότητα της εκδρομής και για τους τρόπους εξόφλησης.
3. Σε συνέχεια της επιβεβαίωσης διαθεσιμότητας, πραγματοποιείται η κράτηση θέσης και καλείστε για την εξόφληση της συμμετοχής σας τις επόμενες 4 εργάσιμες ημέρες.


Παρακαλούμε μην πραγματοποιείτε καταθέσεις, εάν δεν έχετε λάβει επιβεβαίωση διαθεσιμότητας από το Τμήμα Κρατήσεων.


Για όσες και όσους συμμετέχουν με ΙΧ, η διαδικασία κράτησης θέσης είναι η ίδια και η προεξόφληση απαραίτητη.


Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται μέχρι και 26 Μαρτίου 2024. Από 27 Μαρτίου και έπειτα δε γίνεται καμία επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής. Μεταφορές χρημάτων σε επόμενη εκδρομή μπορούν να γίνουν μέχρι και 26 Μαρτίου 2024.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τυχόν τραπεζικά έξοδα βαρύνουν τον καταθέτη.


Τρόποι Πληρωμής Εδώ


Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


📌 Απαραίτητα για την Εκδρομή

 

1. Ορειβατικά μποτάκια (απαραιτήτως)
2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή όπως ορειβατικό παντελόνι, κολάν, γιλέκο, ρούχα από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, t-shirt, ισοθερμικό, fleece ή μπουφάν κλπ
4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως πάντα)
5. Σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα
6. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt
7. Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ
8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια
9. Είδη προσωπικής υγιεινής και αντισηπτικό χεριών
10. Μάσκα προστασίας προσώπου (προαιρετικά για το πούλμαν)
11. Αλλαξιά ρούχων και κάλτσες
12. Αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, καπέλο

 

Σημαντικές Παρατηρήσεις:


• Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζει η πολιτεία.
• Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
• Οι συμμετέχοντες αποδέχονται όλους τους όρους συμμετοχής του διοργανωτή, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ