+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

GREEN ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΕΜΠΩΝ - ΚΛΕΦΤΙΚΟ - ΡΑΨΑΝΗ 03/10

GREEN ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΕΜΠΩΝ - ΚΛΕΦΤΙΚΟ - ΡΑΨΑΝΗ 03/10

GREEN ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΕΜΠΩΝ – ΚΛΕΦΤΙΚΟ – ΡΑΨΑΝΗ

🌿 Green πεζοπορία Κοιλάδα Τεμπών – Κλέφτικο – Ραψάνη || Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021


💯 Μία αγαπημένη εκδρομή από το γραφείο τουρισμού Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας, στη γοητευτική κοιλάδα των Τεμπών! Μία διαδρομή σε ένα εξαιρετικό μονοπάτι, που δικαίως θεωρείται ως ένα από τα ομορφότερα της Θεσσαλίας με τις εικόνες να εναλλάσσονται η μία μετά την άλλη!


✌️ Δύο επιλογές διαδρομών / 2 Group


👉 Διάσχιση που ξεκινάει από την Αγία Παρασκευή στα Τέμπη και φτάνει μέχρι τη Ραψάνη – 13,5 χιλ.
👉 Περπάτημα δίπλα στον Πηνειό, επίσκεψη στα Αμπελάκια και στη Ραψάνη – 5 χιλ.


✅ Η Κοιλάδα των Τεμπών


Η Κοιλάδα των Τεμπών εκτείνεται ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα (Κίσσαβος). Έχει μήκος 10 χιλ. περίπου, ενώ στο στενότερο σημείο της σχηματίζεται φαράγγι με πλάτος 25 μ. και βάθος 500 μ. Στο εσωτερικό της ρέει ο ποταμός Πηνειός, ο οποίος στη συνέχεια εκβάλλει στο Αιγαίο.


Τα Τέμπη αποτελούν το κύριο πέρασμα από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία και γι’ αυτό τον λόγο η περιοχή είχε μεγάλη σημασία από την αρχαιότητα. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας λέγονταν και «Μπαμπά».


💚 Πληροφορίες Εκδρομής


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην εκδρομή με πούλμαν (αυστηρή τήρηση μέγιστης πληρότητας και υποχρεωτική χρήση ατομικής μάσκας προσώπου στο πούλμαν για την ασφαλή διεξαγωγή της εκδρομής σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας όπως ορίζει η πολιτεία).


Θα μεταβούμε με το πούλμαν στην κοιλάδα των Τεμπών, όπου όλοι μαζί θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας!


Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε στο ξεκίνημά της είναι εκπληκτική και κινείται για 2,5 χιλ. δίπλα στον Πηνειό μέσα σε καταπράσινη βλάστηση ανάμεσα από τεράστια αιωνόβια πλατάνια, ενώ διασχίζει και εγκαταλελειμμένες σήραγγες που πραγματικά εντυπωσιάζουν!


Για όσους δεν επιθυμούν να περπατήσουν ολόκληρη τη διαδρομή, σε αυτό το σημείο των 2,5 χιλ. θα γίνει group που θα κινηθεί προς τα πίσω ακολουθώντας την ίδια πορεία κατά μήκος του ποταμού Πηνειού, περπατώντας συνολικά 5 χιλ. χωρίς υψομετρικές διαφορές. Στη συνέχεια αυτό το group θα μεταβεί με το πούλμαν στα Αμπελάκια και τη Ραψάνη για καφέ και φαγητό.


Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε την πορεία μας ακολουθώντας το μονοπάτι, που αρχίζει να ανεβαίνει τώρα και για 700 περίπου μέτρα γίνεται λίγο απότομο και πιο απαιτητικό. Η κλίση όμως σιγά σιγά θα γλυκαίνει, καθώς θα πλησιάζουμε προς στις παρυφές του βράχου σε υψόμετρο περίπου 400 μ., που ορθώνεται κατά μήκος της κοιλάδας των Τεμπών. Εκεί, η θέα προς τον κάμπο της Θεσσαλίας, την Όσσα και το ποτάμι είναι μαγευτική!


Εδώ είναι που η διαδρομή μας συναντάει τώρα και ένα παλαιό πέρασμα, γνωστό και με το όνομα «Κλέφτικο», το οποίο θα ακολουθήσουμε! Το μονοπάτι αυτό ένωνε τη Μακεδονία με τη Θεσσαλία, διότι πριν γίνει η σιδηροδρομική γραμμή και ο δημόσιος δρόμος, η κοιλάδα ήταν πραγματικά απροσπέλαστη!


Στη νεότερη ιστορία το «Κλέφτικο» χρησιμοποιήθηκε από τους αντάρτες! Στις 23 Φλεβάρη του 1944 από το σημείο αυτό κατέβηκε στα στενά της κοιλάδας, στις γραμμές του τραίνου, και ο κορυφαίος Λαρισαίος σαμποτέρ του ΕΛΑΣ Αντώνης Αγγελούλης (Βρατσάνος), που ανατίναξε το εξπρές του Γ’ Ραιχ (γερμανικής αμαξοστοιχίας που κατευθυνόταν στο Ανατολικό Μέτωπο). Μνημείο για την δράση αυτή του Βρατσάνου και των συντρόφων του είναι στημένο μέσα στην κοιλάδα.


Στις μέρες μας το πέρασμα χρησιμοποιείται κυρίως από κτηνοτρόφους και χωρικούς της περιοχής, καθώς και από πεζοπόρους που αναζητούν ένα ταξίδι περιπέτειας στο χρόνο και την ιστορία!


Έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο τμήμα της απαιτητικής ανάβασης, η διαδρομή αρχίζει να κινείται προς τη γραφική Ραψάνη, που απλώνεται στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου. Περνάει πρώτα από το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία και έπειτα από τους Άγιους Θεόδωρους, που ξεχωρίζουν για τις τοιχογραφίες τους και το τέμπλο του 13ου αιώνα.


Μπαίνοντας στην πλατεία του χωριού στα 550 μ. περίπου, θα έχουμε σύντομο ελεύθερο χρόνο για καφέ ή σνακ.


Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε σε ολόκληρο το ανάπτυγμά της απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 13,5 χιλ. (διάσχιση)
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 6 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2+ (κλίμακα 1 – 5, πολύ καλή φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 12+ (απαραίτητη η συνοδεία από ενήλικα)


Ενώ η σύντομη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε με όσους θέλουν να περπατήσουν λιγότερο προϋποθέτει βασική φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 5 χιλ. (μπρος / πίσω)
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 2 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 1 (κλίμακα 1 – 5, βασική φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 7+ (απαραίτητη η συνοδεία από ενήλικα)


Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 19.30 – 20.00, όπου θα πραγματοποιηθούν στάσεις σε όλα τα σημεία αναχωρήσεων.


🔎 Πρόγραμμα Αναχωρήσεων


Αναχώρηση του πούλμαν την Κυριακή 03/10 το πρωί. Αναλυτικά:


• 07.30 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (μπροστά στα Everest).
• 07.45 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου • 08.00 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica (διαγωνίως απέναντι από Media Markt).
(προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο).
• 08.00 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica (διαγωνίως απέναντι από Media Markt).


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Πληροφορίες Συμμετοχής / άτομο


23€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται:


• Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
• Επαγγελματίες, πιστοποιημένοι, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• ΦΠΑ


Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους παρακάτω στη φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected], με μήνυμα στη σελίδα Green Oliver ή καθημερινές 10.00 – 18.00 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534, ώστε να γίνει η κράτηση θέσης, που επιβεβαιώνεται με την κατάθεση 23€.


Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται μέχρι και 29 Σεπτεμβρίου 2021. Από 30 Σεπτεμβρίου και έπειτα δε γίνεται καμία επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής.


Τρόποι Πληρωμής εδώ


Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Απαραίτητα για την Εκδρομή


1. Ορειβατικά ή trail running παπούτσια
2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή όπως κολάν, ορειβατικό παντελόνι, γιλέκο, ρούχα από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, t-shirt, αντιανεμικό, ελαφρύ μπουφάν κλπ (για τον καιρό ενημερώνουμε αναλυτικά λίγες ημέρες πριν την οργανωμένη εκδρομή)
4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως πάντα)
5. Σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα
6. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt
7. Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ
8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια
9. Αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, καπέλο
10. Είδη προσωπικής υγιεινής και αντισηπτικό χεριών
11. Μάσκα προστασίας προσώπου (απαραιτήτως για το πούλμαν)
12. Ταυτότητα


Σημαντικές παρατηρήσεις:


• Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζει η πολιτεία. Η είσοδος στο πούλμαν πραγματοποιείται με την επίδειξη πιστοποιητικών: 1. πλήρους εμβολιασμού ή 2. βεβαίωσης νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου ή 3. αρνητικού αποτελέσματος για τον κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών. Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας από τον ιδιώτη/γραφείο επαγγελματικού τουρισμού.

• Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

• Οι συμμετέχοντες αποδέχονται όλους τους όρους συμμετοχής του διοργανωτή, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ