+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 10:00 - 18:00
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΤΥΜΦΗΣ 26/08 - 28/08

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΤΥΜΦΗΣ 26/08 - 28/08

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΤΥΜΦΗΣ 26-28.08

🌿 Πεζοπορία στη Δρακόλιμνη και την κορυφή της Τύμφης || 26 – 28 Αυγούστου 2022


💯 Μία νέα οργανωμένη εκδρομή από το Γραφείο Γενικού Τουρισμού & Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας, σε ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη της Ελλάδας, την ξακουστή Δρακόλιμνη και την κορυφή της Τύμφης! Μία εκδρομή πεζοπορίας σε αλπικό πεδίο με διαμονή στο καταφύγιο της Αστράκας, που απευθύνεται στους λάτρεις της εξερεύνησης, αλλά και σε όσους νοσταλγούν και ονειρεύονται ακόμη δράκους και νεράιδες! Join the Green bus now, για ένα γνήσιο ορειβατικό ταξίδι και μία ανεπανάληπτη εμπειρία στα βουνά της Ηπείρου!


Τύμφη


Η Τύμφη, αλλιώς γνωστή και ως «Γκαμήλα» ή «Βουνό του Παπίγκου», βρίσκεται στην Ήπειρο στην περιοχή του Ζαγορίου και έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973 και προστατευμένος βιότοπος του δικτύου Natura 2000. Ο ορεινός όγκος οριοθετείται από τον ποταμό Αώο, τον Βοϊδομάτη που ρέει μέσα από το φαράγγι του Βίκου και νότια από το ρέμα του Γυφτόκαμπου.


Οι κορυφές της, βγαλμένες σα να είναι από μυθιστόρημα του Τόλκιν, διαδέχονται η μία την άλλη και συγκλονίζουν! Με ψηλότερες από αυτές την Γκαμήλα (2.497 μέτρα), την Γκούρα (2.467 μέτρα) και την Αστράκα (2.432 μέτρα).


Οι πλαγιές της είναι κυρίως άδενδρες σε μεγάλο υψόμετρο και χαρακτηρίζονται από έντονο ανάγλυφο, ενώ στα οροπέδια της σχηματίζονται εποχικές και αλπικές λίμνες, με πιο φημισμένη την ονειρεμένη Δρακόλιμνη της Τύμφης!


Δρακόλιμνη Τύμφης


Η Δρακόλιμνη βρίσκεται σε αλπικό λιβάδι της Τύμφης σε υψόμετρο 2.050 μ., ενώ απλώνεται σε ελλειψοειδές σχήμα σε έκταση περίπου 8 στρεμμάτων δίπλα στον γκρεμό, πάνω από τον Αώο ποταμό!


Στα νερά της φιλοξενεί μάλιστα τους αλπικούς Τρίτωνες, που είναι λες και έχουν ξεπηδήσει μόλις μέσα από παραμύθια! Οι Τρίτωνες είναι προστατευόμενο είδος, γι’ αυτό και απαγορεύεται αυστηρά το μπάνιο στη Δρακόλιμνη.


Σύμφωνα με την επιστήμη, οι Δρακόλιμνες είναι απομεινάρια των παγετώνων, ενώ σύμφωνα με το μύθο στις Δρακόλιμνες της Τύμφης και του Σμόλικα κατοικούσαν δύο δράκοι, που είχαν τόσο μεγάλη έχθρα μεταξύ τους, που όταν αγρίευαν, πετούσαν βράχους ο ένας στον άλλον!


💚 Πρόγραμμα Εκδρομής


1η ημέρα


Αναχώρηση με πούλμαν την Παρασκευή 26/08 για ένα τριήμερο πεζοπορίας και περιπέτειας!


Αναλυτικά οι αναχωρήσεις μας:


• 07.00 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (μπροστά στα Everest).
• 07.15 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο).
• 07.30 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica μπροστά από το ανοικτό πάρκινγκ (διαγωνίως απέναντι από Media Markt).


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Το ορειβατικό ταξίδι μας προς το ζωντανό μύθο έχει μόλις ξεκινήσει και αναμένεται συναρπαστικό!


Πρώτη στάση μας στο φημισμένο χωριό της Αρίστης, στο δυτικό Ζαγόρι, με τα πανέμορφα πετρόχτιστα σπίτια πάνω στις δασωμένες πλαγιές και την εντυπωσιακή θέα προς τις βουνοκορφές της Τύμφης!


Εκεί θα έχουμε χρόνο μίας ώρας να σουλατσάρουμε στα στενοσόκακα του χωριού, αλλά και να απολαύσουμε καφέ, πίτες και γλυκά του κουταλιού στην παραδοσιακή πλατεία της Αρίστης!


Στη συνέχεια ακολουθώντας τον χαρακτηριστικό φιδίσιο δρόμο, θα ανηφορίσουμε με το πούλμαν μέχρι το Μεγάλο Πάπιγκο, χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων, ακριβώς κάτω από τη σκιά της επιβλητικής Γκαμήλας!


Με τον ενθουσιασμό να ξεχειλίζει και την όρεξη να περισσεύει, θα φορέσουμε τα ορειβατικά σακίδια με όλα τα πράγματά μας και θα ξεκινήσουμε από εκεί την πεζοπορία μας πρώτα προς το Μικρό Πάπιγκο και έπειτα την ανάβασή μας προς το ορειβατικό καταφύγιο της Αστράκας, που στέκεται σκαρφαλωμένο στα 1950 μέτρα!


Θα ακολουθήσουμε ορειβατικό μονοπάτι μέσα σε δάσος αρχικά, περνώντας την εκκλησία του Ταξιάρχη στο Μικρό Πάπιγκο και τις χαρακτηριστικές βρύσες «Αβραγόνιος» και «Αντάλκη». Καθώς ανεβαίνουμε ψηλότερα, θα εισέλθουμε στο αλπικό ανάγλυφο, ενώ θα απολαύσουμε τη μαγική θέα προς τις κορυφές της Τύμφης που κόβουν την ανάσα!


Η γλυκιά ανηφόρα, που θα μας κρυφοχαμογελάει κάθε λίγο, θα είναι το προσωπικό challenge για τον καθένα, μέχρι να φτάσουμε τελικά στο καταφύγιο της Αστράκας, όπου θα γευματίσουμε και θα διανυκτερεύσουμε!


Η πορεία που θα ακολουθήσουμε προϋποθέτει πολύ καλή φυσική κατάσταση. Κινείται από υψόμετρο περίπου 950 μ. μέχρι τα 1950 μ.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 8,5 χιλ. (διάσχιση)
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 4.30 – 5.30 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2+ (κλίμακα 1 – 5, πολύ καλή φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 12+ (απαραίτητη η συνοδεία από ενήλικα)


2η ημέρα


Το Σάββατο το πρωί θα χωριστούμε σε δύο group για τις πεζοπορίες μας!


Group 1o


Εμείς εδώ είμαστε οι πιο φιλόδοξοι πεζοπόροι της εκδρομής! Αφού πάρουμε το πρωινό μας, θα ακολουθήσουμε διαδρομή προς την υψηλότερη κορυφή της Τύμφης, την Γκαμήλα στα 2.497 μέτρα!


Κινούμενοι αρχικά στο μονοπάτι Ο3, θα στρίψουμε στη διασταύρωση προς τη Γκαμήλα ακολουθώντας μία ανηφορική πορεία που περνάει και δίπλα από απολιθωμένα δέντρα! Η διαδρομή προς την κορυφή εναλλάσσεται και μας αποκαλύπτει τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της, πότε εντυπωσιακούς βράχους πότε ειδυλλιακά και απόμερα λιβαδάκια, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μας!


Και φτάνοντας τελικά στην κορυφή, θα ζήσουμε μία στιγμή πραγματικά μοναδική, που θα είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών μας για την ανάβαση σχεδόν στα 2.500 μέτρα!


Ανεπανάληπτη θέα προς την άγρια κορυφογραμμή της Τύμφης, τη Δρακόλιμνη από ψηλά, την εντυπωσιακή Τραπεζίτσα, τη χαράδρα του Αώου, μέχρι και το Γεροσμόλικα στα ανατολικά!


Έπειτα, θα ακολουθήσουμε αρχικά την ίδια πορεία προς το καταφύγιο της Αστράκας, χωρίς όμως να ανεβούμε σε αυτό, αλλά θα ακολουθήσουμε τώρα διαδρομή μέσα από τη «Λάκα Τσουμάνη», από όπου θα συνεχίσουμε για λίγο ανηφορικά μέχρι να βγούμε στη Δρακόλιμνη! Ένα ακόμη εκπληκτικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς στα 2.050 μ., όπου θα αράξουμε για να το απολαύσουμε!


Από εκεί θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για το καταφύγιο, όπου θα είμαστε πίσω τις απογευματινές ώρες.


Η πορεία που θα ακολουθήσουμε εναλλάσσεται, με τμήματά της να είναι πότε ανηφορικά και πότε κατηφορικά, ενώ προϋποθέτει πολύ καλή φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 16 χιλ. (συνδυασμός μονοπατιών)
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 6 – 7 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2+ (κλίμακα 1 – 5, πολύ καλή φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 12+ (απαραίτητη η συνοδεία από ενήλικα)


Group 2o


Θα σηκωθούμε άνετα απολαμβάνοντας το πρωινό μας στο καταφύγιο! Και στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε διαδρομή προς τη φημισμένη Δρακόλιμνη της Τύμφης σε υψόμετρο 2.050 μέτρων!


Αρχικά το μονοπάτι μας χάνει υψόμετρο μέχρι να συναντήσει την εποχική λίμνη με το όνομα «Λάκα Τσουμάνη», από όπου και συνεχίζει ανηφορικά μέχρι τη Δρακόλιμνη!


Όταν φτάσουμε στη Δρακόλιμνη, εκεί είναι που θα μας κοπεί η ανάσα! Θα θαυμάσουμε το μεγαλείο της φύσης, που πραγματικά είχε μεγάλα κέφια για να συνθέσει αυτό το σπάνιο φαινόμενο που ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία, τη Δρακόλιμνη της Τύμφης! Ενώ φυσικά θα έχουμε άφθονο χρόνο για χαλάρωση σε αυτό το μαγικό τοπίο, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα και την απίστευτη θέα προς τις κορυφές «Αστράκα» και «Πλόσκος»!


Για την επιστροφή μας θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδρομή προς τα πίσω μέχρι το καταφύγιο της Αστράκας.


Η πορεία που θα ακολουθήσουμε προϋποθέτει ικανοποιητική φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 6 χιλ. (μπρος / πίσω)
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 2.30 – 3 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 1+ (κλίμακα 1 – 5, ικανοποιητική φυσική κατάσταση)


Το απόγευμα όλοι παρέα θα συναντηθούμε και πάλι στο καταφύγιο για να γευματίσουμε μαζί συζητώντας για τις μοναδικές εμπειρίες της συναρπαστικής ημέρας μας στη Δρακόλιμνη και την κορυφή της Τύμφης!


3η ημέρα


Το Green Oliver πεζοπορικό τριήμερό μας δεν έχει τελειώσει ακόμη!


Αφού πάρουμε το πρωινό μας και χαρούμε το 2ο ξύπνημά μας στο καταφύγιο της Αστράκας, θα κατηφορίσουμε ακολουθώντας το μονοπάτι της 1ης ημέρας, αλλά τώρα θα κάνουμε στάση στο Μικρό Πάπιγκο για καφέ με θέα τη μεγαλοπρεπή Τύμφη που μόλις αφήσαμε πίσω μας! Ενώ θα έχουμε χρόνο ακόμη να περιηγηθούμε στα πετρόχτιστα γραφικά σοκάκια!


Έπειτα, θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς το Μεγάλο Πάπιγκο, όπου θα καθίσουμε για να απολαύσουμε το εκπληκτικό ηπειρώτικο φαγητό και τα λαχταριστά γλυκά!


Η πορεία που θα ακολουθήσουμε σήμερα προϋποθέτει καλή φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 8,5 χιλ. (διάσχιση)
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 3 – 3.30 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 1+/2 (κλίμακα 1 – 5, καλή φυσική κατάσταση)


Αναχώρηση με το πούλμαν από το Μεγάλο Πάπιγκο γύρω στις 16.00 και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη ως τις 21.00, όπου θα πραγματοποιηθούν στάσεις σε όλα τα σημεία αναχωρήσεων.


✔️ Πληροφορίες Συμμετοχής


• Στο καταφύγιο/άτομο: 172€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ
• Σε σκηνή/άτομο: 148€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Προσφορά Early Bird -10%


• Στο καταφύγιο/άτομο: 155€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ
• Σε σκηνή/άτομο: 134€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Απαραίτητη προϋπόθεση της Early Bird προσφοράς είναι η προεξόφληση όλου του ποσού μέχρι 31 Μαρτίου 2022 χωρίς δικαίωμα ακύρωσης συμμετοχής και επιστροφής χρημάτων. Εξαιρείται η περίπτωση ακύρωσης της εκδρομής από το ίδιο το τουριστικό γραφείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή όλου του ποσού.


Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται:


• Μεταφορά με ιδιωτικό πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
• 2 διανυκτερεύσεις στο καταφύγιο της Αστράκας στα 1950 μ.
Επαγγελματίες, πιστοποιημένοι, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• ΦΠΑ


Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται:


• Διατροφή, προσωπικά έξοδα, αχθοφορικά
• Ότι δεν αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα


Σημαντικές Παρατηρήσεις:

 

• Το καταφύγιο διαθέτει δωμάτια με κουκέτες, όπου συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν 50 άτομα. 
• Στο καταφύγιο υπάρχουν τουαλέτες, όπως και ντουζιέρες με κρύο νερό.
• Οι συμμετέχοντες με σκηνή έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις τουαλέτες και τις ντουζιέρες του καταφυγίου.
• Οι συμμετέχοντες με σκηνή πρέπει να φέρουν δική τους σκηνή βουνού, που πρέπει να την κουβαλήσουν μέχρι το καταφύγιο.


✔️ Πώς Κάνετε Κράτηση


Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας παρακάτω στη φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected], με μήνυμα στη σελίδα Green Oliver ή καθημερινές 10.00 – 18.00 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534. Το τμήμα κρατήσεων θα επικοινωνήσει ακολούθως μαζί σας.


Η κράτηση της θέσης επιβεβαιώνεται με την κατάθεση προκαταβολής 60€ τις επόμενες 5 εργάσιμες ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση η θέση απελευθερώνεται αυτόματα.


Η προκαταβολή μπορεί να επιστραφεί μέχρι και 29 Απριλίου 2022. Αφού παρέλθει η συγκεκριμένη ημερομηνία, η προκαταβολή δεν επιστρέφεται παρά μόνο σε περίπτωση ακύρωσης της εκδρομής από το ίδιο το τουριστικό γραφείο.


Εξόφληση του υπόλοιπου ποσού συμμετοχής στην εκδρομή το αργότερο μέχρι 18 Ιουλίου 2022. Μετά την 18η Ιουλίου δε γίνεται καμία επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής (σημείωση: η προκαταβολή μπορεί να επιστραφεί μέχρι και 29 Απριλίου 2022).


Τρόποι Πληρωμής Εδώ


Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


🔎 Απαραίτητα Για Την Εκδρομή


1. Ορειβατικά παπούτσια
2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή όπως ορειβατικό παντελόνι, κολάν, βερμούδα, σορτς, γιλέκο, fleece, ισοθερμικό, ρούχα από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, t-shirt, αντιανεμικό, μπουφάν κλπ (ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες γίνεται λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εκδρομής)
4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως)
5. Ορειβατικό σακίδιο πλάτης για τις πεζοπορίες
6. Παγούρι ή μπουκάλι νερού 1,5 lt
7. Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ

Σημείωση: Στο καταφύγιο υπάρχει οργανωμένη κουζίνα, όπου σερβίρετε πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, καθώς επίσης νερό και λίγα σνακ.

8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια, αντισηπτικό χεριών
9. Είδη προσωπικής υγιεινής, σαπούνι, πετσέτα
10. Σεντόνι, μαξιλαροθήκη, sleeping bag, σαγιονάρες
11. Μάσκα προστασίας προσώπου
12. Ταυτότητα
13. Καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό
14. Μαγιό (προαιρετικά, ίσως «κλέψουμε» λίγο χρόνο για βουτιά σε βάθρες ή ποτάμι)


Σημαντικές Παρατηρήσεις:

 

• Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Το τουριστικό γραφείο μας δε φέρει καμία ευθύνη, εάν κάποιος/κάποια συμμετέχων/ουσα δεν επιθυμεί να συμμορφωθεί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν κατά τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της εκδρομής. Όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν να ακολουθούν τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τη συμμετοχή τους στην εκδρομή.


• Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί μερικώς αναλόγως των καιρικών συνθηκών.


• Η συμμετοχή σε οποιοδήποτε οργανωμένο ταξίδι του τουριστικού γραφείου µας προϋποθέτει την προσεκτική μελέτη του προγράμματος του συγκεκριμένου ταξιδιού και σημαίνει την ανεπιφύλακτη αποδοχή από τον πελάτη όλων των όρων συμμετοχής, όπως αναφέρονται κατά περίπτωση στην κάθε εκδρομή μας και πάντα στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ