+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΒΙΚΟΥ & ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ
ΜΠΑΛΤΑ ΝΤΙ ΣΤΡΙΓΚΑ 29/05 - 30/05

ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΒΙΚΟΥ & ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ
ΜΠΑΛΤΑ ΝΤΙ ΣΤΡΙΓΚΑ 29/05 - 30/05

ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΒΙΚΟΥ & ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΜΠΑΛΤΑ ΝΤΙ ΣΤΡΙΓΚΑ

💯 Διάσχιση Φαραγγιού Βίκου & Καταρράκτες Μπάλτα Ντι Στρίγκα || 29 – 30 Μαΐου 2021


🌿 Μία εκδρομή πεζοπορίας και εξερεύνησης στο ξακουστό φαράγγι του Βίκου και τους καταρράκτες Μπάλτα Ντι Στρίγκα! Ένα διήμερο ταξίδι για πεζοπόρους και φυσιολάτρες σχεδιασμένο από το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα στα αγαπημένα Ζαγοροχώρια! Ενώ η διανυκτέρευσή μας θα είναι στο πετρόχτιστο Μονοδένδρι, που στέκεται ακριβώς πάνω από το φαράγγι!


✅ Φαράγγι του Βίκου


Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μ. στο στενότερο σημείο του και βάθος που ξεπερνά τα 900 μ.! To μήκος του είναι 12 χιλ. και το μέγιστο ύψος του 1200 μ. Πρόκειται για ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου, που κεντρίζει το ενδιαφέρον πεζοπόρων από κάθε άκρη της γης!


Το φαράγγι δημιουργήθηκε μετά από έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις κατά τη διάρκεια των γεωλογικών εποχών. Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή που έχουν εντοπισθεί, χρονολογήθηκαν στο 40.000 π.Χ.


Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Μάλιστα, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα τα βότανα του φαραγγιού χρησιμοποιούνταν από πρακτικούς γιατρούς, τους λεγόμενους «βικογιατρούς», για θεραπευτικούς σκοπούς.


✅ Καταρράκτες Μπάλτα Ντι Στρίγκα


Μπάλτα Ντι Στρίγκα, που στα βλάχικα σημαίνει «οβίρα (μικρή λίμνη) της κραυγής»! Πρόκειται για εντυπωσιακούς καταρράκτες, που βρίσκονται στο Ηλιοχώρι στις ανατολικές πλαγιές της Τύμφης.


Συγκεκριμένα, είναι ένα σύμπλεγμα τριών καταρρακτών στην κοίτη του Κρυοπόταμου, μέσα σε ένα συγκλονιστικό τοπίο που μαγεύει με την καταπράσινη γοητεία του.


✅ Ζαγοροχώρια


Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα σύμπλεγμα από 46 μικρά χωριά σκορπισμένα στους πρόποδες της Πίνδου. Στο επιβλητικό φυσικό τοπίο τους κυριαρχούν ορμητικά ποτάμια και εντυπωσιακοί καταρράκτες, χαράδρες και βαθιά φαράγγια, καταπράσινα δάση και απόκρημνα βουνά!


Ένα μέρος πραγματικά ονειρικό, κατάλληλο για ένα διήμερο απόδρασης από τα συνηθισμένα!


Ορμητήριο μας θα αποτελέσει το γραφικό Μονοδένδρι, που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1060 μέτρων. Η θέση του Μονοδενδρίου είναι ιδανική, αφού βρίσκεται ανάμεσα στο εντυπωσιακό φαράγγι του Βίκου, που θα διασχίσουμε, και τους πέτρινους πύργους της Οξιάς, συνθέτοντας ένα τοπίο παραμυθένιας ομορφιάς!


Αναλυτικό Πρόγραμμα


1η ημέρα


Αναχώρηση με πούλμαν το Σάββατο 29/05 νωρίς το πρωί για ένα μαγευτικό διήμερο πεζοπορίας και εξερεύνησης! Αναλυτικά οι αναχωρήσεις μας:


• 06.30 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (μπροστά στα Everest).
• 06.45 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο).
• 07.00 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica (διαγωνίως απέναντι από Media Markt).


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Θα πραγματοποιείται ενημέρωση κατά την είσοδό μας στο λεωφορείο, όπου θα καθόμαστε στις θέσεις μας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την ασφαλή διεξαγωγή της εκδρομής σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως ορίζει η πολιτεία.


Πρώτος προορισμός μας ένα από τα Βλαχοχώρια του Ζαγορίου, το γραφικό Ηλιοχώρι, που είναι χτισμένο στα 950 μ.


Αφού φτάσουμε στην πλατεία του χωριού, θα ακολουθήσουμε το κατηφορικό μονοπάτι μέσα σε φύση που οργιάζει, μέχρι να καταλήξουμε στους καταρράκτες Μπάλτα Ντι Στρίγκα!


Πρόκειται για το μυστικό του χωριού, ένα μαγευτικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς που θα μας ταξιδέψει για λίγο μακριά από την καθημερινότητα! Ό μεγαλύτερος καταρράκτης που φτάνει τα 25 μ. και τα καταπράσινα χρώματα που συνθέτουν την παραμυθένια εικόνα θα μας πάρουν πραγματικά τα μυαλά, ενώ όσοι είναι αρκετά τολμηροί θα έχουν τη δυνατότητα και για βουτιά στα παγωμένα νερά!


Για την επιστροφή μας θα ακολουθήσουμε την ίδια πορεία προς τα πίσω, που τώρα όμως θα είναι ανηφορική μέχρι να καταλήξουμε και πάλι λίγο έξω από το χωριό. Η συνολική διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι σύντομη, ωστόσο προϋποθέτει ικανοποιητική φυσική κατάσταση.


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 3 χιλ. (μπρος/πίσω)
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 1 – 1.30 ώρα
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 1+ (κλίμακα 1 – 5, ικανοποιητική φυσική κατάσταση)


Έπειτα, θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν με επόμενη στάση μας στο Τσεπέλοβο! Πρόκειται για το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό του Ζαγορίου, που διατηρεί ακόμη την παραδοσιακή πετρόχτιστη αρχιτεκτονική. Στο Τσεπέλοβο ξεχωρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 18ο αιώνα και αγιογραφήθηκε το 1786 από τους δεξιοτέχνες αγιογράφους από το Καπέσοβο.


Εκεί, θα είμαστε ελεύθεροι για γνήσιο ηπειρώτικο φαγητό στα ταβερνάκια του χωριού.


Στο Μονοδένδρι θα φτάσουμε ως τις 19.00, όπου και θα τακτοποιηθούμε στους όμορφους ξενώνες μας.


Ενώ στη συνέχεια θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για μία επίσκεψη στη Μονή της Αγ. Παρασκευής με θέα στο φαράγγι του Βίκου που κόβει την ανάσα! Και στη συνέχεια θα είμαστε ελεύθεροι για βραδινή βόλτα στο χωριό, γλυκό και ηπειρώτικη πίτα!


2η ημέρα


Έφτασε η μεγάλη μέρα!


Αφού πάρουμε ένα καλό πρωινό στους ξενώνες μας, θα κάνουμε check-out και θα ξεκινήσουμε την εμπειρία ζωής, τη διάσχιση του περίφημου φαραγγιού του Βίκου! Μία πεζοπορία από το Μονοδένδρι με τελικό προορισμό το χωριό Βίκος!


Στην αρχή θα χρειαστούμε περίπου 50 λεπτά για την κατάβασή μας μέσω μονοπατιού μέχρι την κοίτη του ποταμού. Και από εκεί θα ακολουθήσουμε την πιο εντυπωσιακή πορεία του ταξιδιού μας ανάμεσα από εντυπωσιακούς βράχους και μέσα ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον που εναλλάσσεται διαρκώς και εντυπωσιάζει!


Θα δούμε το υγρό στοιχείο της φύσης να ξεχειλίζει, ενώ θα παρατηρήσουμε ακόμη σπάνια βότανα και φυτά που συναντά κανείς μόνο μέσα στο φαράγγι του Βίκου!


Θα επισκεφθούμε φυσικά και τις πηγές του Βοϊδομάτη, εκεί από όπου αναβλύζει ίσως το πιο κρύο νερό της Ελλάδας και όποιος το επιθυμεί θα έχει τη δυνατότητα να το νιώσει κιόλας με βουτιά στα κρυστάλλινα νερά!


Μετά από τέσσερις πέντε ώρες συναρπαστικής πεζοπορίας μέσα στο φαράγγι θα αρχίσουμε να ανηφορίζουμε προσεγγίζοντας το χωριό Βίκος.


Η πεζοπορική διάσχιση του φαραγγιού προϋποθέτει πολύ καλή φυσική κατάσταση.


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 15,5 χιλ. (διάσχιση)
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 6 – 7 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας: 2+ (κλίμακα 1 – 5, πολύ καλή φυσική κατάσταση)


Έχοντας ολοκληρώσει τη μαγευτική πορεία μας, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στο Βίκο για μεσημεριανό γεύμα, που θα είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών μας, αλλά και για καφέ με εκπληκτική θέα από ψηλά προς το διάσημο φαράγγι!


Η αναχώρησή μας υπολογίζεται περίπου στις 16.00, ενώ η επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 21.00. Θα πραγματοποιηθούν στάσεις σε όλα τα σημεία αναχωρήσεων.


Πληροφορίες Συμμετοχής / άτομο


• Μονόκλινο δωμάτιο: 152€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ
• Δίκλινο δωμάτιο/άτομο: 134€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται:


• Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
• 1 διανυκτέρευση με πρωινό στα καταλύματα Αρχοντικό Ζαρκάδας και Ξενώνας Matzato
https://www.monodendri.gr/
https://matzato-hotel.gr/
• Φόρος διαμονής / δωμάτιο / διανυκτέρευση
• 2 επαγγελματίες, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• ΦΠΑ


Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους παρακάτω στη φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected], με μήνυμα στη σελίδα Green Oliver στο Facebook ή καθημερινές 10.00 – 18.00 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534, ώστε να γίνει η κράτηση θέσης, που επιβεβαιώνεται με την κατάθεση προκαταβολής 30% του συνολικού ποσού τις επόμενες 5 ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση η θέση απελευθερώνεται αυτόματα.


Εξόφληση υπολοίπου το αργότερο μέχρι και 21 ημέρες πριν από την ημέρα έναρξης της εκδρομής.


Επιστροφή ολόκληρου του χρηματικού ποσού για ακύρωση συμμετοχής μπορεί να γίνει μέχρι και 21 ημέρες πριν από την ημέρα έναρξης της εκδρομής. Επιστροφή 70% του χρηματικού ποσού (παρακράτηση προκαταβολής 30%) για ακύρωση συμμετοχής μπορεί να γίνει μέχρι και 14 ημέρες πριν από την ημέρα έναρξης της εκδρομής. Σε διαφορετική περίπτωση δε γίνεται επιστροφή λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής.


Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Για την καλύτερη διοργάνωση της εκδρομής μας, σας παρακαλούμε ολοκληρώστε την εγγραφή σας καταθέτοντας άμεσα την προκαταβολή 30%.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Απαραίτητα για την Εκδρομή


1. Ορειβατικά παπούτσια
2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή όπως κολάν, ορειβατικό παντελόνι, βερμούδα, γιλέκο, fleece, ισοθερμικό, ρούχα από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, t-shirt, αντιανεμικό, μπουφάν κλπ (ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες γίνεται λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εκδρομής)
4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως)
5. Ορειβατικό σακίδιο πλάτης για τις πεζοπορίες
6. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt
7. Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ
8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια
9. Μαγιό, πετσέτα (προαιρετικά για τους καταρράκτες και τις πηγές)
10. Καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό
11. Αντισηπτικό χεριών
12. Μάσκα προστασίας προσώπου


Σημείωση: Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζει η πολιτεία. Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Οι συμμετέχοντες αποδέχονται όλους τους όρους συμμετοχής του διοργανωτή, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ