+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

GREEN ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ - ΛΙΜΝΗ ΚΑΤΗ 11/10

GREEN ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ - ΛΙΜΝΗ ΚΑΤΗ 11/10

GREEN ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ – ΛΙΜΝΗ ΚΑΤΗ

🌿 Green Πεζοπορία Παλαιός Παντελεήμονας – Λίμνη Κατή || Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020


💯 Μία μονοήμερη περιπατητική εκδρομή από το γραφείο τουρισμού Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορικές εκδρομές και τον τουρισμό περιπέτειας, στον γραφικό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα και τις δασωμένες πλαγιές του Κάτω Ολύμπου! Μία υπέροχη διαδρομή σε κατάφυτο δάσος μέχρι την ορεινή τεχνητή Λίμνη του Κατή σε υψόμετρο 1340μ.! Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί με Green bus και με ιδιωτικά αυτοκίνητα!


✅ Παλαιός Παντελεήμονας


Ο Παλαιός Παντελεήμονας έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη Βόρεια Ελλάδα. Ο οικισμός είχε σχεδόν ερημώσει τη δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα.


Τη δεκαετία όμως του 1980 αναπαλαιώθηκε ριζικά και άρχισε η ταχεία τουριστική ανάπτυξή του. Αναπαλαιωμένα σπίτια και στενά πλακόστρωτα σοκάκια μαζί με τη γραφική πλατεία του οικισμού ταξιδεύουν τον επισκέπτη πολλά χρόνια πριν προσφέροντας την απόλυτη χαλάρωση!


✅ Λίμνη Κατή


Η Λίμνη Κατή ή Λίμνη του Κατή είναι μία ορεινή τεχνητή λίμνη (δημιουργήθηκε το 1997) στο νοτιοανατολικό Όλυμπο σε υψόμετρο 1340 μέτρων με συνολική επιφάνεια που φτάνει μέχρι και τα 9,5 στρέμματα περίπου όταν βρίσκεται σε πλήρωση.


Στο ξέφωτο της δασικής θέσης “Κατή” υπάρχει και πηγή, γνωστή ως η “Βρύση του Κατή”.


Το όνομά της, σημαίνει Τούρκος δικαστής (Κατής). Σύμφωνα με την παράδοση, κάποιος Τούρκος δικαστής, που δίκαζε τις υποθέσεις των κατοίκων των χωριών της περιοχής, κάθισε να ξαποστάσει στη βρύση και εκεί πέθανε πίνοντας από το παγωμένο της νερό. Έτσι και πήρε τελικά την ονομασία της.


💚 Πληροφορίες Εκδρομής


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην εκδρομή με τουριστικό πούλμαν (65% μέγιστη πληρότητα όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία), καθώς και με ιδιωτικά αυτοκίνητα.


Αναχώρηση του πούλμαν την Κυριακή 11/10 το πρωί. Αναλυτικά:


• 07.30 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (μπροστά στα Everest).
• 07.45 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο).
• 08.00 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica (διαγωνίως απέναντι από Media Markt).


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Θα πραγματοποιείται ενημέρωση κατά την είσοδό μας στο λεωφορείο, όπου θα καθόμαστε στις θέσεις μας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την ασφαλή διεξαγωγή της εκδρομής σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας όπως ορίζει η πολιτεία. Απαραίτητη η χρήση ατομικής μάσκας προσώπου.


Μετακίνηση με αυτοκίνητα:


Όσοι συμμετέχουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, η συνάντησή μας θα είναι στις 10.00 στο πάρκινγκ έξω από το χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα. Το γραφείο τουρισμού Green Oliver δε φέρει καμία ευθύνη για τη μετακίνηση και μεταφορά των συμμετεχόντων με ΙΧ.


Το συνολικό κόστος μετακίνησης ανά όχημα συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής είναι περίπου στα 30- 35 ευρώ.


🔎 Πληροφορίες Διαδρομής


Η πορεία μας θα ξεκινήσει από το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα σε υψόμετρο 620 μέτρων περίπου.


Το πρώτο χιλιόμετρο που θα περπατήσουμε είναι πάνω σε δασωμένο δρόμο που σταδιακά στενεύει όλο και περισσότερο.


Αφού φτάσουμε στη θέση “Γούβες”, θα μπούμε έπειτα σε πανέμορφο κατάφυτο μονοπάτι!


Τα χρώματα στην περιοχή που θα κινηθούμε είναι πραγματικά μαγικά και ξυπνούν τις παραμυθένιες αισθήσεις κάθε ονειροπόλου περιηγητή!


Προσεγγίζοντας τη θέση “Βαρδάκα” σε υψόμετρο 950 μέτρων, θα συναντήσουμε μία εγκατελειμμένη καλύβα, που κάποτε την είχε κάνει το Δασαρχείο της περιοχής για να καλύψει τις υλοτομικές ανάγκες.


Στο σημείο αυτό θα τερματιστεί η διαδρομή προς τα εμπρός για όσους θέλουν να περπατήσουν λιγότερο. Αφού απολαύσουν ένα διάλειμμα μέσα στο εντυπωσιακό δάσος, θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής προς τα πίσω μαζί με συνοδό ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι, αλλά φτάνοντας τελικά μέχρι την πλατεία του Παλαιού Παντελεήμονα!


Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε την ανάβασή μας κινούμενοι αρχικά προς τη θέση “Πεύκος”, από όπου θα στρίψουμε αριστερά πάνω στην πλαγιά για συνεχίσουμε την πορεία μας μέχρι να καταλήξουμε τελικά στη Λίμνη Κατή σε υψόμετρο 1340 μέτρων!


Η λίμνη μπορεί να είναι τεχνητή, αλλά έχει τόσο καλά αφομοιωθεί πλέον από το περιβάλλον, που θυμίζει λίγο από τις Δρακόλιμνες!


Λίγα μέτρα μετά τη λίμνη υπάρχει και η ομώνυμη βρύση του Κατή, που βρίσκεται εκεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των υλοτόμων και των πεζοπόρων.


Η επιστροφή μας θα πραγματοποιηθεί από την ίδια διαδρομή και θα καταλήξει στον οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα.


Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε σε ολόκληρο το ανάπτυγμά της προϋποθέτει καλή φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 15,5 χιλ. (μπρος – πίσω)
• Υψομετρική ανάβαση: 720 μ.
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 5.00 – 5.30 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2 (κλίμακα 1 – 5, καλή φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 11+ (απαραίτητη η συνοδεία γονέα)


Η σύντομη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε με όσους θέλουν να περπατήσουν λιγότερο προϋποθέτει μέτρια φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 6,5 χιλ. (μπρος – πίσω)
• Υψομετρική ανάβαση: 330 μ.
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 2.30 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 1+ (κλίμακα 1 – 5, μέτρια φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 7+ (απαραίτητη η συνοδεία γονέα)


Κάθε group μετά την ολοκλήρωση της πεζοπορίας θα έχει ελεύθερο χρόνο στον οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα για καφέ και φαγητό.


✔️ Πληροφορίες Συμμετοχής


Κόστος συμμετοχής / άτομο:


• Με πούλμαν: 22 ευρώ
• Με αυτοκίνητο: 10 ευρώ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται:


• Συνοδεία από επαγγελματίες, πιστοποιημένους και έμπειρους συνοδούς δραστηριοτήτων στη φύση με διεθνή πιστοποίηση πρώτων βοηθειών του γραφείου τουρισμού Green Oliver
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• ΦΠΑ


Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους παρακάτω ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected], με μήνυμα στη σελίδα Green Oliver ή καθημερινές 10.00 – 18.00 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534, ώστε να γίνει η κράτηση θέσης.


Για το πούλμαν:


Τις επόμενες ημέρες οι συμμετέχοντες καλούνται να πραγματοποιήσουν κατάθεση προκαταβολής 12 ευρώ για την επιβεβαίωση της συμμετοχής τους. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση ακυρώνεται. Εξόφληση στο πούλμαν.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.


Για τα αυτοκίνητα:


Η κατάθεση των 10 ευρώ μπορεί να γίνει εκ των προτέρων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή με απευθείας πληρωμή στο σημείο συνάντησης.


Στην κατάθεση μη ξεχνάτε να σημειώνετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Για την καλύτερη διοργάνωση της εκδρομής μας, σας παρακαλούμε πραγματοποιήστε έγκαιρα την εγγραφή σας εξοφλώντας το αντίτιμο.


Επιστροφή χρημάτων για ακύρωση συμμετοχής μπορεί να γίνει μέχρι και 4 ημέρες πριν από την ημέρα έναρξης της εκδρομής. Σε διαφορετική περίπτωση δε γίνεται επιστροφή λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της δραστηριότητας.


📌 Τι να έχω μαζί μου στην ημερήσια πεζοπορία


1. Ορειβατικά ή trail running παπούτσια
2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή όπως ορειβατικό παντελόνι, κολάν, γιλέκο, dri-fit ρούχα, t-shirt, αντιανεμικό, ελαφρύ μπουφάν κλπ (για τον καιρό ενημερώνουμε αναλυτικά λίγες ημέρες πριν την οργανωμένη εκδρομή)
4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως πάντα)
5. Σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα
6. Νερό 1,5 lt
7. Σνακ όπως σάντουιτς, πίτες, σοκολάτες, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, μπισκότα, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ
8. Χαρτομάντιλα
9. Αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, καπέλο
10. Αντισηπτικό χεριών
11. Μάσκα προσώπου (απαραιτήτως για το πούλμαν)

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ