+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 09:30 - 17:30
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΟΛΥΜΠΟΣ: ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ 20/05

ΟΛΥΜΠΟΣ: ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ 20/05

ΟΛΥΜΠΟΣ: ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ 20/05

🌿 Green Πεζοπορία στον Όλυμπο: Άγ. Απόστολοι – Καταφύγιο Κρεβάτια – Παπά Ρέμα

📆 Σάββατο 20 Μαΐου 2023


💯 Μία πεζοπορική εκδρομή για δυνατά Greenoliverakia σε παρθένα και άγρια φύση, στον απόλυτο πεζοπορικό προορισμό, τον επιβλητικό Όλυμπο! Αυτό το Σάββατο το Γραφείο Γενικού Τουρισμού & Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας, επισκέπτεται την κατοικία των 12 Θεών, γνωστή παγκοσμίως και ως το «Μυθικό Βουνό», για μία διαφορετική και challenging εξερεύνηση στο Μεγάλο Κύκλο του Παπά! Εκεί όπου φουσκωμένα ορμητικά νερά, πλούσια βλάστηση και βραχώδη περάσματα συνθέτουν ένα τοπίο βγαλμένο από το πιο μαγικό παραμύθι! Μία απαιτητική, κυκλική, χορταστική πορεία στις όχθες του καταπράσινου φαραγγιού ιδανική για απόλαυση και ξενοιασιά στην ανθισμένη φύση του Μάη! Join the Green bus and be part of the Olympus trip με την πιο fun πεζοπορική παρέα της Βόρ. Ελλάδας και επαγγελματίες πιστοποιημένους συνοδούς!

 

🌲 Όλυμπος


Ο Όλυμπος αποτέλεσε τον πρώτο Εθνικό Δρυμό της χώρας μας με Διάταγμα του 1938, το οποίο ήρθε να αντικαταστήσει το Σεπτέμβρη του 2022 ένα ισχυρότερο πλαίσιο προστασίας, αυτό του χαρακτηρισμού ως Εθνικού Πάρκου. Το 1981 επίσης η UNESCO τον ανακήρυξε «διατηρητέο μνημείο της παγκόσμιας βιόσφαιρας», ενώ ακόμη έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 ως «ζώνη ειδικής προστασίας» και ως «τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος».


Όμως κανένας χαρακτηρισμός δεν έχει καταφέρει να αποδώσει αυτό που αισθάνεται κανείς βαδίζοντας στα μονοπάτια του και αγναντεύοντας από τα βράχινα μπαλκόνια του! Με το ιδιαίτερο μικροκλίμα, τις 55 κορυφές πάνω από 2000 μ., την πλούσια βλάστηση και τους ευφάνταστους σχηματισμούς των πελώριων βράχων στα αλπικά μας προκαλεί αγέρωχος να τον εξερευνήσουμε!


💚 Πληροφορίες Πεζοπορικής Εκδρομής


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην εκδρομή με ιδιωτικό πούλμαν και ΙΧ. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως ορίζει η πολιτεία.


Η πεζοπορία μας στον Όλυμπο θα ξεκινήσει από τη θέση Άγιοι Απόστολοι, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΕΟΣ Βροντούς, σε υψόμετρο 380 μ.


Ακολουθούμε το πετρώδες μονοπάτι, που ανηφορικά θα μας οδηγήσει, μετά από 4 χιλ. περίπου, στο καταφύγιο Κρεβάτια σε υψόμετρο 1005 μ.


Στην πορεία μας προς το καταφύγιο έχουμε μοναδική θέα στο φαράγγι με τα καταπράσινα βραχώδη πρανή, ενώ πίσω μας θα βρίσκεται η θάλασσα και η Πιερική ακτή!


Περνάμε από τρία διαδοχικά πετρολίβαδα, που από ψηλά παίρνουν περίτεχνα το σχήμα καρδιάς! Από τη διαδρομή μας δε λείπει και η θέα στις ψηλές ορθοπλαγιές και τις κόψεις της άγριας βόρειας πλευράς του Ολύμπου!


Φτάνουμε στο Καταφύγιο Κρεβάτια μετά από περίπου 1.30 – 2.00 ώρες και κάνουμε την πρώτη μας μεγάλη στάση, για να απολαύσουμε με την άνεσή μας την ιδιαίτερη αυτή τοποθεσία και να χορτάσουμε το βουνίσιο αέρα, πριν μπούμε στην καρδιά του φαραγγιού!


Ακολουθούμε στη συνέχεια κατηφορικό πλέον μονοπάτι, που μας οδηγεί προς το Παπά Ρέμα και απολαμβάνουμε τα παιχνίδια του φωτός μέσα από τα επιβλητικά πεύκα και τους ευφάνταστους σχηματισμούς των βράχων!


Μετά από 3 χιλ. περίπου φτάνουμε στην κοίτη του ρέματος Παπά και περνάμε πάνω από τα ορμητικά νερά, που τροφοδοτούνται από το λιώσιμο του χιονιού στο Οροπέδιο των Μουσών! Καλό είναι να έχουμε και μία μικρή πετσέτα μαζί μας, σε περίπτωση που τα νερά είναι αρκετά φουσκωμένα και χρειαστεί να βγάλουμε τα παπούτσια μας για να περάσουμε πιο εύκολα.


Πεζοπορούμε πια στην απέναντι πλευρά του φαραγγιού και σύντομα συναντάμε και άλλες μικρές ρεματιές με πεντακάθαρα νερά!


Συνεχίζουμε την πορεία μας αποκλειστικά στην αντίπερα όχθη, με προορισμό την τοποθεσία Σπηλιές, όπου θα φτάσουμε μετά από 3,5 χιλ. παιχνιδιάρικης πορείας, ανηφορίζοντας και κατηφορίζοντας στο πρανές του ρέματος. Εκεί, θα ξαποστάσουμε κάτω από μεγάλη βραχοσκεπή, στα «σπλάχνα» του βουνού!


Από τις Σπηλιές θα χρειαστούμε άλλα 2,5 χιλ. κατηφορικής πορείας, για να καταλήξουμε στο σημείο αφετηρίας και τερματισμού, το καταφύγιο του ΕΟΣ Βροντούς. Εκεί θα έχουμε και πάλι σύντομο χρόνο ξεκούρασης, μέχρι να ανασυνταχθούμε και να αναχωρήσουμε για Θεσσαλονίκη.


Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε έχει σημαντική υψομετρική ανάβαση και απευθύνεται σε άτομα με πολύ καλή φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 13 χιλ. (κυκλική)
• Συνολική υψομετρική ανάβαση: 800 μ.
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας (με τις στάσεις): 5.30 – 6.30 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2+ (κλίμακα 1 – 5, πολύ καλή φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 13+ (απαραίτητη η συνοδεία από γονέα/κηδεμόνα)


Αναχώρηση γύρω στις 17.00 – 17.30 και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη ως τις 19.00 – 19.30, όπου θα πραγματοποιήσουμε στάσεις σε όλα τα σημεία αναχωρήσεων.


🔎 Πρόγραμμα Αναχωρήσεων


Αναχώρηση του πούλμαν το Σάββατο 20/05 το πρωί. Αναλυτικά:


• 07.30 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (μπροστά στα Everest). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3WhJ9cg
• 07.45 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3iKfbzM
• 08.00 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica μπροστά από το ανοικτό πάρκινγκ (διαγωνίως απέναντι από Media Markt). Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3ISRxvG


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Μετακίνηση με αυτοκίνητα:


Για όσες και όσους συμμετέχουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, η συνάντησή μας θα είναι στις 10.00 στο Καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Βροντούς. Ακριβές σημείο συνάντησης: bit.ly/3zLszsu . Το γραφείο τουρισμού Green Oliver δε φέρει καμία ευθύνη για τη μετακίνηση και μεταφορά των συμμετεχόντων με ΙΧ.


👌 Πληροφορίες Συμμετοχής


• Με ιδιωτικό λεωφορείο: 22€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:


• Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
• Επαγγελματίες, πιστοποιημένοι, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• ΦΠΑ


Για όσους συμμετέχουν με IX το κόστος / άτομο είναι 12€.


✔️ Πώς Κάνετε Κράτηση


Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected] ή καθημερινές 09.30 – 17.30 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534, ώστε να γίνει η κράτηση θέσης, που επιβεβαιώνεται με την κατάθεση 22€ τις επόμενες 3 εργάσιμες ημέρες.


Για όσες και όσους συμμετέχουν με ΙΧ η δήλωση συμμετοχής στην εκδρομή και η προεξόφληση είναι απαραίτητη. Το κόστος ανά άτομο είναι 12€.


Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται μέχρι και 16 Μαΐου 2023. Από τις 17 Μαΐου 2023 και έπειτα δε γίνεται καμία επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής. Μεταφορές χρημάτων σε επόμενη εκδρομή μπορούν να γίνουν μέχρι και 16 Μαΐου 2023.


Τρόποι Πληρωμής Εδώ


Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


📌 Απαραίτητα για την Εκδρομή


1. Ορειβατικά μποτάκια ή trail running παπούτσια (απαραιτήτως)
2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά, αλλά χρήσιμα)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή όπως ορειβατικό παντελόνι, κολάν, γιλέκο, ρούχα από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, ισοθερμικό, t-shirt, μπουφάν κλπ
4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως πάντα)
5. Σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα
6. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt
7. Επαρκή σνακ για όλη την ημέρα, όπως σάντουιτς, τάπερ με φαγητό, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ (το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει φαγητό σε ταβέρνα)
8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια
9. Είδη προσωπικής υγιεινής και αντισηπτικό χεριών
10. Μάσκα προστασίας προσώπου (προαιρετικά)
11. Καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό
12. Μικρή πετσέτα (απαραιτήτως)
13. Αλλαξιά ρούχων και κάλτσες, που αφήνουμε μέσα στο λεωφορείο μας


Σημαντικές Παρατηρήσεις:

 

• Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζει η πολιτεία.
• Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
• Οι συμμετέχοντες αποδέχονται όλους τους όρους συμμετοχής του διοργανωτή, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ