+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 10:00 - 18:00
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Espa Banner
Espa Banner

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ
ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ 19/11

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ
ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ 19/11

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ 19.11

🌿 Green Πεζοπορία στην Κοιλάδα των Τεμπών || Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

 

💯 Μία ακόμη Σαββατιάτικη μονοήμερη εκδρομή πεζοπορίας και εξερεύνησης από το Γραφείο Γενικού Τουρισμού & Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας, αυτή τη φορά στη γοητευτική κοιλάδα των Τεμπών! Μία αγαπημένη διαδρομή σε ένα εξαιρετικό μονοπάτι, που δικαίως θεωρείται ως ένα από τα ομορφότερα της Θεσσαλίας, με τις εικόνες να εναλλάσσονται η μία μετά την άλλη και πραγματικά να συναρπάζουν! Join the Green bus and be part of the nature trip με την ωραιότερη πεζοπορική παρέα της Βόρ. Ελλάδας και επαγγελματίες πιστοποιημένους συνοδούς!

 

Η Κοιλάδα των Τεμπών


Η Κοιλάδα των Τεμπών εκτείνεται ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα (Κίσσαβος). Έχει μήκος 10 χιλ. περίπου, ενώ στο στενότερο σημείο της σχηματίζεται φαράγγι με πλάτος 25 μ. και βάθος 500 μ. Στο εσωτερικό της ρέει ο ποταμός Πηνειός, ο οποίος στη συνέχεια εκβάλλει στο Αιγαίο.


Τα Τέμπη αποτελούν το κύριο πέρασμα από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία και γι’ αυτό τον λόγο η περιοχή είχε μεγάλη σημασία από την αρχαιότητα. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας λέγονταν και «Μπαμπά».


💚 Πληροφορίες Εκδρομής


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην εκδρομή με ιδιωτικό πούλμαν και ΙΧ. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως ορίζει η πολιτεία.


Θα μεταβούμε στην κοιλάδα των Τεμπών, όπου όλοι μαζί θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας!


Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε στο ξεκίνημά της είναι εκπληκτική και κινείται για 2,5 χιλ. δίπλα στον Πηνειό μέσα σε πυκνή βλάστηση ανάμεσα από τεράστια αιωνόβια πλατάνια, ενώ διασχίζει και εγκαταλελειμμένες σήραγγες που πραγματικά εντυπωσιάζουν!


Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε μονοπάτι, που αρχίζει να ανεβαίνει τώρα και για 700 περίπου μέτρα γίνεται λίγο απότομο και πιο απαιτητικό. Η κλίση όμως σιγά σιγά θα γλυκαίνει, καθώς θα πλησιάζουμε προς στις παρυφές του βράχου σε υψόμετρο περίπου 400 μ., που ορθώνεται κατά μήκος της κοιλάδας των Τεμπών. Εκεί, η θέα προς τον κάμπο της Θεσσαλίας, την Όσσα και το ποτάμι είναι μαγευτική!


Εδώ είναι που η διαδρομή μας συναντάει τώρα και ένα παλαιό πέρασμα, γνωστό και με το όνομα «Κλέφτικο», το οποίο θα ακολουθήσουμε! Το μονοπάτι αυτό ένωνε τη Μακεδονία με τη Θεσσαλία, διότι πριν γίνει η σιδηροδρομική γραμμή και ο δημόσιος δρόμος, η κοιλάδα ήταν πραγματικά απροσπέλαστη!


Στη νεότερη ιστορία το «Κλέφτικο» χρησιμοποιήθηκε από τους αντάρτες! Στις 23 Φλεβάρη του 1944 από το σημείο αυτό κατέβηκε στα στενά της κοιλάδας, στις γραμμές του τραίνου, και ο κορυφαίος Λαρισαίος σαμποτέρ του ΕΛΑΣ Αντώνης Αγγελούλης (Βρατσάνος), που ανατίναξε το εξπρές του Γ’ Ραιχ (γερμανικής αμαξοστοιχίας που κατευθυνόταν στο Ανατολικό Μέτωπο). Μνημείο για την δράση αυτή του Βρατσάνου και των συντρόφων του είναι στημένο μέσα στην κοιλάδα.


Στις μέρες μας το πέρασμα χρησιμοποιείται κυρίως από κτηνοτρόφους και χωρικούς της περιοχής, καθώς και από πεζοπόρους που αναζητούν ένα ταξίδι περιπέτειας στο χρόνο και την ιστορία!


Έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο τμήμα της απαιτητικής ανάβασης, η διαδρομή μας αρχίζει τώρα να κατηφορίζει από άλλη πλευρά, για να επιστρέψει πάλι προς τον Πηνειό. Και έτσι όμορφα να ολοκληρώσει την κυκλική πορεία της και να επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης.


Μία διαδρομή που απευθύνεται σε πεζοπόρους που αναζητούν τις δυνατές συγκινήσεις και έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 13 χιλ. (κυκλική)
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 5.00 – 5.30 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2+ (κλίμακα 1 – 5, πολύ καλή φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 12+ (απαραίτητη η συνοδεία από γονέα/κηδεμόνα)


Στη συνέχεια, θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο και θα πάρουμε το δρόμο επιστροφής προς τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο θα κάνουμε ενδιάμεση στάση 45 λεπτών – 1 ώρας στο αγαπημένο μας Λιτόχωρο για σνακ, καφέ ή και γιατί όχι, τα αγαπημένα σφηνάκια μας, που θα κλείσουν εξαιρετικά τη συναρπαστική μας μέρα!


Αναχώρηση από το Λιτόχωρο γύρω στις 18.15 και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη ως τις 19.30, όπου θα πραγματοποιηθούν στάσεις σε όλα τα σημεία αναχωρήσεων.


🔎 Πρόγραμμα Αναχωρήσεων


Αναχώρηση του πούλμαν το Σάββατο 19/11 το πρωί. Αναλυτικά:


• 07.30 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (μπροστά στα Everest).
• 07.45 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο).
• 08.00 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica μπροστά από το ανοικτό πάρκινγκ (διαγωνίως απέναντι από Media Markt).


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Μετακίνηση με αυτοκίνητα:


Για όσους συμμετέχουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, η συνάντησή μας θα είναι στις 10.00 στο Ιερό Προσκύνημα Αγίας Παρασκευής Τεμπών / Κρεμαστή Γέφυρα Αγίας Παρασκευής. Το γραφείο τουρισμού Green Oliver δε φέρει καμία ευθύνη για τη μετακίνηση και μεταφορά των συμμετεχόντων με ΙΧ.


👌 Πληροφορίες Συμμετοχής


• Με ιδιωτικό λεωφορείο: 23€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:


• Μεταφορά με πούλμαν από Θεσσαλονίκη, ενδιάμεσες μετακινήσεις και επιστροφή
Επαγγελματίες, πιστοποιημένοι, έμπειροι συνοδοί του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• ΦΠΑ


Για όσους συμμετέχουν με IX το κόστος / άτομο είναι 10€.


✔️ Πώς Κάνετε Κράτηση


Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected] ή καθημερινές 10.00 – 18.00 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534, ώστε να γίνει η κράτηση θέσης, που επιβεβαιώνεται με την κατάθεση 23€ τις επόμενες 3 εργάσιμες ημέρες.


Για όσους συμμετέχουν με ΙΧ, η εξόφληση της συμμετοχής μπορεί να πραγματοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της εκδρομής. Η δήλωση συμμετοχής στην εκδρομή είναι απαραίτητη.


Επιστροφές χρημάτων για την εκδρομή γίνονται μέχρι και 14 Νοεμβρίου 2022. Από 15 Νοεμβρίου και έπειτα δε γίνεται καμία επιστροφή χρημάτων λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της εκδρομής.


Τρόποι Πληρωμής Εδώ


Στην κατάθεση μη ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


📌 Απαραίτητα για την Εκδρομή


1. Ορειβατικά μποτάκια ή trail running παπούτσια (απαραιτήτως)
2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή όπως ορειβατικό παντελόνι, χειμερινό κολάν, γιλέκο, ρούχα από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, ισοθερμικό, fleece, μπουφάν, περιλαίμιο κλπ (για τον καιρό ενημερώνουμε αναλυτικά λίγες ημέρες πριν την οργανωμένη εκδρομή)
4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως πάντα)
5. Σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα
6. Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt
7. Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ
8. Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια
9. Είδη προσωπικής υγιεινής και αντισηπτικό χεριών
10. Μάσκα προστασίας προσώπου (προαιρετικά για το πούλμαν)


Σημαντικές Παρατηρήσεις:

 

• Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής, όπως ορίζει η πολιτεία.
• Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
• Οι συμμετέχοντες αποδέχονται όλους τους όρους συμμετοχής του διοργανωτή, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.greenoliver.gr αναλυτικά.

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ