+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
ΠΡΙΟΝΙΑ - ΕΝΙΠΕΑΣ - ΧΑΝΤΟΛΙΑ 26/03

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
ΠΡΙΟΝΙΑ - ΕΝΙΠΕΑΣ - ΧΑΝΤΟΛΙΑ 26/03

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ: ΠΡΙΟΝΙΑ – ΕΝΙΠΕΑΣ – ΧΑΝΤΟΛΙΑ 26/03

🌿 Πεζοπορία στον Όλυμπο: Πριόνια – Ενιπέας – Χαντόλια

📆 Κυριακή 26 Μαρτίου 2023


💯 Περνάμε άλλη μία αξέχαστη Κυριακή στην άγρια φύση, στον απόλυτο πεζοπορικό προορισμό, τον επιβλητικό Όλυμπο, ταξιδεύοντας με το Γραφείο Γενικού Τουρισμού & Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας! Αυτή τη φορά, αφήνουμε την πολύβουη ζωή της πόλης, για να επισκεφτούμε την κατοικία των 12 Θεών, που είναι γνωστή παγκοσμίως και ως το «Μυθικό Βουνό»! Πεζοπορούμε στα σπλάχνα του Ενιπέα και ακολουθούμε μία λιγότερο γνωστή διαδρομή, που μας ανεβάζει ψηλότερα στη χαρακτηριστική θέση Σταυρός, με θέα στο φαράγγι αλλά και στην Πιερική ακτή. Μία πορεία σε ένα τοπίο παρθένας ομορφιάς, δίπλα σε φουσκωμένα ορμητικά νερά, αλλά και πλάι στα επιβλητικά τοιχώματα του φαραγγιού που ορθώνονται κάθετα από πάνω μας! Στη συνέχεια θα μεταβούμε με το λεωφορείο μας στο γραφικό Λιτόχωρο, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο να επισκεφθούμε τα σύγχρονα καφενεία στην περιοχή του Νερόμυλου! Join the Green bus and be part of the Olympus trip!

 

✅ Όλυμπος


Ο Όλυμπος αποτέλεσε τον πρώτο Εθνικό Δρυμό της χώρας μας με Διάταγμα του 1938, το οποίο ήρθε να αντικαταστήσει το Σεπτέμβρη του 2022 ένα ισχυρότερο πλαίσιο προστασίας, αυτό του χαρακτηρισμού ως Εθνικού Πάρκου. Το 1981 επίσης η UNESCO τον ανακήρυξε «διατηρητέο μνημείο της παγκόσμιας βιόσφαιρας», ενώ ακόμη έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 ως «ζώνη ειδικής προστασίας» και ως «τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος».


Όμως κανένας χαρακτηρισμός δεν έχει καταφέρει να αποδώσει αυτό που αισθάνεται κανείς βαδίζοντας στα μονοπάτια του και αγναντεύοντας από τα βράχινα μπαλκόνια του! Με το ιδιαίτερο μικροκλίμα, τις 55 κορυφές πάνω από 2000 μ., την πλούσια βλάστηση και τους ευφάνταστους σχηματισμούς των πελώριων βράχων στα αλπικά μας προκαλεί αγέρωχος να τον εξερευνήσουμε!


Ενιπέας


Ο ποταμός Ενιπέας πηγάζει λίγο πιο πάνω από τη θέση Πριόνια, η οποία αποτελεί και την αφετηρία της πορείας μας. Διατρέχει και «σχίζει» με ορμή το βουνό μέχρι τη θέση Βύθος στο Λιτόχωρο για περίπου 10 χλμ., όπου χάνεται για να τροφοδοτήσει τους υπόγειους υδροφορείς και να γίνει ένα με το θαλασσινό νερό της Πιερικής ακτής. Έτσι, στο γεωγραφικό τόξο Κατερίνη – Πλαταμώνας απλώνονται γόνιμες πεδιάδες με φυτείες καπνού, αμπέλια, ακτινίδια και άλλες καλλιέργειες, αποτελώντας την κύρια πηγή εισοδήματος για πολλές οικογένειες.


Ο Ενιπέας, όπως και οι περισσότερες τοποθεσίες του βουνού, δεν θα μπορούσαν παρά να συνδέονται φυσικά με την ελληνική μυθολογία! Ο μύθος λοιπόν λέει πως ο Ενιπέας ήταν ένας πανέμορφος Θεός που ζούσε στο ποτάμι αυτό. Η Τυρώ, κόρη του Σαλμωνέα και της Αλκιδίκης, τον ερωτεύτηκε παράφορα και έκλαιγε συχνά στις όχθες του ποταμού, καθώς ο Ενιπέας δεν ανταποκρίνονταν στον έρωτά της. Ο θρήνος της Τυρούς ξύπνησε τον Ποσειδώνα, που ζήλεψε παράφορα και αποφάσισε να αφανίσει τον Ενιπέα και να την κάνει δική του. Έτσι, το ποτάμι «τρέχει» ασταμάτητα και ο Ενιπέας ψάχνει, καθυστερημένα πια, την αγάπη της Τυρούς.


💚 Πληροφορίες Πεζοπορικής Εκδρομής


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην εκδρομή με ιδιωτικό πούλμαν. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως ορίζει η πολιτεία.


Η πεζοπορία μας στον Όλυμπο θα ξεκινήσει από τη θέση Πριόνια σε υψόμετρο 1100 μ.


Ξεκινάμε εντοπίζοντας το μονοπάτι Ε4, που εισέρχεται στο ρου του φαραγγιού με ξύλινη γέφυρα, μία από τις πολλές που συναντά κανείς στην κάθοδό του προς το Λιτόχωρο. Περνάμε στην απέναντι όχθη και κινούμαστε παράλληλα με το ορμητικό ποτάμι στο δεξί πρανές του, ακούγοντας το χαρακτηριστικό τραγούδι του!


Περνάμε στην αντίπερα όχθη ακόμα μία φορά και συνεχίζουμε να κινούμαστε με τη συντροφιά του νερού και της παρόχθιας βλάστησης, μέχρι να βρεθούμε δίπλα σε εντυπωσιακούς καταρράκτες!


Πολύ σύντομα βλέπουμε την ανακαινισμένη Μονή Αγίου Διονυσίου να ορθώνεται μεγαλόπρεπης στα αριστερά μας.


Συνεχίζουμε και πάλι απέναντι, φτάνοντας σε λίγο στο «Άγιο Σπήλαιο», εκεί όπου ασκήτευσε ο Άγιος Διονύσιος. Κάνουμε ένα διάλειμμα, παίρνουμε δυνάμεις και ακολουθούμε το καταπράσινο μονοπάτι μέσα σε εκπληκτική φύση!


Περνάμε το ποτάμι από ξύλινη γέφυρα για τέταρτη φορά. Απολαμβάνουμε το μεγαλείο του Ολύμπου με τη χαρακτηριστική μορφολογία του, που πραγματικά συναρπάζει κάθε πεζοπόρο και φυσιολάτρη!


Εδώ, ξεκινάει η κύρια ανάβασή μας στο πρανές του φαραγγιού με προορισμό τη θέση Χαντόλια, ακολουθώντας πανέμορφο μονοπάτι. Έτσι, ανεβοκατεβαίνοντας ομαλά στην πλαγιά και έχοντας στα δεξιά μας θέα που κόβει την ανάσα, οδηγούμαστε σιγά σιγά στη θέση Σταυρός, όπου είναι ο τερματισμός της πεζοπορίας μας.


Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι μετρίου βαθμού δυσκολίας και απευθύνεται σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 10,5 χιλ. (διάσχιση)

• Συνολική υψομετρική ανάβαση: 330 μ.

• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας (με τις στάσεις): 4.00 – 4.30 ώρες

• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2 (κλίμακα 1 – 5, καλή φυσική κατάσταση)

• Κατάλληλο για παιδιά: 10+ (απαραίτητη η συνοδεία από γονέα/κηδεμόνα)


Μετά την ολοκλήρωση της πεζοπορικής διαδρομής μας, θα μεταβούμε με το λεωφορείο στο Λιτόχωρο, όπου θα έχουμε χρόνο για καφέ, φαγητό ή βόλτα στα γραφικά στενά της γραφικής κωμόπολης και στις ομαλές όχθες του ποταμού.


Αναχώρηση στις 18.15 και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 19.30, όπου θα πραγματοποιήσουμε στάσεις σε όλα τα σημεία αναχωρήσεων.


🔎 Πρόγραμμα Αναχωρήσεων


Αναχώρηση του πούλμαν την Κυριακή 26/03 το πρωί. Αναλυτικά:


• 08.00 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (μπροστά στα Everest). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3WhJ9cg
• 08.15 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3iKfbzM
• 08.30 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica μπροστά από το ανοικτό πάρκινγκ (διαγωνίως απέναντι από Media Markt). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3ISRxvG


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


👌 Πληροφορίες Συμμετοχής


• 22€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:


• Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
• Επαγγελματίες, πιστοποιημένοι, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• ΦΠΑ


✔️ Πώς Κάνετε Κράτηση

 

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected] ή καθημερινές 09.30 – 17.30 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534, ώστε να γίνει η κράτηση θέσης, που επιβεβαιώνεται με την κατάθεση 22€ τις επόμενες 3 εργάσιμες ημέρες.

 

Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται μέχρι και 21 Μαρτίου 2023. Από 22 Μαρτίου και έπειτα δε γίνεται καμία επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής. Μεταφορές χρημάτων σε επόμενη εκδρομή μπορούν να γίνουν μέχρι και 21 Μαρτίου 2023.

 

Τρόποι Πληρωμής Εδώ


Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

📌 Απαραίτητα για την Εκδρομή


1. Ορειβατικά μποτάκια
2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή όπως ορειβατικό παντελόνι, κολάν, γιλέκο, ρούχα από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, ισοθερμικό, fleece, μπουφάν κλπ
5. Σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα
6. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt
7. Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ
8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια
9. Είδη προσωπικής υγιεινής και αντισηπτικό χεριών
10. Μάσκα προστασίας προσώπου (προαιρετικά)
11. Αλλαξιά ρούχων και κάλτσες, που αφήνουμε μέσα στο λεωφορείο μας


Σημαντικές Παρατηρήσεις:


• Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζει η πολιτεία.
• Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
• Οι συμμετέχοντες αποδέχονται όλους τους όρους συμμετοχής του διοργανωτή, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ