+30 2310 283534, +30 6977 212892 Δευ-Παρ 10:00 - 18:00
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΚΟΡΥΦΗ
ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ 1998 Μ. ΣΤΟ ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ 01/11

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΚΟΡΥΦΗ
ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ 1998 Μ. ΣΤΟ ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ 01/11

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΚΟΡΥΦΗ ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ 1998 Μ. ΣΤΟ ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

🌿 Green πεζοπορία Παλιός Άγιος Αθανάσιος – Κορυφή Πιπερίτσα 1998 μ. στο Καϊμακτσαλάν (Βόρας) || Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020


💯 Μία super μονοήμερη πεζοπορική εκδρομή από το γραφείο τουρισμού Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας, στο Καϊμακτσαλάν (Βόρας)! Μία διαδρομή μέσα σε φθινοπωρινό τοπίο που περιλαμβάνει ανάβαση στην κορυφή «Πιπερίτσα» στα 1998 μ. και ελεύθερο χρόνο στον ξακουστό παραδοσιακό οικισμό του «Παλιού Αγίου Αθανασίου». Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί με Green bus και με ιδιωτικά αυτοκίνητα!


🌄 Βόρας (Καϊμακτσαλάν)


Το όρος Βόρας εκτείνεται στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια με το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού να ανήκει στο νομό Πέλλας και να φτάνει έως τα όρια του νομού Φλώρινας. Η υψηλότερη κορυφή του είναι στα 2524 μ., ενώ είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας!


Το βουνό καλύπτεται κυρίως από δάση δρυός, οξιάς και πεύκης. Είναι μια πολύ σημαντική περιοχή επίσης για επιδημητικά αρπακτικά, δασικά είδη και είδη των ανοικτών ορεινών οικοτόπων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του έχει προταθεί για να συμπεριληφθεί στις περιοχές Natura 2000.


Ο Βόρας συνδέεται δυτικότερα με τα βουνά Πίνοβο (2156 μ.) και Τζένα (2182 μ).


💚 Παλιός Άγιος Αθανάσιος


Το βγαλμένο από παραμύθι χειμερινό θέρετρο της Μακεδονίας!


Σε απόσταση περίπου 33 χιλ. από την Έδεσσα και μόλις 17 χιλ. από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν βρίσκεται ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του «Παλιού Αγίου Αθανασίου» (ή Τσέγανη, όπως ονομαζόταν παλιά), χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 1200 μ. στους πρόποδες του όρους Βόρας.


Το χωριό χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από κτηνοτρόφους και χτίστες από την Ήπειρο που κατέφυγαν στην περιοχή και αποτέλεσε το ανατολικό σημείο της ζώνης που ήταν υπό τον έλεγχο, ως τσιφλίκι, του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.


Το 1992 χαρακτηρίστηκε ως παραδοσιακός οικισμός, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί ίσως τον κορυφαίο χειμερινό προορισμό στη Βορ. Ελλάδα!


Παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, που είναι δείγμα της τοπικής Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής κτισμένα από πελεκητή πέτρα, γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και κοσμική ζωή καθιστούν τον «Παλιό Άγιο Αθανάσιο» για μία ακόμη χρονιά ως το απόλυτο «must»!


🆒 Πληροφορίες Εκδρομής


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην εκδρομή με τουριστικό πούλμαν (65% μέγιστη πληρότητα, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία), καθώς και με ιδιωτικά αυτοκίνητα.


Αναχώρηση του πούλμαν την Κυριακή 01/11 το πρωί. Αναλυτικά:


• 07.00 από τη διασταύρωση των οδών Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία) και Βούλγαρη (Everest).
• 07.15 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επί της Μανώλη Ανδρονίκου (προέκταση της Βασ. Όλγας και της Βασ. Γεωργίου προς το κέντρο, λίγο μετά το Δημαρχείο).
• 07.30 από το φανάρι στο ύψος του One Salonica (ανοιχτό πάρκινγκ).


Παρακαλείσθε να είστε 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία συνάντησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις μας. Το πούλμαν αναχωρεί την προγραμματισμένη ώρα.


Θα πραγματοποιείται ενημέρωση κατά την είσοδό μας στο λεωφορείο, όπου θα καθόμαστε στις θέσεις μας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την ασφαλή διεξαγωγή της εκδρομής σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας όπως ορίζει η πολιτεία. Απαραίτητη η χρήση ατομικής μάσκας προσώπου.


Μετακίνηση με αυτοκίνητα:


Όσοι συμμετέχουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, η συνάντησή μας θα είναι στις 10.00 στο πάρκινγκ έξω από το χωριό του Παλιού Αγίου Αθανασίου. Το γραφείο τουρισμού Green Oliver δε φέρει καμία ευθύνη για τη μετακίνηση και μεταφορά των συμμετεχόντων με ΙΧ.


Το συνολικό κόστος μετακίνησης ανά όχημα συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής είναι περίπου στα 30 ευρώ.


🔎 Πληροφορίες Διαδρομής


Η πορεία μας θα ξεκινήσει από τον παραδοσιακό οικισμό του «Παλιού Αγίου Αθανασίου» σε υψόμετρο 1200 μ. περίπου!


Θα κινηθούμε στο ξεκίνημα για 5 λεπτά περίπου σε περιφερειακό χωματόδρομο του οικισμού μέχρι να κόψουμε μέσα σε δασική ζώνη, από όπου θα ξεκινήσει η ανάβασή μας!


Το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε είναι ανηφορικό και στο μεγαλύτερο μέρος του καλυμμένο από οξιές, βελανιδιές και έλατα. Ειδικά την εποχή αυτή τα χρώματα είναι μαγικά με τη φύση να έχει φορέσει τα καλύτερά της και να μας περιμένει με μία πανδαισία χρωμάτων και εικόνων!


Καθώς θα κερδίζουμε ύψος θα φτάσουμε σε σημείο με εκπληκτική θέα την εντυπωσιακή απόκρημνη κορυφή του «Κόρακα» (1681 μ.) στα δεξιά μας!


Η πορεία μας θα συνεχιστεί διασχίζοντας όμορφα μονοπάτια και θα γίνει ακόμη πιο απαιτητική στα τελευταία 200 – 250 μ. της υψομετρικής ανάβασής μας, όπου θα ξεκινήσει ένα πραγματικό trekking! Αφού κινηθούμε ανηφορικά σε πλαγιά, θα βγούμε σε εκπληκτική κορυφογραμμή, την οποία και θα ακολουθήσουμε!


Μετά από 20 – 30 λεπτά περίπου πεζοπορίας θα καταλήξουμε σε υψόμετρο 1998μ., την κουφή της «Πιπερίτσας»! Εκεί η θέα είναι πραγματικά μαγική και ανταμείβει επάξια τον ταξιδευτή – πεζοπόρο, ενώ πέρα από τα εντυπωσιακά βουνά που θα μας περιτριγυρίζουν, στο βάθος θα διακρίνουμε και τη λίμνη Βεγορίτιδα!


Η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί από την ίδια διαδρομή, ενώ μετά το τέλος της πεζοπορίας, θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος στο διατηρητέο οικισμό του «Παλιού Αγίου Αθανασίου».


Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε στο σύνολό της είναι απαιτητική και προϋποθέτει πολύ καλή φυσική κατάσταση.


Συγκεκριμένα:


• Συνολικό μήκος διαδρομής: 10 χιλ. (μπρος/πίσω)
• Υψομετρική ανάβαση: 800 μ.
• Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 4 – 4.30 ώρες
• Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: 2+ (κλίμακα 1 – 5, πολύ καλή φυσική κατάσταση)
• Κατάλληλο για παιδιά: 12+ (απαραίτητη η συνοδεία γονέα)


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για όσους δεν επιθυμούν να ανέβουν μέχρι την κορυφή της «Πιπερίτσας», θα γίνει group που θα ξεκινήσει μαζί με τους υπόλοιπους από τα 1200 μ., αλλά θα σταματήσει την ανάβασή του μετά από πορεία 2 χιλ. περίπου μέχρι υψόμετρο 1500 μ. (συν 2 χιλ. επιστροφής από την ίδια διαδρομή – συνολική πορεία 4 χιλ.). Όσοι συμμετέχουν σε αυτό το group, θα έχουν στη συνέχεια περισσότερο ελεύθερο χρόνο στον παραδοσιακό οικισμό του «Παλιού Αγίου Αθανασίου».


✔️ Πληροφορίες Συμμετοχής


Κόστος συμμετοχής / άτομο:


• Με πούλμαν: 22 ευρώ
• Με αυτοκίνητο: 10 ευρώ


Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται:


• Συνοδεία από επαγγελματίες, πιστοποιημένους και έμπειρους συνοδούς δραστηριοτήτων στη φύση με διεθνή πιστοποίηση πρώτων βοηθειών του γραφείου τουρισμού Green Oliver
• Οργάνωση και συντονισμός από την Green Oliver
• Ασφάλεια γραφείου τουρισμού
• ΦΠΑ


Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους παρακάτω ή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail και κινητό τηλέφωνο με e-mail στο [email protected], με μήνυμα στη σελίδα Green Oliver ή καθημερινές 10.00 – 18.00 στα τηλέφωνα 6977 212892 και 2310 283534, ώστε να γίνει η κράτηση θέσης.


Για το πούλμαν:


Τις επόμενες ημέρες οι συμμετέχοντες καλούνται να πραγματοποιήσουν κατάθεση προκαταβολής 12 ευρώ για την επιβεβαίωση της συμμετοχής τους. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση ακυρώνεται. Εξόφληση στο πούλμαν.


Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.


Για τα αυτοκίνητα:


Η κατάθεση των 10 ευρώ μπορεί να γίνει εκ των προτέρων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή με απευθείας πληρωμή στο σημείο συνάντησης.


Στην κατάθεση μη ξεχνάτε να σημειώνετε το ονοματεπώνυμό σας και την εκδρομή που συμμετέχετε, ενώ φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κλείσει τη θέση σας.


Για την καλύτερη διοργάνωση της εκδρομής μας, σας παρακαλούμε πραγματοποιήστε έγκαιρα την εγγραφή σας εξοφλώντας το αντίτιμο.


Επιστροφή χρημάτων για ακύρωση συμμετοχής μπορεί να γίνει μέχρι και 4 ημέρες πριν από την ημέρα έναρξης της εκδρομής. Σε διαφορετική περίπτωση δε γίνεται επιστροφή λόγω των προγραμματισμένων εξόδων της δραστηριότητας.


📌 Τι να έχω μαζί μου στην ημερήσια πεζοπορία


1. Ορειβατικά μποτάκια ή trail running παπούτσια
2. Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
3. Ρούχα κατάλληλα για την εποχή όπως ορειβατικό παντελόνι, χειμερινό κολάν, γιλέκο, dri-fit ρούχα, ισοθερμικό, fleece, μπουφάν περιλαίμια/μαντήλια κλπ (στα μεγαλύτερα υψόμετρα του βουνού επικρατούν συχνά ισχυροί άνεμοι, οπότε ο εξοπλισμός κρίνεται απαραίτητος – αναλυτικά για τον καιρό ενημερώνουμε 1-2 ημέρες πριν την οργανωμένη εξόρμηση)
4. Αδιάβροχο (απαραιτήτως πάντα)
5. Σακίδιο πλάτης με κάλυμμα για τα προσωπικά σας αντικείμενα
6. Νερό 1,5 lt (απαραιτήτως)
7. Σνακ όπως σάντουιτς, πίτες, σοκολάτες, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, μπισκότα, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα κλπ
8. Χαρτομάντιλα
9. Αντισηπτικό χεριών
10. Μάσκα προσώπου (απαραιτήτως για το πούλμαν)

ΦΟΡΜΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ